Zelf kruidenmixen maken : deel 1 4.33/5 (6)

Binnen de Koolhydraatarme levenswijze let je op de koolhydraten. Vaak zitten in gekochte zakjes en pakjes veel toegevoegde koolhydraten. Je kunt zelf kruidenmixen maken en bewaren in afgesloten potten of blikken op een koele plaats. Om ze te maken is een ouderwetse elektrische koffiemolen perfect, maar een vijzel of blender/keukenmachine kan ook dienst doen om het fijn te malen. Ook deze mixen bevatten koolhydraten. Alle kruiden en specerijen bevatten koolhydraten, maar nooit zo veel als in industrieel vervaardigde zakjes en pakjes. Daarnaast weet je precies wat je eet als je het zelf maakt en kun je ook kiezen voor biologisch, dat is helemaal gezond en past uitstekend in de keto-paleo of paleo levenswijze. Er zijn zoveel kruidenmixen, dat ik er maar een vervolgserie van ga maken. Hier alvast deel 1.
Diverse soorten kruidenmixen
Appeltaartkruiden (voor 1 appeltaart) 2 tl kaneelpoeder. 1 tl nootmuskaat (gemalen). 1/3 tl gemberpoeder (djahé) Baharat Baharat is een Noord-Afrikaanse kruidenmix die ook gebruikt wordt in Libanon, Syrië, Israël en Jordanië. Baharat betekent gewoon "specerij" in het Arabisch. Dit mengsel wordt vaak gebruikt voor het kruiden van lamsvlees, maar is een all-purpose smaakmaker voor vis, kip, rundvlees, tomaten sauzen en soepen. 2 el gemalen zwarte peper 2 el paprikapoeder 2 el gemalen komijn 1 el gemalen koriander 1 tl gemalen kaneel 1 tl nootmuskaat 1 tl gemalen kaneel 1/2 tl gemalen kardamom Baharat - (Turks) 2 el gemalen zwarte peper 2 el gemalen komijn 1 el gemalen koriander 1 el gemalen munt 1 el gemalen kruidnagel 1 tl nootmuskaat 1/2 tl gemalen kardemom mespuntje gemalen kaneel Barbecuekruiden 1 tl (zee-)zout 1 tl cayennepeper 1 tl zwarte peper 2 tl paprikapoeder 1 tl knoflookpoeder 1 tl rozemarijn, zeer fijn gehakt 1 tl komijn Bovenstaande hoeveelheden leveren ongeveer 2 el barbecuekruiden op, genoeg voor ongeveer 2 kg vlees Berbere Berbere is een zeer pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de keuken van Ethiopië. Het is samengesteld uit velerlei specerijen, maar essentieel zijn hete rode peper en fenegriek. 4 tl cayennepeper (of meer naar smaak), 2 tl fenegriekzaad 2 tl gemberpoeder 2 tl kaneelpoeder 2 tl kardamompoeder 2 tl zwarte peperkorrels 1 tl zout mespunt nootmuskaat 4 tl komijnzaad 3 tl knoflookpoeder 4 tl gedroogde basilicum Bereiding: Maal het fenegriekzaad en de zwarte peperkorrels fijn. Vermeng de chilipoeder, fenegriekzaad, gemberpoeder, kaneelpoeder, kardamompoeder, zwarte peper en het zout met elkaar. Rooster de specerijen (zonder olie) in een zware pan op laag vuur voor het verkrijgen van een meer intense smaak in ongeveer 10 minuten onder voordurend roeren. Maal het komijnzaad fijn. Voeg vervolgens de nootmuskaat, gemalen komijn, knoflookpoeder en de gedroogde basilicum aan toe. Meng alles goed door elkaar. Geniet van Berbere en probeer het uit in bijvoorbeeld soep, macaroni, nasi, voor het bestrijken van kip, rund en lam, voor marinades en sauzen