Lang voor Sinterklaas zich aanmeldt kun je al gaan genieten van de lekkernijen die daarbij horen. En zoals je inmiddels weet, niet geschikt voor een koolhydraatarme levensstijl. Waar het eigenlijk om draait zijn de speculaaskruiden. Het probleem met die kruiden is elk jaar weer hetzelfde, je grijpt continu mis in elke winkel. zeker in november, dus je kan niet vroeg genoeg beginnen met verzamelen.
Vervelend als je mis grijpt, maar eigenlijk hoogst irritant als je net je zinnen hebt gezet op het bakken van een wagonlading kruidnootjes. Of dikke speculaasbrokken. Of speculaasmuffins-, -crumble, -cake, -cupcakes, -brownies of -cheesecake.
Dat van die cheesecake verzin ik trouwens niet, google maar eens op ‘speculaas’ en ‘cheesecake’. Mij lijkt het niks, maar smaken verschillen nu eenmaal. Zelf voel ik, als we dan toch gaan freestylen met speculaaskruiden, meer voor speculaasbrownies. Maar wat je ook maakt, het begint allemaal met deze kruidenmix.
Speculaaskruiden (voor een klein voorraadje):
- 8 tl gemalen kaneel
- 2 tl gemalen kruidnagel
- 2 tl gemalen koriander
- 2 tl gemberpoeder
- 1 tl gemalen nootmuskaat
- ½ tl gemalen kardemom
- 1 tl gemalen foelie
Reken 1 gr koolhydraat voor elke eetlepel die je gebruikt.
Meng alle specerijen door elkaar. Bewaar de speculaaskruiden in een goed afgesloten potje op een donkere plek.
Speculaascake
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Koolhydraatarme cake met speculaaskruiden, niet alleen lekker op Sinterklaas avond.
Smelt de roomboter in een pannetje op zacht vuur of in de magnetron. Laat even afkoelen.
Mix de eieren met de zoetstof , voeg dan de gesmolten afgekoelde boter toe en klop dit tot een egaal mengsel.
Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en roer tot een smeuïg deeg.
Stort het deeg in een cakevorm en bak het gaar op 180 graden in 45 min , de baktijd is verschillend per oven , controleer met een prikker of de cake gaar is.
Notities
Recept en foto Diana Morsink bewerkt door Jolanda Peeters
Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie
De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies " om u hiermee de beste surfervaring te geven die mogelijk is. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.