Kruidige boerenkool met hüttenkässe en zoete aardappel uit de oven

Kruidige boerenkool met hüttenkässe en zoete aardappel uit de oven Voor diegene die op gewicht zijn of bijna op gewicht zijn, maar ook diegene die GOK doen of niet echt op de koolhydraten letten, hier een lekker recept met zoete aardappel. Dit recept is dus niet geschikt voor de afvalfase! Het bevat geen eieren en is glutenvrij. Het gerecht bevat wel lactose door de huttenkase. En het is vegetarisch. Je kunt het aanvullen met wat vlees zoals braadworst. Zoete aardappel Ze worden ook wel Bataat genoemd. Het is een van die groenten die je bij blijven als je ze ooit gegeten hebt. Je vindt het lekker of je vindt het niet lekker. De bataat komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een exotische vrucht welke onder de grond groeit. Het is de knolvormige wortel van een slingerachtige plant. Eigenlijk is de bataat helemaal geen aardappel. Bataten kunnen variëren van langwerpig tot rond. De bataten die we in Nederland importeren zijn lichtgeel of purperrood van kleur. Ze zijn allemaal rijk aan zetmeel en suiker. De smaak is zoet, dat zegt de naam al, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past hij zo prima in allerlei pikante gerechten. Waar let ik op bij het kopen van bataten? Koop liefst kleinere of middelgrote, stevige exemplaren. Het is handig als de grootte gelijk is. Is de schil verkleurd of zijn er uitlopers? De zoete aardappel is dan niet meer vers. Je bewaart bataten op een koele plaats (12-16°) en dan zijn ze een week houdbaar. Wat kan ik met bataten? De zbataat kan op verschillende manieren worden bereid. De zoete aardappel kan gebruikt worden voor zowel hartige als zoete gerechten. Zo kan de bataat geschild of ongeschild worden bereid: - als groentesnack; rauw in reepjes met een yoghurtdipsaus - soep van maken; pureren en op smaak brengen met bouillon - salade met stukjes bleekselderij, appel en ananas met een saus van mayonaise met slagroom - stoven met lamsvlees, tomaat, paprika, courgette, ui en knoflook - koken in de schil in water en daarna pellen - bakken in een koekenpan met een ui of prei - bakken in de oven en serveren met zure room en een beetje bruine suiker - aardappel in schijven snijden en 5 minuten aan weerszijden grillen - ongeschilde partjes in de wok met olijfolie Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van bataten? Borstel de zoete aardappel goed schoon, schil hem, snijd hem in stukken en kook hem net als de gewone aardappel in 15-20 minuten gaar. De aardappelen kunnen ook in een aluminiumfolie in de oven worden bereid. Glycemische index De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Voeding met een lage glychemische index geeft minder bloedsuikerpieken. De kans op hypo’s is hierdoor kleiner. Mensen met diabetes hebben daardoor baat bij voeding met een lage glycemische index. Net zoals de aardappel bevat de zoete aardappel een hoge concentratie zetmeel. Waar andere gewassen met een hoog zetmeelgehalte een negatief effect hebben op de bloedsuikerspiegel heeft de zoete aardappel juist een positief effect hierop, zelfs bij patienten met diabetes II. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een extract van zoete aardappel het adiponectine niveau in het bloed laten stijgen. Adiponectine is een proteine hormoon wat geproduceerd wordt door vetcellen en is erg belangrijk in het insuline metabolisme. Gezonde mensen hebben namelijk een hoger adiponectine niveau dan bijvoorbeeld mensen met diabetes. De normale aardappel heeft wanneer hij gekookt is een glychemische index van 70. Bij een gekookte zoete aardappel is dit slechts 35. Je hebt bij het eten van een normale aardappel daardoor een piekende bloedsuikerspiegel. Hierdoor moet het lichaam veel insuline aanmaken om de glucose af te voeren. Bij zoete aardappelen blijft de bloedsuikerspiegel relatief stabiel. De proteinen die in de zoete aardappel te vinden zijn, sporaminen genaamd, dragen ook antioxidantele eigenschappen. Deze sporaminen maakt de zoete aardappel aan wanneer deze 'beschadigd' om zo de schade te herstellen. Hier zou dus ook de antioxidantele kracht schuilen van deze proteinen. Wanneer de mens dus de zoete aardappel zou eten, en dus zou beschadigen, krijgen wij ook deze proteinen binnen. Gebruikte bronnen: Groenten en Fruit buro mens en gezondheid
koolhydraatarm-boerenkool-huttenkase-zoete aardappel-slank4u2
Kruidige boerenkool met hüttenkässe en zoete aardappel uit de oven
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Hoofdgerecht, alleen voor Paleo en diegene die alleen maar op de KH letten en geen dieet doen
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
koolhydraatarm-boerenkool-huttenkase-zoete aardappel-slank4u2
Kruidige boerenkool met hüttenkässe en zoete aardappel uit de oven
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Hoofdgerecht, alleen voor Paleo en diegene die alleen maar op de KH letten en geen dieet doen
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Passieve Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Pel en snipper de knoflook en ui. Vul twee middelgrote pannen voor de helft met water, voeg een snufje zout toe en breng aan de kook. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Doe de aardappel 5 minuten in de magnetron om voor te koken. Schil en snijd de aardappels in plakjes van 3 millimeter. Kook de boerenkool circa 10 minuten. Giet af en laat goed uitlekken.
  3. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  4. Roerbak de knoflook, ui, rode peper en komijn 1 minuutje in de olie. Roerbak de boerenkool enkele minuten op hoog vuur mee en schep de tomaten en 1 eetlepel Hüttenkäse erdoor. Breng royaal op smaak met zout en peper.
  5. Verdeel de boerenkool in een ovenschaal voor vier personen. Leg de aardappelplakjes er dakpansgewijs op en bestrooi ze met zout. Verdeel de Hüttenkäse erover en bestrooi met de geraspte kaas.
  6. Zet de schotel 10 minuten in de oven
Notities

Bevat p.p. ca.: 367 kcal / 1534 kJ / eiwit 25 g / vet 14 g waarvan 10 g onverzadigd /koolhydraten 36 g voor 4 personen

 

Dit recept is getest en gefotografeerd door Monique Neels

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.