visgerechten en groente schotels. Cajunkruiden uit Louisiana Er bestaan vele soorten Cajunkruiden. Dit is er een van. 2 tl zout 3 tl paprikapoeder 2 tl knoflookpoeder 1 tl gedroogde oregano 2 tl cayennepeper 1 tl zwarte peper 2 tl uienpoeder 1 tl tijm Nog een recept voor cajunkruiden 1 el paprikapoeder 3 tl zout 1 tl uienpoeder 1 tl knoflookpoeder 1 tl cayennepeper 1 tl witte peper 1 tl zwarte peper 1 tl oregano 1 tl tijm met als extra toevoegingen (en/of): selderie - basilicum - dragon - komijnzaad - gemalen laurier (elk 1/2 theelepel) Chili con Carne kruiden 8 el paprikapoeder 5 el komijn 4 el oregano 4 el zout 3 el cayennepeper 2 el zwarte peper 2 el witte peper 2 el cacaopoeder 1 el gemalen piment 1 tl kruidnagelpoeder 1 tl kaneel Voor Chili con Carne 3 - 6 el voor ca. 4 porties. Naar smaak kan nog extra cayennepeper toegevoegd worden. Chilipoeder 3 el paprikapoeder 1 el komijnpoeder 2 el oregano 2 tl cayennepeper 1 theelepel knoflookpoeder 1 tl zwarte peper CousCous kruiden 1 tl koriander 1 tl kaneel 1 tl ui poeder 1 tl knoflookpoeder 1 tl piment 1 tl peterselie 1 tl gember 1 tl zwarte peper 1 tl kruidnagel 1 tl cayennepeper 1 tl komijn Fajita kruidenmix 2 tl chilipoeder 1 tl paprikapoeder 1 tl suiker 1 tl uyienpoeder 1 tl knoflookpoeder 1/2 tl cayennepeper 1/2 tl gemalen komijn 1 tl zout Frans vierkruidenpoeder (Quatre Épices) Het mengsel wordt o.a. gebruikt voor paté, worst of terrines 1 el gemalen witte peper 1 tl kruidnagelpoeder 1 tl nootmuskaat 1 tl gemberpoeder Er wordt i.p.v. gember ook wel kaneel of piment gebruikt. Garam masala Kruidenmelanges in India worden Garam masala genoemd hetgeen "scherpe kruiden" betekent. Er zijn misschien zoveel soorten garam masala als er families zijn; ieder heeft zijn eigen recept. Garam masala "New Delhi" 4 el korianderzaad 2 el komijnzaad 2 el zwarte peperkorrels 2 tl kardemomzaad, gemeten nadat de zaadjes uit de hulzen zijn genomen 3 stukjes pijpkaneel van ca. 10 cm 1 tl kruidnagels 1 hele nootmuskaat Gebruik voor het roosteren van de ingrediënten een of meer koekenpannen die zijn gemaakt van gietijzer of plaatstaal. Een koekenpan die is voorzien van een antiaanbaklaag kan ook goede diensten bewijzen. Rooster elk ingrediënt apart (behalve de nootmuskaat) in een droge pan. Schud hierbij de pan opdat de zaden en specerijen voortdurend in beweging zijn. Zodra de zaden en specerijen hun geur loslaten, moeten ze meteen op een koud bord worden gestort. Nadat alle zaden en specerijen geroosterd en afgekoeld zijn, kunnen ze in een molentje (of elektrische koffiemolen) fijngemalen of in een vijzel fijngestampt worden. Daarna dient de hele nootmuskaat te worden geraspt en door het mengsel te worden geschept. Doe het mengsel in een pot die is voorzien van een luchtdicht af te sluiten deksel. Wanneer het mengsel op een koele en donkere plaats wordt bewaard, dan is het tenminste 1 jaar houdbaar. Daarna is de kans groot dat de smaak en geur teruglopen. Gehaktkruiden Een mengsel dat dicht in de buurt komt van de “Slagers-“ of Verstegen- mix heeft de volgende verhoudingen. 