Koolhydraatarme spekkoek
Koolhydraatarm, vegetarisch, glutenvrij.
Door de koekkruiden niet geschikt voor de strenge fase.
De winter komt er weer aan. En dat is tijd voor een lekkere spekkoek. Maar helaas zit spekkoek bomvol met koolhydraten! Maar deze niet! Het is een heel werk en vergt wat geduld om deze te maken, maar je geniet er dan ook wel extra van!
Spekkoek
Deze koek is een Indische cake- of koekachtige lekkernij die tijdens de koloniale tijd in Nederlands-Indië is ontstaan. Het recept is waarschijnlijk afgeleid van een vergelijkbare type cake van Duitse oorsprong, namelijk de Baumkuchen, maar aangepast met in Nederlands-Indië beschikbare ingrediënten.
De koek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl er in de lichte lagen geraffineerde (witte) suiker zit. Later zijn andere varianten verzonnen, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao of de lichte lagen vrolijk gekleurd worden, bijvoorbeeld met groene pandan. Ook de hoeveelheden ei uit het originele recept worden niet meer door alle moderne spekkoekbakkers toegepast.
De bereiding is erg bewerkelijk en niet eenvoudig, aangezien het gerecht met grote nauwkeurigheid, laag voor laag, dient te worden gebakken; de lekkernij wordt daarom van oudsher alleen bij speciale gelegenheden geserveerd. Tegenwoordig is spekkoek in Nederland, België en Suriname echter ook in Indische toko's, supermarkten en restaurants te verkrijgen.
De Indische koek wordt soms verward met het oorspronkelijk Nederlands-Indische gerecht kue lapis, omdat die naam letterlijk "cake in laagjes" betekent. De kue lapis die in Nederland bekend is, is echter opgebouwd uit pudding- of geleiachtige lagen van allerlei kleuren (meestal twee per koek); de lagen zijn vaak ook veel dikker dan bij spekkoek.
In het huidige Indonesisch wordt de koek echter met verschillende namen aangeduid. Zo gebruikt men spekuk, duidelijk uit het Nederlands afgeleid, maar juist ook de benaming kue lapis wordt in Indonesië gebruikt voor wat wij spekkoek noemen. Daarnaast komt ook de benaming lapis legit regelmatig voor.
De naam "spekkoek" is overigens ontstaan doordat de oorspronkelijk vorm door de dunne, om-en-om gekleurde laagjes aan doorregen spek deed denken. Spekkoek is erg machtig en wordt over het algemeen in dunne plakjes gesneden.
Gebruikte bron Wikipedia
Koolhydraatarme Spekkoek
Stemmen: 10
Score: 4.3
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
De winter komt er weer aan. En dat is tijd voor een lekkere spekkoek. Maar helaas zit spekkoek bomvol met koolhydraten! Maar deze niet! Het is een heel werk en vergt wat geduld om deze te maken, maar je geniet er dan ook wel extra van!
De winter komt er weer aan. En dat is tijd voor een lekkere spekkoek. Maar helaas zit spekkoek bomvol met koolhydraten! Maar deze niet! Het is een heel werk en vergt wat geduld om deze te maken, maar je geniet er dan ook wel extra van!
Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie
De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies " om u hiermee de beste surfervaring te geven die mogelijk is. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.