Gevulde speculaastaart met amandelspijs

Een heerlijk recept om aan je zoete trek toe te geven, maar dan verantwoord. Gevulde speculaas met echte amandelspijs, om te smullen. Amandelspijs of spijs is een mengsel van amandelen en suiker en wordt gebruikt in gevulde speculaas, boterletters et cetera. De amandelen variëren in kwaliteit afhankelijk van het herkomstgebied. Amandelen uit het Middellandse Zeegebied, zoals Italië en Spanje, zijn kwalitatief de beste, terwijl die uit Californië van een mindere kwaliteit zijn. De Californische amandelen smaken enigszins bitter. Om de amandelen te kunnen ontvliezen worden ze geweekt in water van +/- 80 graden, daarna is het vlies machinaal met van rubber rillen voorziene walsen te ontvliezen. De amandelen die na het weken zacht geworden zijn (zonder vlies) moeten gecontroleerd worden op resten van de harde pitwand en afwijkende pitten. Daarna worden ze eerst grof gewalst met direct de suiker eraan toegevoegd. Daarna wordt met een fijnere opening gewalst zodat de olie uit de pitten niet vrij komt. Wil men een heel fijne kwaliteit dan gebruikte men (eventueel ruwe) rietsuiker Ook kan men nog citroenrasp (geconfijt) of citroensap en rauwe eieren toevoegen. Conserveermiddelen zijn niet nodig als men schoon werkt. Water wordt alleen spaarzaam toegevoegd om het confijtproces van het mengsel mogelijk te maken. Amandelspijs is een dure grondstof om toe te passen. In gevulde koeken en ander goedkoop gebak, bijvoorbeeld de banketstaaf en de banketletter, wordt daarom in plaats van amandelspijs dikwijls zogenaamde banketbakkersspijs gebruikt, waarin de amandelen zijn vervangen door gemalen abrikozenpitten en witte bonen. Dit levert een aanzienlijk plakkeriger product op. Als men zetmeelvrije en goedkope banketspijs wil dan is ook mogelijk om bittere perzikpitten na het ontvliezen te zoeten in overmaat water (3 dagen) zodat de blauwzuur wordt afgevoerd. Wel moet daarna het teveel aan water weer uit de gezoete pitten verdampen.
speculaastaart Collage s4u2
Gevulde speculaastaart(jes) met amandelspijs
Stemmen: 8
Score: 4.38
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Nu de avonden alweer wat vochtiger en kouder worden en de pepernoten alweer in de winkel liggen, is het weer tijd om zelf lekkere koolhydraatarme lekkernijen te maken voor de lange avonden die nog komen gaan in het herfst- en winterseizoen. Heerlijk met een kopje thee op de bank en een stuk gevulde speculaas. Wat een verwennerij.
Porties
12 punten
Porties
12 punten
speculaastaart Collage s4u2
Gevulde speculaastaart(jes) met amandelspijs
Stemmen: 8
Score: 4.38
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Nu de avonden alweer wat vochtiger en kouder worden en de pepernoten alweer in de winkel liggen, is het weer tijd om zelf lekkere koolhydraatarme lekkernijen te maken voor de lange avonden die nog komen gaan in het herfst- en winterseizoen. Heerlijk met een kopje thee op de bank en een stuk gevulde speculaas. Wat een verwennerij.
Porties
12 punten
Porties
12 punten
Ingrediënten
Beslag
Amandelspijs
Porties: punten
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Maak eerst de spijs: Doe alle ingrediënten voor de spijs in een kom en meng met je handen of met een houten lepel goed door elkaar tot je de structuur van spijs hebt. Zet even in de koelkast tot je het gaat gebruiken. Ik heb zelf een lepel gebruikt want het plakt nogal....
  3. Dan nu het beslag: Meng in een kom de melen met het zout en de speculaaskruiden. Roer goed door elkaar met een garde totdat er geen klontjes meer zijn. Meng in een ander kommetje de gesmolten roomboter met de zoetstof en eieren. Voeg nat en droog samen en doe het zuiveringszout erbij. Schep goed door elkaar.
  4. Doe eerst een laag beslag in de springvorm (of andere kleine vormpjes), dan de laag amandelspijs en dan weer een laag beslag. Druk er evt amandelen in ter garnering.
  5. Zet de vorm in de oven en bak zo'n 30 minuten. Als je er zachtjes met je vinger op drukt moeten ze lichtjes terugveren, dan zijn ze goed. Het kan ook langer in de oven, deze was wat aan de kleffe kant, maar heerlijk.
Notities

Onze voedingswaarde is een amerikaans systeem, dit betekent dat de koolhydraten bruto zijn en je de vezels er nog af moet trekken. In dit geval blijven er per punt 4 gr koolhydraten over. Reken altijd in je eigen app alles na en hou je aan een app wat het tellen betreft.

Geschikt voor
fase 1 Atkins
KHA/Ketogeen
Keto-Paleo
Paleo

Recept facebookpagina, aangepast Madelon van der Woord, bewerkt door Jolanda Peeters
Foto’s Madelon van der Woord en Frederiek Jansen

NB bedenk dat in amandelmeel heel veel koolhydraten zitten en dit niet geschikt is om elke dag te eten.
Je kunt de taartjes invriezen.

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.