4 tl zout 3 tl gemalen of vers geraspte nootmuskaat 2 tl gemalen witte peper 1 tl gemalen foelie 1 tl gemberpoeder 1 tl uipoeder 1 tl gemalen koriander 1 tl knoflookpoeder (eventueel 1/2 tl gemalen kruidnagel, maar niet iedereen houdt daarvan) Zo′n 3 a 4 theelepels zijn voldoende voor een pond gehakt. De rest kan bewaard (en eventueel nog aangepast) worden Gehaktkruiden zonder zout 3 el gemalen korianderzaad 3 el selderieblad 2 el gemalen witte peper 1 el gemalen nootmuskaat 1 el paprikapoeder 1 el gemalen gemberwortel Ca. 1 eetlepel kruidenmix is voldoende voor de bereiding van 500 g gehakt. Gebruik: Kneed 500 g gehakt met 1 ei, 2 verkruimelde beschuiten en 1 eetlepel kruidenmix door elkaar. Bereid het gehakt verder zoals je gewend bent. Glühweinkruiden 1 kaneelpijpje (3-4 cm lang) 1 tl gemalen kaneel 5 kruidnagels 1/2 tl gemberpoeder 1/4 tl nootmuskaat 1 tl sinaasappelrasp of enkele druppels sinaasappelolie Voor ca. 1 fles rode wijn Goulashkruiden 1 tl paprikapoeder 1 tl knoflookpoeder 1 tl majoraan 1 tl oregano 1 tl tijm 1 tl bieslook 1 tl karwij 1 tl komijn 1 tl garam masala 1 tl koriander Griekse kruiden Dit is een snelle en eenvoudige manier om een typische Griekse smaak toe te voegen aan het meeste wat je wilt klaarmaken. 1 el paprikapoeder 2 tl gedroogde oregano 1 1/2 tl uienpoeder 1 1/2 tl knoflookpoeder 2 tl zout 1 tl maïzena 1 tl vers gemalen zwarte peper 1 tl gedroogde peterselie 1/2 tl gemalen kaneel 1/2 tl gemalen nootmuskaat Gyroskruiden 3 el paprikapoeder 2 tl zout 2 tl kerrie 2 tl komijn 1 tl chilipoeder 1 tl uienpoeder 2 tl knoflookpoeder 1 tl zwarte peper 2 tl oregano 2 tl tijm 2 tl rozemarijn Italiaanse kruiden 2 tl basilicum 2 tl peterselie 2 tl oregano 1 tl uiensnippers 2 tl tijm 2 tl knoflookpoeder 1 tl zwarte peper 1 tl salie ½ tl gemalen laurier Jamaicaanse Jerk Jerk is een stijl van koken afkomstig uit Jamaica. Het vlees wordt ingewreven met een zeer heet specerijenmengsel. Jerk kruiden worden traditioneel toegepast op varkens- en kippenvlees. 1 el uienvlokken 2 tl gemalen tijm 1 tl gemalen piment 1 tl gemalen kaneel 1 tl gemalen zwarte peper 3 tl cayennepeper 1 el uienpoeder 2 tl zout 1/2 tl gemalen nootmuskaat 2 tl suiker 2 tl bieslook Een theelepel gemalen gemberwortel en/of paprikapoeder kunnen dit mengsel nog verrijken. Ook wat oregano zal het er goed in doen. Kerriepoeder (Brits) 2 el kurkuma poeder 2 el gemalen koriander 1 el gemberpoeder 1 el cayennepeper (poeder) 2 tl vers gemalen zwarte peper ½ tl gemalen komijn ½ tl gemalen kardemom ½ tl kruidnagelpoeder Meng alle ingrediënten. Roosteren of malen niet nodig. Kipkruiden - 1 5 tl zout 3 tl paprikapoeder 2 tl uienpoeder 2 tl bonenkruid 1 tl koriander 2 tl knoflookpoeder 1 tl zwarte peper 1 tl tijm 1 tl basilicum 1 tl foelie Kipkruiden - 2 3/4 theelepel salie, verkruimeld 1/4 theelepel tijm blad, verkruimeld 1/4 theelepel peper snufje marjolein snufje kruidnagel Madraskerrie 16 el korianderzaad 8 el komijnzaad 4 el