Zalmmousse

Zalmmousse met mierikswortel Bijzondere mousse van zalm die zeer geschikt is als voorgerecht bij speciale maaltijden. Mierikswortel De mierik is een plant uit de kruisbloemenfamilie en staat bekend om zijn witte penwortel die als mierikswortel wordt aangeduid. De witte wortel, die veel vitamine C bevat, wordt geraspt waarbij een vluchtige verbinding vrij komt, die een scherpe, op mosterd lijkende smaak heeft. De stof wordt bij kneuzing van de celstructuur van de wortel door een enzym aangemaakt. De smaak loopt daarna snel terug. Toevoeging van zuur, bij voorkeur azijn gaat deze reactie tegen en stabiliseert de smaak. De wortel was 3000 jaar geleden al bij de Oude Grieken bekend en wordt veel in Noord- en Centraal-Europa toegepast. In de joodse keuken wordt hij gebruikt als smaakmaker, bijvoorbeeld bij vis. Tijdens het Pesachfeest wordt mierikswortel gegeten als 'maror', het bittere kruid, dat symbool staat voor de moeilijke tijd die de joden hadden tijdens de slavernij in het Oude Egypte. In Japan is er een sterkere variant, wasabia japonica, die niet met zuur wordt gecombineerd en een vast onderdeel van sushi is onder de naam wasabi. De wortel is erg populair in de Verenigde Staten en wordt vooral in het stroomgebied van de Mississippi rond St. Louis verbouwd. De teelt begon hier rond 1800 door Duitse immigranten. Voedingswaarde en geneeskundige werking Een eetlepel mierikswortelpuree bevat 25 joule, 1,4 gram koolhydraten, 14 mg natrium, 44 mg kalium, 9 mg calcium en 5 mg fosfor. De consumptie van mierikswortel wordt wel aanbevolen als therapie tegen jicht als gevolg van een overconsumptie van eiwitten, maar het eten van een te grote hoeveelheid kan pijnlijke gevolgen bij het plassen opleveren. Bij bijzonder grote hoeveelheden kan bloederige diarree en overgeven optreden. In beperkte hoeveelheden wordt het algemeen als veilig beschouwd.
Zalmmousse met mierikswortel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Bijzondere mousse van zalm die zeer geschikt is als voorgerecht bij speciale maaltijden.
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Zalmmousse met mierikswortel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Bijzondere mousse van zalm die zeer geschikt is als voorgerecht bij speciale maaltijden.
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Porties Prep Tijd
4 personen 25 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Week de gelatine 10 minuten in koud water. Laat de zalmfilet in een pan met de wijn, 1/2 tl zout, paprikapoeder, (versgemalen) peper naar smaak en 2 takjes dille tegen de kook aan in 10 minuten net gaar worden.
  2. Neem de zalm uit het vocht en lat het vocht nog 1-2 minuten inkoken, verwijder de dille. Knijp de gelatine uit en los de blaadjes al roerend op in het vocht.
  3. Pureer de vis met 3 eetlepels yoghurt in de keukenmachine. Meng het gelatinemengsel erdoor.
  4. Klop de slagroom in een kom goed stijf en spatel het zalmmengsel erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Schep het mengsel in de vormpjes en strijk de bovenkant glad. Laat de zalmmousse in de koelkast 1-2 uur opstijven.
  6. Hak 3 takjes dille fijn en meng het met de mierikswortel en de rest van de yoghurt tot een sausje. Verdun eventueel met 1-2 eetlepels water en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep het sausje in de glaasjes en garneer met een toefje dille.
  7. Leg op vier borden in het midden een plak gerookte zalm en keer hierboven een vormpje met zalmmousse om. Laat de zalmmousse op de gerookte zalm glijden. Zet het glaasje met mierikswortelsaus ernaast.
Notities

Extra benodigdheden: keukenmachine, kleine glaasjes, eenpersoonsvisvormpjes (kookwinkel) ingevet.

Geschikt voor fase 3 (wijn)

Koolhydraten pp 2

Recept Allerhande, aangepast door Jolanda Peeters

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.