Pittige Pompoensoep

Pompoen De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden. Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar waren tot voor kort in Nederland niet zo bekend als groenten. De meeste mensen gebruikten pompoenen puur als decoratie. In Amerika echter kent men tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart (‘pumkinpie’) op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is. Er zijn verschillende soorten pompoenen. De oranje pompoen is de bekendste. Daarnaast zie je in Nederland ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen ( grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghetti pompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees). Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen, maar daar houd het niet op! Pompoenen bevatten betacaroteen. Van betacaroteen is bekend dat het goed is voor de ogen en de huid. Pompoenen zijn volop te koop tijdens de herfst en de winter. De vrucht moet stevig zijn en geen zachte plekken vertonen. Bewaar hele pompoenen op een koele (12-15 C), droge plek. Niet kouder dan 8 graden bewaren. Dan zijn ze wel lang houdbaar, tot wel 2 maanden. Een stuk gesneden pompoen kun je in de koelkast 3-5 dagen goed houden, mits verpakt in vershoud- of aliminiumfolie. Pompoen kun je desgewenst ook invriezen. Blancheer de rauwe pompoen ca. 2-3 minuten. Bij minimaal -18 C is pompoen tot 12 maanden houdbaar. Wat kan ik met pompoen? smoren in wat olijfolie met knoflook roerbakken in olie, samen met tomaat, en spinazie grillen in de oven, met olie en specerijen als kaneel, korianderzaad en gember in een hartige taart in een Italiaanse risotto met harde schapenkaas in een Indiase curry met kokosmelk en hardgekookte eieren pureren tot een soep en serveren met zure room en tal van andere toepassingen in gerechten Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van pompoen? Was de pompoen. Halveer de pompoen en snij de pompoen in schijven. Verwijder de draden en de pitten met een lepel of mesje. Snij het vruchtvlees in blokje. Schillen is niet nodig. De schil kan meegegeten worden en wordt goed zacht bij verhitting. Bereidingstijden pompoen koken: 5-10 minuten (gesneden in stukjes) smoren: 20-30 minuten roerbakken: 5-10 minuten stomen: 10-20 minuten frituren: 4-5 minuten magnetron: 3-5 minuten pompoen-voedingswaarde-slank4u2 Informatie is ook te vinden op de groenten en fruit pagina.
Pittige Pompoensoep
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke pompoensoep, romig, vullend en spannend van smaak.
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Pittige Pompoensoep
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke pompoensoep, romig, vullend en spannend van smaak.
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Pompoen in blokjes snijden en ontdoen van pitten en draden, aanbakken in kokosolie met 1 gesnipperde ui.
  2. In een grote pan water en bouillonblokje aan de kook brengen samen met de pompoen en de ui.
  3. Het geheel gaar laten koken. Als het gaar is (prik even met een vork erin) na ongeveer 10 minuten, dan afgieten. Het vocht vang je op!
  4. Voeg 1 el Thaise groene curry pasta en de slagroom toe en pureer met een staafmixer of in een keukenmachine, naar behoefte en vloeibaarheid de bouillon weer toevoegen, ligt eraan hoe dik je het wil hebben.
Notities

Pompoen past in een koolhydraatarm dieet, niet direct bij de start, maar zeker als je iets meer koolhydraten neemt of aan het opbouwen bent. Het bevat weinig koolhydraten maar valt onder de zetmeelrijke groenten en groeit boven de grond. Bij Atkins kun je dit eten als je in fase 2 zit.

Met dank voor de foto en het recept van Eliane Salden.

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.