venkelzaad 4 el gedroogde chilipeper, in stukjes (of meer) 2 el zwarte peperkorrels (of meer) 2 el zwart of bruin mosterdzaad 2 tl fenegriekzaad 1 el gemalen kurkuma 2 el gedroogde of verse curry blaadjes Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma en curryblaadjes in een pan met dikke bodem en rooster op middelhoog vuur al roerend geurig in 1 à 2 minuten. Laat het mengsel afkoelen. Voeg de curryblaadjes toe en maal alles fijn in een vijzel of koffiemolen. Voeg daarna het kurkumapoeder toe. Libanese kruidenmix 1 el gemalen zwarte peper 1 el komijnpoeder 1 el paprikapoeder ½ el korianderpoeder ½ el kruidnagelpoeder 1 tl nootmuskaatpoeder 1 tl kaneel ½ tl kardemompoeder Mexicaanse kruiden 1 el paprikapoeder 1 el uienpoeder of -vlokken 1 el knoflookpoeder of vlokken 1 el oregano 1 el cayennepeper of chilivlokken 1 tl komijnpoeder 1 tl korianderpoeder Pizzakruiden 2 tl basilicum 2 tl peterselie 1 tl oregano 1 tl uienpoeder 1/2 tl tijm 1/2 tl knoflookpoeder 1 mespunt gemalen zwarte peper 1 mespunt gedroogde salie Provençaalse kruiden / Herbes de provence De samenstelling van het mengsel staat niet vast. Traditioneel bestaan de basisingrediënten uit rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm, waaraan nog basilicum, salie en lavendel kunnen worden toegevoegd. Basis: 1 tl rozemarijn 1 el marjolein 1 el tijm 1 el bonenkruid Extra: 1/2 tl salie 1/2 tl lavendel 1 tl basilicum Ras el hanout Ras El Hanout is een typisch Marokkaanse kruidenmelange en het betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt. Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en is te verkrijgen in de meeste Marokkaanse winkels. Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd. Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous. 10 tl zwarte peperkorrels 8 tl gemberpoeder 8 tl komijnzaad 5 tl korianderzaad 8 tl gemalen kaneel 2 tl geraspte nootmuskaat 2 tl kardemompoeder 2 tl paprikapoeder 2 tl gemalen kurkuma 2 theelepels zout 2 tl gemalen piment 16 kruidnagels Bereiding: Maak alles fijn in een vijzel, en meng het goed door elkaar. Ik heb een koffiemolen gebruikt, en het gedurende 15 seconden gemalen. Opmerking: Dit kruidenmengsel heeft al een fantastische geur. Een variatie hierop is: 2 tl gemalen gember 2 tl gemalen kardemom 2 tl gemalen foelie 1 tl kaneel 1 tl gemalen piment 1 tl gemalen korianderzaad 1 tl gemalen nootmuskaat 1 tl kurkuma 1/2 tl gemalen zwarte peper 1/2 tl gemalen witte peper 1/2 tl gemalen cayennepeper 1/2 tl gemalen anijszaad 1/4 tl gemalen kruidnagel Shoarmakruiden Shoarma is in Nederland zo populair dat je zou vergeten dat het uit het Midden Oosten komt. Er zijn veel verschillende mixen te koop, die allemaal iets anders smaken. Met dit recept heb je een mix die alle basiskruiden bevat. Je kunt naar eigen smaak nog variëren. Let op: er zit geen zout in, dat kun je naar eigen smaak toevoegen. Ingrediënten 1 el gemalen komijn 1 el gemalen koriander 1 el knoflookpoeder 1/2 el paprikapoeder 1 tl kurkumapoeder 1/2 tl gemalen