KHA “Snert”

Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke soep, gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt voor erwtensoep die een dag heeft gestaan en daardoor dikker en smaakvoller is. Andere landen, zoals Engeland en Duitsland, kennen ook erwtensoep, maar het traditionele Nederlands gerecht dat in de winter gegeten wordt, is een sterk gebonden versie. De soep smaakt het beste als deze in een grote hoeveelheid wordt bereid, en daarna voor consumptie, nog een dag blijft staan. Gekoeld blijft de soep een aantal dagen goed, maar hij kan ook prima worden ingevroren in een diepvriezer. De hoeveelheden van de diverse ingrediënten variëren. In totaal moet er zoveel groente aan de soep worden toegevoegd dat de massa bijzonder dik wordt, eerder lijkend op pap dan op soep. Veel traditionele recepten hebben als enige groente knolselderij, (split)erwten en prei. Dus geen aardappel, geen wortels en geen ui. Soms worden aardappels aan toegevoegd om de structuur dikker te maken en zo de kooktijd te bekorten. De soep wordt traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter. In veel families zijn pannenkoeken het traditionele dessert na erwtensoep, een traditie die ook in Scandinavische landen bekend is, vooral in Zweden waar dit steevast elke donderdag gegeten wordt. Daar wordt het 'ärtsoppa och Pannkakor' genoemd. Bron: Wikipedia De traditionele snert kunnen we in de afvalfases van een koolhydraatarm dieet niet eten, helaas, want het is o zo lekker! Deze variant is zonder de spliterwten die vallen onder de peulvruchten en die je niet mag eten totdat je (bijna) op gewicht bent. Probeer deze versie eens, je wordt verast door de smaak die bijna identiek is aan de echte snert, maar uitstekend past bij je levenswijze. De rest van het gezin zal heerlijk mee smullen.
koolhydraatarme-snert-slank4u2
KHA Snert
Stemmen: 3
Score: 3.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een goed alternatief voor de oerhollandse erwtensoep, deze koolhydraatarme "snert" met prei en selderij.
Porties
10 porties
Porties
10 porties
koolhydraatarme-snert-slank4u2
KHA Snert
Stemmen: 3
Score: 3.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een goed alternatief voor de oerhollandse erwtensoep, deze koolhydraatarme "snert" met prei en selderij.
Porties
10 porties
Porties
10 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Alle groenten schoonmaken en in wat grovere stukken hakken of snijden.
  2. Alle groenten en vlees (behalve de rookworsten) opzetten in het water met de bouillonblokjes.
  3. Ongeveer 1 ½ uur laten sudderen totdat het vlees zacht is en de groenten gaar. De smaken kunnen zo in de soep trekken.
  4. Ondertussen de rookworsten laten wellen.
  5. Vlees eruit halen en de groente drap in de blender (of met de staafmixer) pureren. Vlees uit elkaar trekken en weer terug in de pan doen , samen met de in stukjes gesneden rookworst.
Notities

Soep te dun? Laat nog even inkoken.
Soep te dik? Voeg nog wat water en evt. bouillonblokje toe.

Het vlees kun je snijden of lostrekken met een vork. Je kunt meer vlees nemen, net wat je lekker vindt.

Deel dit Recept

One thought on “KHA “Snert”

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.