Koolhydraatarme zuurkoolschotel

Zuurkoolschotel zoals je het nog nooit gegeten hebt. Een overheerlijk winterrecept waar je je vingers bij moet tellen, want je eet ze bijna op! Zuurkool is uitermate geschikt voor een koolhydraatarme levenswijze, zowel in de afvalfases als stabilisatie fases. Zuurkool bevat erg weinig koolhydraten en kan verwerkt worden in tal van warme gerechten of salades. Zuurkool is gesneden wittekool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Zuurkool smaakt hierdoor zuur. In Vlaanderen wordt veel choucroute gezegd, naar de Franse verbastering van het originele Middelhoogduitse sūrkrūt. De moderne Duitse vorm is Sauerkraut (in het noorden en midden ook wel Sauerkohl). Zuurkool bevat, in tegenstelling tot vele andere geconserveerde producten, veel vitamine C. Zuurkool bevat onder andere ook vitamine B. Zuurkool heeft een gele kleur. Bij het koken komt niet, zoals bij kool het geval is, de typische koollucht vrij. Men denkt dat zuurkool afkomstig is uit het noorden van China en met de Mongolen en andere volkeren via volksverhuizingen in Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten. Oost-Europese joden zouden zuurkool hebben opgenomen in hun kookkunst en het gerecht verder hebben verspreid naar het Westen en de Verenigde Staten. Joden aten de zuurkool niet met spek of worst, maar met gans of eend. In de tijd van de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook werd bij bootreizen zuurkool meegenomen, om scheurbuik te voorkomen. Dat was in de 18e eeuw. Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd. In Frankrijk wordt, met uitzondering van de Elzas, weinig zuurkool gegeten. In de Elzas is zuurkool, de choucroute, een specialiteit. In Engeland en de Verenigde Staten gebruikt men voor zuurkool de Duitse naam sauerkraut. In Italië is dat buiten het Duitstalige Zuid-Tirol verbasterd tot Crauti. Van de witte kool worden de buitenste bladeren verwijderd en de harde kern, de pit uitgeboord. De overgebleven bladeren worden fijngesneden en gezouten, met ongeveer 1,5% zout. Tegenwoordig gebeurt dit in de fabriek. Vroeger had menig huishouden een grote Keulse pot in de kelder. De kool, afgedekt en aangedrukt fermenteerde daar tot zuurkool, een van de weinige wintergroenten. De kool gaat tegenwoordig in grote voorraadputten. Deze putten worden luchtdicht afgesloten. Dit gebeurt door plastic zakken, gevuld met water. Daardoor gaat de kool fermenteren tot zuurkool. Zetmeel en suiker worden nu omgezet in melkzuur. Afhankelijk van de temperatuur en de structuur van de kool duurt dit fermentatieproces drie tot acht weken. Zuurkool is licht verteerbaar, veel lichter dan de oorspronkelijke witte kool. Soms wordt voor een iets andere smaak wijn toegevoegd, waarbij dan wijnzuurkool ontstaat. Ook kunnen kruiden worden toegevoegd voor de verzuring begint, dit noemt men kruidenzuurkool. Gedeeltelijke bron Wikipedia
Koolhydraatarme zuurkool schotel
Stemmen: 295
Score: 3.65
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Zuurkoolschotel zoals je het nog nooit gegeten hebt. Een overheerlijk winterrecept waar je je vingers bij moet tellen, want je eet ze bijna op!
Porties
4 porties
Porties
4 porties
Koolhydraatarme zuurkool schotel
Stemmen: 295
Score: 3.65
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Zuurkoolschotel zoals je het nog nooit gegeten hebt. Een overheerlijk winterrecept waar je je vingers bij moet tellen, want je eet ze bijna op!
Porties
4 porties
Porties
4 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Oven voorverwarmen op 200 graden
  2. Gehakt rul bakken in roomboter en spekreepjes zacht meebakken.
  3. Champignons toevoegen en laten garen.Kruiden met zout en peper naar smaak toevoegen. Laten pruttelen tot het goed gaar is.
  4. Ondertussen zuurkool laten uitlekken in een vergiet.
  5. Gehaktmengsel van het vuur halen en de uitgelekte verse zuurkool door het gehaktmengsel scheppen
  6. In een kom de roomkaas en eieren kloppen tot er geen klontjes meer zijn. Water toevoegen tot het de substantie van melk heeft.
  7. Dit roomkaas/ei mengsel door het gehakt-zuurkool mengsel scheppen. Goed mengen en in ovenschaal doen.
  8. Geraspte kaas erover en dan op 200 graden half uurtje in de oven.
Notities

Recept en foto Alide van de Steeg

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.