Gestoofde Boerenkool

Boerenkool of boerenkoolstamppot is een stamppot gerecht gemaakt van boerenkool. Het gerecht wordt in Nederland, grote delen van Noord-Duitsland en delen van Scandinavië gegeten. Van deze groenten wordt vaak gezegd dat de smaak pas echt goed is als er op het veld een nacht vorst overheen is gegaan, omdat de koude ervoor zorgt dat de plant extra suikers aanmaakt. De oogst begint dan ook vaak pas na de eerste nachtvorst, de kool kan indien gewenst de hele winter op het veld blijven staan. Men kan het boerenkoolblad zelf snijden maar dit is tijdrovend. Veel boerenkool wordt daarom voorgesneden in plastic zakken van 300 of 500 gram verkocht. Het wordt traditioneel gegeten met een kuiltje jus, worst (boerenmetworst, draadjesvlees of rookworst), mosterd en gebakken spekjes. 'Zure' toevoegingen als zilveruitjes, augurk, rolmops of azijn worden ook gebruikt. Boerenkoolstamppot wordt in Groningen stamppot mous genoemd, in Twente en de Achterhoek moos, in Limburg "boeremoos" en in Friesland boeremoes. Boerenkool is eigenlijk veel meer dan alleen de stamppot boerenkool, maar veel mensen weten niet wat ze anders kunnen doen met boerenkool. Boerenkool heeft zoveel mogelijkheden en hierbij is alvast 1 van de heerlijke recepten met boerenkool. Het is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Er is een herfst- en een winterteelt. In Vlaanderen noemt men dit soms ook krulkool of krolkool. Er kan onderscheid gemaakt worden in twee typen, struikboerenkool en maai- of dwergboerenkool. Boerenkool bevat per 100 gram 4 gram koolhydraten, 4 gram eiwit en 100 mg Vitamine C
Gestoofde Boerenkool
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Simpel en snel, met een stukje vlees of rookworst een volledige koolhydraatarme maaltijd.
Porties
4 personen
Kook Tijd
25 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
25 minuten
Gestoofde Boerenkool
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Simpel en snel, met een stukje vlees of rookworst een volledige koolhydraatarme maaltijd.
Porties
4 personen
Kook Tijd
25 minuten
Porties
4 personen
Kook Tijd
25 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Breng een grote pan met ruim water en wat zout aan de kook.
  2. Maak intussen de boerenkool schoon door met je handen de bladeren van de takken te rissen.
  3. Was de boerenkool goed. Leg de bladeren in de pan met kokend water en kook ze ongeveer 5 minuten.
  4. Giet de boerenkool af en schep de groente op een groot bord.
  5. Verhit in een ruime koekenpan de olie en fruit de ui, knoflook en rode peper ongeveer 5 minuten.
  6. Voeg vervolgens de boerenkoolbladeren toe.
  7. Schep alles goed om en stoof de groente nog ongeveer 10 minuten.
  8. Breng het gerecht met zout en peper op smaak.
Notities

Tip: 'Meestal verdwijnt boerenkool in de stamppot, maar hier worden de hele bladeren gestoofd. Het is echt de moeite waard om te wachten tot de vorst over de boerenkool heen is geweest, aangezien dit de smaak van de boerenkool ten goede komt. Bij zowel gevogelte als vlees is dit een lekker bijgerecht.' - Yolanda van der Jagt

Recept Yolanda van der Jagt, bewerkt door Jolanda Peeters

Vind je het teveel werk om een hele boerenkool schoon te maken dan kun je 2 zakken van 500 gram voorgesneden boerenkool nemen in de supermarkt.

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.