KHA Hachee op Limburgse wijze

Lekker oerhollands stoofpotje met laurier,kruidnagel en jeneverbes als smaakmaker. Ik kom oorspronkelijk uit Limburg en ben opgegroeid met "zoer vleisch" , de limburgse en denk belgische variant op hachee. Ik ben er dol op, liefst over knapperige friet met mayonaise erbij. Je kan zo je voorkeuren hebben. In het orginele Limburgse "zoer vleisch" recept zit basterdsuiker, appelstroop en ontbijtkoek. En het moet een uurtje of 8 gemarineerd worden. Daar hebben we eigenlijk geen zin en tijd voor, dan ben je 2 dagen bezig met 1 gerecht, dat is iets te veel van het goede. Echter door de azijn en het marineren, wordt het vlees botermals. Dit recept stond nog in het oude kookboek van mijn ouders die ik geërfd heb. De meeste zaken zijn allemaal kha proof, echter zaken zoals suiker, appelstroop en ontbijtkoek kunnen echt niet. Dus daar moest ik iets op bedenken en dat is gelukt. De suiker neutraliseert de zure smaak van de azijn, ik vind het zelf niet erg om iets zuurs te eten en het is niet zo zuur als een zure augurk, als je begrijpt wat ik bedoel. Vind je het te zuur dan voeg je wat zoetstof toe. Je hebt wel een bindmiddel nodig voor je saus van de hachee. Dit doe je normaal met de ontbijtkoek en de appelstroop of zelfs een meelpapje of maizena, maar ook dat is niet toegestaan. Er zijn diverse alternatieven voorhanden. Arrowroot is een bindmiddel dat wel is toegestaan. Je hebt er maar heel weinig van nodig. Tartex vegabin heeft weinig koolhydraten en is toegestaan. Dit is verkrijgbaar, bij diverse grote supermarkten, Ecoplaza en biologische winkels. Tartex vegabin Kun je dit niet vinden dan is er nog een alternatief in het baby voedingsschap van Nutrilon. Dit is johannesbroodpitmeel, maar bevat vele malen meer koolhydraten, dus voorzichtig in gebruik. Er zit een minilepeltje bij voor dosering, je gebruikt voor dit recept 2 a 3 gr. johannesbroodpitmeel Wil je meer weten over bindmiddelen die je kunt en mag gebruiken in je dieet? Lees dan eens het artikel Bindmiddelen.
koolhydraatarme-hachee-slank4u2
KHA Hachee op Limburgse wijze
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijk koolhydraatarm stoofpotje die lekker is met groenten zoals sperziebonen of rode kool. De rode kool mag uit een potje, mits deze biologisch is (en in de strenge en afval fase zonder appel) ,daar zitten geen toevoegingen bij die je niet mag hebben. dit recept is uitermate geschikt voor de slowcooker.
Porties Prep Tijd
4 porties 15 minuten
Passieve Tijd
2 1/2 uur
Porties Prep Tijd
4 porties 15 minuten
Passieve Tijd
2 1/2 uur
koolhydraatarme-hachee-slank4u2
KHA Hachee op Limburgse wijze
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijk koolhydraatarm stoofpotje die lekker is met groenten zoals sperziebonen of rode kool. De rode kool mag uit een potje, mits deze biologisch is (en in de strenge en afval fase zonder appel) ,daar zitten geen toevoegingen bij die je niet mag hebben. dit recept is uitermate geschikt voor de slowcooker.
Porties Prep Tijd
4 porties 15 minuten
Passieve Tijd
2 1/2 uur
Porties Prep Tijd
4 porties 15 minuten
Passieve Tijd
2 1/2 uur
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Snijd het vlees in kleine blokken. Snijd de ui in wat grover stukken.
  2. Verhit 25 gr van de boter in een grote braadpan en laat de grof gesnipperde uien al omscheppend glazig fruiten.Schep ze uit de pan.Verhit nogmaals 25 gr boter in de pan en bak het vlees in drie porties omscheppend op hoog vuur rondom bruin.Doe bij elke nieuwe portie weer wat boter in de pan.
  3. Schep al het vlees in de pan en doe er de gefruite ui, thijm en de azijn bij, samen met de laurierblaadjes, jeneverbessen en de kruidnagel. Je vult het aan met water zodat het vlees goed onder staat. Schep goed om en laat op laag vuur met een deksel op de pan 2-2,5 uur stoven. Proef of er nog zout of peper bij moet.
  4. Zorg dat het niet droog kookt of aanbrandt, voeg desgewenst wat water toe.
  5. Als het vlees gaar is ( valt uit elkaar) dan proef je of er nog peper of zout bij moet of desgewenst nog wat azijn. Je bind het geheel met 2 lepeltjes arrowroot. Even laten koken voor het gewenste effect. Vind je het te dun, dan nog een lepeltje extra, vind je het te dik dan nog wat water.
  6. Vergeet niet je jeneverbessen, kruidnagels en laurierblaadjes uit de saus te vissen.
Notities

Recept en foto Jolanda Peeters

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 2 gr koolhydraten.
Geschikt voor : strenge fase.

Voedingswaarde
KHA Hachee op Limburgse wijze
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 693 Calorieën uit Vetten 540
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 60g 92%
Verzadigd Vet 29g 145%
Meerv. Onverzadigd Vet 1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 18g
Cholesterol 145mg 48%
Natrium 108mg 5%
Kalium 613mg 18%
Totaal Koolhydraten 3g 1%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 1g
Eiwitten 33g 66%
Vitamine A 0.2%
Vitamine C 3%
Calcium 3%
Ijzer 21%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.