kruidnagel 1 tl cayennepeper 1 tl gemberpoeder 1 tl zwarte peper 1/2 tl gemalen kaneel Meng alle ingrediënten en gebruik het naar smaak. Circa 1 tl mix per 100 gr vlees (of meer als je dat lekker vindt). Speculaaskruiden (voor 500 gram meel of bloem) 6 tl kaneelpoeder 2 tl nootmuskaat 1 tl kruidnagelpoeder 1 tl anijszaad, gemalen Suya mako - (Boerkina Faso) Dit poeder is vooral geschikt om er schape- of geitevlees mee in te wrijven alvorens het op de barbecue te leggen. 1 kopje gedroogde maïskorrels 1 el bloem 1 el cayennepeper 1/2 tl gemberpoeder 2 el paprikapoeder 2 el kerriepoeder 1 el gemalen pinda`s 1/2 tl nootmuskaat zwarte peper witte peper Tacokruiden 4 el bloem 1 ½ el chilipoeder 1 ½ el paprikapoeder 3 tl zout 3 tl uienpoeder 2 tl komijn 2 tl cayennepeper 1 tl knoflookpoeder 1 tl suiker ½ tl zwarte peper Tex-Mex kruidenmengsel 1/4 kop chilipoeder 4 tl paprikapoeder 2 tl zout 2 tl gemberpoeder 2 tl oregano 1 tl zwarte peper 1 tl gemalen komijn 1 tl uienpoeder 1 tl knoflookpoeder 1 tl tijm 1 tl cayennepeper Vijfkruidenpoeder Een typisch Chinese kruiderij gelijke delen gemalen Chinese peper (Szechuanpeper of zwarte peperkorrels) venkelzaad kruidnagel kaneel steranijs Vindalookruiden 2 tl. komijnzaad 2 eetl. korianderzaad 1 tl. kurkuma 1 tl. mosterdzaadjes 4 rode pepers 1 tl. gemalen zwarte peper ½ tl. gemberpoeder ½ tl. kardemonpoeder 1/2 tl. kaneelpoeder 1 tl. fenegriekzaad 2 tl mangopoeder 2 teentjes knoflook 3 kruidnagels ½ eetl. zeezout Rooster de ingrediënten in een koekenpan. Maal ze hierna in bv. koffiemolen of in de vijzel. Bewaar dit mengsel in een luchtdicht potje. Zoutvrije kruidenmix 1 theel cayennepeper 2 theel gedroogde basilicum 2 theel bonenkruid 2 theel uienpoeder 2 theel gedroogde salie 1 theel citroenrasp 2 theel gedroogde foelie of piment 2 theel gedroogde tijm 2 theel gedroogde peterselie 2 theel gedroogde marjolein 2 theel gemalen zwarte peper 1 theel paprikapoeder Bewaar dit mengsel in een zoutvaatje op de tafel in plaats van zout. Perfect voor een zoutvrij dieet. Maal alle ingrediënten samen in een koffie- of kruidenmolen, of vijzel. Laat minstens een nacht voor het gebruiken staan. Bewaar dit mengsel in een luchtdicht busje. Nasi of bami kruiden mix De bami- en nasikruiden mengsels die in de winkel worden aangeboden zit vol toevoegingen en barstensvol zout. Je kunt deze mix echter ook eenvoudig zelf maken. Ingrediënten 1 theelepel knoflookpoeder 1 theelepel laos (Thaise gember) ½ theelepel gemberpoeder ½ theelepel chilipoeder ½ theelepel ketoembar (korianderzaad) ½ theelepel sereh (citroengras) ½ theelepel koenjit (kurkuma) ½ theelepel djinten (komijnzaad) ¼ theelepel kaneel 2 theelepels fijn zeezout Bereiden Neen bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden. Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn De kruiden kunnen droog een jaar bewaard worden in een afgesloten pot. Deze hoeveelheid is voldoende voor twee keer nasi/bami maken voor een familie van vier personen.

Please rate this

Geef een reactie