Italiaanse kip met groente

Italiaanse kip met groente Lekkere en simpel kip gerecht met groenten. Door de tomatensaus en de Italiaanse kruiden een heerlijk gerecht om van te smullen. Niet voor niets wordt kip het meest veelzijdige stukje vlees genoemd. Het past bij alle smaken. Wil je oosters, Mexicaans, Italiaans, Nederlands, Zweeds of een ander wereldgerecht, je kunt er alles mee maken. Ik denk dat er geen land ter wereld is waar ze kip niet eten of kennen. Ja toch wel, de Eskimo's. In Nederland werden in 2010 in totaal ruim 101 miljoen kippen gehouden, waarvan bijna 48 miljoen als leghen en ruim 44 miljoen als vleeskip Kippen worden gehouden voor hun vlees en voor hun eieren. Maar men gebruikt ze ook als sierkippen om ze tentoon te stellen De 19e-eeuwse kleinschalige gemengde bedrijven zijn steeds verder gaan intensiveren met onder andere als resultaat de huidige legbatterijen. Batterijkippen worden binnen gehouden in vrij kleine kooien. Doordat er pluimveebedrijven met grote aantallen dieren dicht bij elkaar staan, maar ook omdat er steeds meer kippen buiten lopen (Freiland) en dus in contact komen met wilde vogels, zijn er meer uitbraken van ziekten, zoals vogelpest. Kippenvlees en ook rauwe eieren bevatten in Nederland en België soms de salmonella bacterie, die ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken, mede doordat de consument de producten niet goed bereidt of bewaart. In Nederland werden in 2010 in totaal ruim 101 miljoen kippen gehouden, waarvan bijna 48 miljoen als leghen en ruim 44 miljoen als vleeskip.[9] Kippen worden in de Lage Landen voor productie van eieren en vlees op verschillende manieren gehouden: Biologische kippen: Een biologische kip (500.000 in Nederland, cijfer van 2005) heeft 4 m2 weiland ter beschikking. Daarnaast is er stalruimte, waar de kip 's nachts slaapt en 's ochtends haar eitje legt (ze worden dan even opgehokt), hier delen zes kippen samen 1 m2. De snavels worden niet geknipt of gebrand. Het mengvoer van deze kippen is voor 80 procent biologisch. Er wordt in de landen van de Europese Unie geen genetisch gemanipuleerd voedsel gegeven. De kippen hebben legnesten, zitstokken en een stofbad, evenals scharrelkippen. Freiland-kippen: of vrije uitloopkip (4,3 milj. in 2005). De naam zegt het al: deze kippen lopen net als de biologische kippen buiten in het weiland. De snavels mogen geknipt of gebrand worden. De kippen hebben ook de beschikking over legnest, zitstokken en een stofbad. Scharrelkippen: In Nederland (2005) leven 10,3 miljoen scharrelkippen. Negen kippen delen samen 1 m2. Ze kunnen niet naar buiten. De snavels mogen geknipt of gebrand worden. De dieren krijgen mengvoeder en ze hebben de beschikking over legnesten, zitstokken en een stofbad. Batterijkippen: In een legbatterij zitten 18 kippen per m2. Nederland (2005) heeft 14,5 miljoen batterijkippen. De dieren kunnen niet naar buiten, de snavels worden geknipt of gebrand en er zijn geen legnesten, zitstokken of stofbaden. Vleeskippen: Vleeskippen zijn kuikens van ongeveer zes weken oud. In deze zes weken groeien ze tot een gewicht van zo'n 2,5 kilo. De kuikens worden gehouden in grote schuren waar 16 tot 24 dieren per m2 zitten. De kuikens kunnen niet naar buiten en de schuren hebben geen ramen. Kip wordt in supermarkten en door slagerijen verhandeld. Een speciaalzaak voor kippenvlees en wild heet een poelier, van het Franse woord voor kip, poule. Als een kip voorheen op een boerderij geslacht werd, gebeurde dat door de kop eraf te hakken. De kip kan daarna nog een tijdje reflexmatig blijven rondrennen. Geraadpleegde bron wikipedia
oolhydraatarm-Italiaanse-kip-met-groente-slank4u2
Italiaanse kip met groente
Stemmen: 3
Score: 3.33
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Makkelijke Italiaanse kipschotel met groenten voor 2 personen
Porties
4 personen
Porties
4 personen
oolhydraatarm-Italiaanse-kip-met-groente-slank4u2
Italiaanse kip met groente
Stemmen: 3
Score: 3.33
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Makkelijke Italiaanse kipschotel met groenten voor 2 personen
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Snijd alle groenten in blokjes of kleine stukjes. Zet ze even apart.
  2. Verhit een klein beetje olie in een hapjespan en bak hierin de kip om en om goudbruin. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, een mooi kleurtje krijgen is voldoende. Breng de kip vervolgens rijkelijk op smaak met peper en zout en zet apart.
  3. Verhit opnieuw een beetje olie in de pan en fruit hierin de knoflook en de ui tot ze goed beginnen te geuren. Voeg hierna de rest van de groenten toe en bak dit zo’n vijf minuten door tot de groenten zacht beginnen te worden.
  4. Voeg hierna de tomatenblokjes toe, samen met Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak. Schep het geheel even goed om en leg de kipfilets terug in de pan.
  5. Bedek ze een beetje met de tomatensaus. Laat de saus vijf minuten zachtjes pruttelen en voeg dan de azijn en verse basilicum naar smaak toe.
  6. Laat de deksel van de pan, draai het vuur laag en laat de saus een minuut of twintig zachtjes door koken tot de kip gaar is en de saus dikker begint te worden.
Notities

 Het recept bevat ongeveer 2KH pp

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.