Zonnige salade met camembert en aardbeien
Vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij, eivrij. Een heerlijke salade die door de aardbeien een zonnig karakter heeft. Helaas door de toevoeging van diezelfde aardbeien, linzen en camembert niet geschikt voor de strenge (afval) fase. Maar gebruik je wat meer koolhydraten, ben je vegetarisch of ben je al op gewicht dan is dit een erg smakelijke en vooral snelle salade. Lekker voor bij de barbecue met een ciabatta
De zomer is natuurlijk hét seizoen voor heerlijke Hollandse aardbeien. Aan het begin van het seizoen zijn ze vaak nog duur en naarmate het seizoen vordert worden ze goedkoper. Dit komt omdat in het begin er nog niet zoveel beschikbaar is. Profiteer hiervan. Heb je nou buiten het seizoen eens trek in aardbeien, dan zijn ze altijd nog te vinden in de diepvries van de supermarkt. Je kan ze natuurlijk ook in het seizoen (goedkoop) kopen en zelf invriezen of inmaken en bewaren in weckpotten. Dan geniet je het hele jaar door van die lekkere zomerkoninkjes.
Linzen zijn peulvruchten, maar wel peulvruchten met het minste aantal koolhydraten en vol met vezels, mineralen en vitamine. 100 gr linzen bevatten 11,6 KH volgens de Nevo lijst.
Er zijn linzen in vele kleuren. Witte, bruine, groene, rode, gele, oranje en bruin wit gespikkelde linzen vullen de schappen van menig Aziatische toko.
Net zoals alle peulvruchten zijn linzen rijk aan vezels en proteïne. Dat is hun grootste bijdrage aan de gezondheid. Verder zitten er veel gezonde mineralen in linzen. In 100 gram linzen zit twee keer zoveel als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor het mineraal molybdeen. Een onsje linzen bevat 90% van de ADH aan foliumzuur. 100 Gram is goed voor de helft van de ADH aan het aminozuur tryptofaan en het mineraal mangaan. Een onsje linzen is daarnaast goed voor 36% van de ADH aan ijzer, proteïne en fosfor. Verder zit koper en vitamine B1 er in ruime mate in de linze.
Linzen zorgen door hun hoge vezelgehalte voor een goede spijsvertering.
In deze salade gaat ook camembert. Camembert is een Franse kaas, een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. Een camembert dient minstens een uur voordat deze gegeten wordt onbeschermd klaargelegd te worden zodat deze op kamertemperatuur komt (chambreren, net als wijn). Als de binnenkant van de camembert een beetje smelt (huilt) dan is het goed.
Als de camembert wat ouder wordt dan sterft de schimmel af. De schimmellaag is dan te dik en te hard geworden om nog bij de kaas aan de binnenkant te komen. De schimmel eet immers langzaamaan de kaas op. De kaas aan de binnenkant is dan wel heel zacht. Als de schimmel dood is dan moet de buitenste laag, die donker is geworden en naar ammoniak smaakt, eraf gesneden worden.
Het maakt niet uit welke camembert je gebruikt. Neem diegene met de laagste koolhydraten, dan zit je altijd goed.
Wisten jullie dat hoe ouder de kaas, hoe minder koolhydraten dit bevat? En dat voorverpakte geraspte kaas veel toegevoegde zetmelen bevat om het geraspt te houden? Dus dat je hier ook de koolhydraten voor moet tellen?
En teveel kaas je afvalproces in de weg staat?
Dr Atkins beschreef in een van zijn boeken dat voor elke 25 gram kaas 1 gr koolhydraat gerekend moest worden, ongeacht welke kaas. En dat je het beste zelf je kaas kan raspen om ongewenste verborgen koolhydraten te vermijden.
Hou dit in gedachte als je naast kaas over je ovenschotel of lunch gerecht ook nog eens blokjes kaas neemt. Beperk het gebruik tot 50 gram per dag, dan zit je altijd goed. Ongemerkt neem je altijd te veel en als je koolhydraat gevoelig bent, dan ondervind je er de gevolgen van.
Gebruikte bron: camembert
Zonnige salade met camembert en aardbeien
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke salade die zon en zomer uitstraalt. En dus uitermate geschikt voor bij de barbecue maar ook voor 'zomaar' lunch of zelfs avondeten bij warm weer.
Een heerlijke salade die zon en zomer uitstraalt. En dus uitermate geschikt voor bij de barbecue maar ook voor 'zomaar' lunch of zelfs avondeten bij warm weer.
Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie
De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies " om u hiermee de beste surfervaring te geven die mogelijk is. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.