Overheerlijke kaastaart die smaakt naar meer. Erg makkelijk te maken, ook als je geen keuken prinses bent.
In Nederland is het gebruikelijk om kaas te eten op een boterham. Dat kan nog steeds als je koolhydraatarm doet, maar probeer eens wat anders. Juist door je eetgewoontes te doorbreken ontdek je nieuwe mogelijkheden van voedingsmiddelen die net zo lekker of juist veel lekkerder zijn dan de traditionele manier. Door anders te leren eten en anders met eten om te gaan maak je je de koolhydraatarme levenswijze veel sneller eigen.
Wat je moeten weten van kaas is dat dit een van de dingen is, waarvan je snel te veel eet. Niet alleen bevat kaas veel vet, maar ook vaak toevoegingen die niet allemaal binnen het koolhydraatarme dieet passen.
Kaas valt onder de zuivel produkten en hier moet je gewoon niet te veel van eten. Producten zoals roomkaas, slagroom, kwark, yoghurt en kaas vallen dus allemaal onder dezelfde groep. Als je al bv oepsies maakt met roomkaas, dan heb je nog weinig over voor die dag. er wordt geadviseerd om niet meer dan 50 a 60 gram kaas te nuttigen. En als je slecht afvalt , dan is kaas een van de dingen die je als eerste moet beperken of laten staan. Lees hier meer redenen waarom je niet zou afvallen.
Probeer zoveel mogelijk verse kaas te kopen, liefst van biologische oorsprong. Hier zijn geen e-nummers aan toegevoegd en al helemaal geen zetmeel of andere producten om het langer te bewaren. 100 gram gerapste kaas is al snel 2 gr koolhydraten. In bv geraspte geitenkaas zit minder dan 1 gr koolhydraten. Let dus goed op de verpakkingen en tel die ook mee. Kaas bevat normaal gesproken weinig tot geen koolhydraten, maar dat geldt niet in alle gevallen. Check de verpakkingen.
Geschiedenis
Een theorie met betrekking tot de ontdekking van het productieproces van kaas is dat het zo'n zesduizend jaar geleden bij toeval is ontdekt door nomaden. Melk werd vaak bewaard in varkens- of rundermagen en als deze werden meegenomen, werd de melk voortdurend heen en weer geschud. Tijdens zo'n tocht kunnen de bacteriën die van nature in de maag zitten de zure melk veranderen in een vast (kaas) en vloeibaar (wei) gedeelte.[2]
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.[3]
In de vroege geschiedenis werd in Nederland al kaas gemaakt. Dit blijkt uit gevonden aardewerk potjes uit ± 800 v.Chr. met gaatjes, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen. In zijn boek 'De bello Gallico' uit 57 v.Chr. schreef Julius Caesar dat in de Lage Landen kaas werd gegeten. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland zijn door de natte bodem het meest geschikt voor het houden van melkvee. In de Middeleeuwen werd al Nederlandse kaas naar het buitenland geëxporteerd. Nederland wordt vanaf de Gouden Eeuw (1600-1700) in het buitenland bekend als kaasland.
Vroeger werd kaas door meestal de boerinnen zelf op de boerderij gemaakt. Eind 19e eeuw kwamen zuivelfabrieken op. Vooral in veenweidegebieden van Zuid-Holland en Utrecht zijn nog boerderijen waar kaas wordt gemaakt. Begin 21e eeuw waren er in heel Nederland ongeveer 500.
De Alkmaarse waag functioneert vanaf 1581 als kaaswaag. De kaas werd vaak per schip aangevoerd. Het gilde van de kaasdragers bestaat sinds 1619. De kaasmarkt van Alkmaar is tegenwoordig uitsluitend een toeristische attractie.
Kaas wordt in verreweg de meeste gevallen gemaakt van koemelk, maar er bestaat ook veel geitenkaas en schapenkaas. Verder wordt kaas ook gemaakt van buffel-, paarden- en kamelenmelk. Iedere kaas is verschillend, maar ze hebben wel allemaal dezelfde beginselen.
