Tomaten-soep

Wie houdt er niet van soep en dan speciaal tomatensoep en nog zelfgemaakt ook, naar de receptuur van een meesterkok namelijk Jamie Oliver. Ik vind het heerlijk in ieder geval, hopelijk jij ook. Hieronder een aantal weetjes over tomaten. Tomaat De tomaat komt oorspronkelijk uit Amerika en schijnt een van de vele ontdekkingen van Columbus te zijn. Het zijn vooral de Hollandse veredelaars en tuinders die door langdurig selecteren en kruisen het aantal tomatensoorten en de algehele kwaliteit hebben verhoogd. Nu zijn er wel 60 tomatensoorten, waarvan de vleestomaat het bekendst is. Verder heb je de trostomaat, de Romatomaat, de kleine snoep- of kerstomaat en de nog vrij zeldzame ’Coeur de Boeuf’, een grote, wat afgeplatte tomaat met ribbels en een buitengewoon heerlijke smaak. De meeste tomaten komen uit Nederlandse kassen. Populair zijn ook de diverse kleine tomaatjes. Ze hebben veel smaak en er zijn nu zelfs speciale varianten die speciaal zijn gekweekt voor de kindersmaak. Als verantwoord tussendoortje! Behalve lekker zijn tomaten gezond, onder andere doordat ze rijk zijn aan de sterke anti-oxydant lycopeen. Wanneer is tomaat verkrijgbaar? Tomaten los Nederlandse tomaten zijn van april tot en met oktober verkrijgbaar. Van januari tot en met maart en in november en december is de Nederlandse tomaat beperkt verkrijgbaar. De tomaat is het gehele jaar verkrijgbaar in de winkel. Trostomaten Nederlandse trostomaten zijn van april tot en met november verkrijgbaar. Van januari tot en met maart en in december is de Nederlandse trostomaat beperkt verkrijgbaar. De trostomaat is het gehele jaar verkrijgbaar in de winkel. Cherrytomaat Nederlandse cherrytomaten zijn van april tot en met oktober verkrijgbaar. Van januari tot en met maart en in november en december is de Nederlandse cherrytomaat beperkt verkrijgbaar. De cherrytomaat is het gehele jaar verkrijgbaar in de winkel. Waar let ik op bij het kopen van tomaat? Tomaten moeten stevig aanvoelen en de schil moet gaaf zijn. Een rijpe tomaat geeft mee bij een lichte vingerdruk. Hoe bewaar ik tomaat? Tomaten zijn vruchtgroenten. Je bewaart ze het beste op een koele plek (12 °C). Je tomaten blijven dan een week goed. Bewaar ze niet in de koelkast! Dat verstoort het narijpingsproces. Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C. Maar vers zijn ze het lekkerst! Wat kan ik met tomaat? - in een salade Caprese met mozzarella en basilicum - in talloze andere salades - in een pastasaus met geruld gehakt, ui en knolfook - uithollen en vullen met zalm- of selleriesalade - in plakjes op een tosti - in de soep - halveren, bestrijken met olie en knoflook en 4-5 minuten grillen - presenteer kerstomaatjes met een dipsausje bij de borrel - gevulde tomaten uit de oven - zo uit de hand als gezond tussendoortje (denk aan kleine snacktomaatjes) - in stoofgerechten Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van tomaat? De tomaat is heel makkelijk. Was hem, en je kunt hem zo uit het vuistje eten, in plakjes op de boterham of in een salade, je zegt het maar. Wil je het helemaal chique doen, kruis dan met een mes de onderkant van de tomaat in en dompel deze kort onder in kokend water en direct daarna in koud water. Dan kun je het velletje er zo afhalen! Voor een gerecht met blokjes tomaat snij je de tomaat door en verwijder je het zaad en het sap. Bereidingstijden tomaat: Koken: ca. 10 minuten Roerbakken: 2 - 4 minuten Magnetron: 4 - 8 minuten Grillen: 3 - 5 minuten Smoren: 15 - 20 minuten Een tomaat bevat ongeveer 3 KH per 100 gram. Bron: groenten en fruit buro
Tomatensoep
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Na een heerlijke herfstwandeling gaat er niets boven een kom eigengemaakte soep.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Tomatensoep
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Na een heerlijke herfstwandeling gaat er niets boven een kom eigengemaakte soep.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Doe ui, knoflook en basilicum-steeltjes in een grote pan met een paar flinke scheuten olijfolie.
  2. Leg de deksel op de pan en laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen zonder het bruin te laten worden, terwijl je er om de paar minuten even in roert.
  3. Klop de room, azijn en eidooiers in een klein kommetje door elkaar.
  4. Dompel de tomaten, terwijl de groenten opstaan, 30 seconden in kokend water, trek het vel eraf en hak het vruchtvlees in grove stukken.
  5. Doe de stukjes bij de groente, giet de bouillon erbij en laat alles nog 20 minuten met de deksel op de pan pruttelen.
  6. Het is lekker om de soep nu te pureren met behulp van een keukenmachine, een blender of een staafmixer, wel voorzichtig, want de soep is heet.
  7. Giet de gepureerde soep terug in de pan, laat hem weer aan de kook komen en breng hem heel voorzichtig op smaak met zout en zwarte peper uit de molen.
  8. Vlak voor het serveren geef je hem een glanzende, zijdeachtige structuur door het room-mengsel erdoor te kloppen (laat de soep niet meer aan de kook komen nadat je de eidooiers erbij gedaan hebt, anders gaan die stollen).
  9. Bestrooi de tomatensoep met in stukjes gescheurde basilicumblaadjes en serveer hem direct.
Notities

Tip: Ook lekker met kip en een mespuntje sambal!

Recept en foto Jamie Olivier, aangepast door Jolanda Peeters

Deel dit Recept

Geef een reactie