Hartige boerenkool pannenkoeken

Boerenkool ligt weer in de schappen van de winkels. Hier word ik altijd blij van. Het is niet alleen een gezonde groente, maar ook nog eens lekker van smaak. Hou je niet van boerenkool, dan kun je dit in dit recept vervangen door spinazie. Lust je ook dat niet, dan een andere groenten die je wel lust en die zacht van structuur is. Deze hartige boerenkoolpannenkoeken zijn de moeite waar van het proberen. Hier vind je nog een ander recept, namelijk Gestoofde boerenkool. Er volgen er nog meer uiteraard. In dit recept worden chiazaden gebruikt als vervanging van de hoeveelheid eieren. Chiazaad is een heel gezond zaad die talrijke voordelen heeft voor de gezondheid echter ook nadelen. Chia wordt in het algemeen geteeld voor het zaad, rijk aan omega 3-vetzuren, aangezien 25–30% van het zaad extraheerbare plantaardige olie bevat, inclusief alfalinoleenzuur (ALA). Chiazaad wordt traditioneel geconsumeerd in Mexico, en het zuidwesten van de Verenigde Staten, maar is nog niet echt bekend in Europa. Volgens de overlevering werd chia verbouwd door de Nahua, een (Azteken)-cultuur in Centraal Mexico. n 2009 keurde de Europese Unie chiazaad goed als een novel food, waarmee het als veilig wordt beschouwd voor consumptie.[5]. Chiazaad kan rauw worden gegeten, een manier waarmee je proteïne, vetten en vezels binnen krijgt. Gemalen chiazaad wordt soms toegevoegd aan een ruw meel gemaakt van geroosterde maïskorrels. In Mexico consumeert men chiazaadjes toegevoegd aan water of vers vruchtensap, dit staat bekend als chia fresca. de geweekte zaadjes zijn gelei-achtig van aard en worden gebruikt in pap en pudding. Gemalen chia wordt toegepast in bakproducten, waaronder brood, cake en kaakjes. Kiemen van chia worden op eenzelfde manier gebruikt als kiemen van alfalfa: in salades, op sandwiches en in andere gerechten. Chia wordt als gezondheidsproduct ook steeds vaker gebruikt als aanvulling op de dagelijkse voeding. In 28 gram (1 ounce) gedroogd chiazaad zit 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) proteïne (4 g), 13% van de ADH vet (9 g) (waarvan 57% alfalinoleenzuur) en 42% van de ADH aan voedingsvezel (11 g), bij een dagelijkse inname van 2000 kilocalorieën. Daarnaast ook nog 18% ADH calcium, 27% ADH fosfor en 30% ADH mangaan. De zaden bevatten fosfor, mangaan, calcium, kalium en natrium in hoeveelheden vergelijkbaar met andere eetbare zaden, zoals lijnzaad of sesamzaad. Een eerste systematische beoordeling van de beschikbare gegevens wijst op de verwachtingen die er zijn van chia als gezonde voeding bij bepaalde ziektes, maar laat ook zien dat deze verwachtingen niet berusten op bewijzen afkomstig uit enig onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Vooral belangrijk hierbij is om je bewust te zijn van chiazaad en zijn mogelijke bijwerkingen. Wat zijn nu de bijwerkingen van chiazaad? Je lichaam is de beste raadgever en heeft altijd gelijk. Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het kan een opgeblazen gevoel, winderig, diarree en misselijkheid veroorzaken. Dit wordt o.a. vaak veroorzaakt door de vele vezels die het bevat. Bouw het dan langzaam op. Heb je last van verstopping dan zijn deze vezels juist een voordeel. Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Eet bij last van verstopping ook altijd volop groenten, dat zijn de beste “gangmakers” die je kunt eten! Wat soms helpt is om de zaadjes eerst even te laten weken. Chiazaad heeft net als ongebrande noten en zaden een enzymenlaagje dat moeilijk te verteren is voor je darmen. Sommige mensen ervaren hierdoor de bovengenoemde darmklachten. Ook zijn er mensen die een allergische reactie krijgen van chiazaad. Nogmaals, je lichaam heeft altijd gelijk, verminder of stop met chiazaad als je het gevoel hebt dat het niet goed voor je is. Let ook op voor het bloedverdunnende effect Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen. Dit betekent dat je bij gebruik van deze medicijnen chiazaad beter niet kunt gebruiken. Kijk eens of je in overleg met je arts de bloeddrukverlagers kunt afbouwen en gebruik van chiazaad kunt opbouwen. Chiazaad is natuurlijker voor je lichaam dan medicijnen. Pas dus ook op als je een te lage bloeddruk hebt; ook dan is chiazaad niet geschikt voor je. Bron : Wikipedia en Energieke vrouwen academie
Hartige boerenkool pannenkoeken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Met groenten kan je veel variëren en met pannenkoeken ook, dus waarom geen lekkere groente pannenkoek zoals deze met boerenkool? Je kunt deze pannenkoek om toveren tot een heerlijke oer-Hollandse maaltijd met spekjes en rookworst of er een Italiaans feestje van maken.
Porties
6 pannenkoeken
Porties
6 pannenkoeken
Hartige boerenkool pannenkoeken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Met groenten kan je veel variëren en met pannenkoeken ook, dus waarom geen lekkere groente pannenkoek zoals deze met boerenkool? Je kunt deze pannenkoek om toveren tot een heerlijke oer-Hollandse maaltijd met spekjes en rookworst of er een Italiaans feestje van maken.
Porties
6 pannenkoeken
Porties
6 pannenkoeken
Ingrediënten
Porties: pannenkoeken
Eenheden:
Instructies
  1. Snij de ui in kleine stukjes, pers de knoflook en voeg ze samen met 1 theelepel water in een kom of in de blender.
  2. Als je een blender hebt gebruik deze dan, anders kun je een staafmixer gebruiken of keukenmachine.
  3. Blend of mix alles.
  4. Voeg het meel, de melk, ei, wijnsteenbakpoeder en olijfolie toe en mix/blend alles.
  5. Snij de boerenkool eventueel in stukjes als dit nog niet zo is en doe het in de blender of kom om te mixen.
  6. Als het goed is wordt het een mooie groene massa.
  7. Roer de chia zaden door de mix en laat ze even weken. Je kunt de chiazaden vervangen door 2 eieren. Kijk even of je mengsel niet te nat wordt. Anders een klein beetje extra meel toevoegen! Het is een dikke smeuïge massa, geen waterige massa.
  8. Ondertussen kun je een anti aanbakpan warm maken door op het vuur te zetten en een beetje kokosolie erin laten smelten.
  9. Bak één voor één de pannenkoek totdat de mix op is.
  10. Gebruik iets minder dan een soeplepel voor de pannenkoek.
  11. Als je iets over hebt, bewaar het dan in de koelkast voor 1 dag. Niet langer. Uit de koelkast zijn ze makkelijk even op te warmen in een pan. Je kunt ze ook invriezen.
Notities

TIP: Als topping gegrilde tomaten met Italiaanse kruiden en Parmezaanse kaas. Ook lekker met uitgebakken bacon en dan de pannenkoek erin bakken, samen met een rookworst een oer-Hollandse maaltijd.

Wil of kun je geen kokosmeel gebruiken, dan is amandelmeel of lijnzaadmeel een optie. Haal dan 1 ei en 100 ml vocht van het recept af.
Wil je geen chia zaden gebruiken voeg dan 1 a 2 eieren toe ipv de zaden. Je kunt de chiazaden dus vervangen door eieren.

Recept Jolanda Peeters

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.