Vetpercentage
Opmerking vooraf: De genoemde getallen gelden voor jonge kaas van 4 weken
100 gram kaas = 40 gram water + 60 gram droge stof
Voorbeelden:
Kaassoort Water% Droge stof% Vet%
60+ Roomkaas 40% 60% 36%
48+ Volvette 42% 58% 28%
45+ Minder vette 43% 57% 26%
40+ Minder vette 44% 56% 23%
35+ Vetarme 46% 54% 19%
30+ Vetarme 47% 53% 16%
20+ Magere 47% 53% 11%
Bron: Stichting Vakopleiding Melk- en Zuiveldetailhandel,'s-Gravenhage
Vegetarische kaas
Een vraag die gesteld kan worden is of kaas vegetarisch is. Belangrijk aspect hierbij is het gebruikte stremsel.
Sommige soorten kaas, zoals de paneer uit India zijn standaard vegetarisch. Dit omdat Hindoes vaak uit religieuze overweging vegetariër zijn en dus geen lebmaag eten.
Het enzym dat noodzakelijk is voor het bereiden van kaas heet chymosine, en wordt normaal in de lebmaag van een kalf gemaakt. De meeste kaasmakers in Nederland gebruiken dit uit de lebmaag van een geslacht kalf gewonnen stremsel. Het is een duur en schaars product, wat ertoe heeft geleid dat men heel lang op zoek is geweest naar een alternatief.
Veel buitenlandse bedrijven maken nu gebruik van kunstmatig gemaakt stremsel. In de jaren tachtig heeft het Nederlandse bedrijf Gist-Brocades een methode ontwikkeld. Men heeft door middel van recombinant-DNA-techniek het deel van het DNA van een koe, dat ervoor zorgt dat kalveren chymosine maken, geplaatst in een bepaalde gist genaamd: Kluyveromyces lactis. Het resultaat hiervan was dat de gistcellen het kalverchymosine gingen maken. Ook de dochtercellen van deze gistcellen die in grote aantallen in grote vaten, de zogenaamde fermentoren, gekweekt kunnen worden, produceren het kalverchymosine.
Welk stremsel gebruikt wordt, is niet altijd duidelijk op de verpakking terug te vinden. Op kazen zelf wordt het meestal aangegeven met de termen 'vegetarisch stremsel', 'plantaardig stremsel' of 'microbieel stremsel'. Als er niets over vermeld is of als er alleen 'stremsel' op de verpakking staat, zal dat meestal betekenen dat het stremsel afkomstig is uit de lebmaag van een geslacht kalf. Bij kant-en-klare producten waarin kaas wordt verwerkt, is vaak nog moeilijker te achterhalen of de gebruikte kaas vegetarisch gestremd is. Meestal zal dit niet het geval zijn, ook niet als het product als 'vegetarisch' gelabeld is of voorzien is van een 'V'; men gaat er namelijk doorgaans van uit dat vegetariërs geen moeite hebben met 'gewone' kaas. Alleen als op de verpakking het keurmerk van de Nederlandse Vegetariërsbond is afgebeeld of op de ingrediëntendeclaratie staat aangegeven dat 'vegetarische kaas' of 'vegetarisch gestremde kaas' is gebruikt, kun je ervan uitgaan dat het product geen dierlijk stremsel bevat.
Alle ingrediënten voor de bodem in een kom mixen tot een samenhangend deeg.
Het deeg verdelen over een ingevette bakvorm en 10 minuten bakken op 200 graden.
Vulling
Zet de oven op 220 graden
Verdeel de geraspte kaas over de bodem. Klop in een kommetje creme fraiche met de eieren los en een snufje peper en zout en verdeel dit mengsel over de kaas.
30 minuten in de oven op 220 graden C
Notities
Variatie tips:
- Hij wordt helemaal lekker als je ook nog uitgebakken ontbijtspek onder op de bodem legt
- Andere kaas mix bv 100gr Emmentaler, 100gr Old Amsterdam en 250 oude geraspte kaas
Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie
De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies " om u hiermee de beste surfervaring te geven die mogelijk is. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.