Gevulde champignons met spekjes

Heerlijk hapje voor tussendoor, maar ook voor je High Tea tafel of "borrel" of verjaardag. Champignons Champignons zijn paddenstoelen met een ronde witte hoed en een vrij neutrale smaak. De meest bekende is de witte champignon, maar daarnaast zijn tegenwoordig zijn ook de kastanje-, reuzen- grotchampignon en akkerpaddenstoel, portobello en amandelpaddenstoel in de winkels te vinden. De witte champignon is de bekendste eetbare paddenstoel en is er in drie maten: de reuzen-, de middelgrote en de fijne champignon. De witte champignon wordt het hele jaar door in ons eigen land geteeld. Dat gebeurt in speciale ruimten waar met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid een optimaal klimaat wordt gecreëerd. Omdat de champignon voor haar groei geen daglicht nodig heeft en de Nederlandse paddenstoelkweker de ideale groeiomstandigheden schept, is de champignon het hele jaar door verkrijgbaar, ook in glas en blik. Reken bij recepten op circa 65 gram verwerkte voor 100 gram verse champignons. Nederlanders eten ruim drie kilo champignons per persoon per jaar. De champignon is daarmee een hele populaire groente in onze keuken. Geen wonder, met champignons zijn de variaties oneindig. Koop witte, droge champignons, zonder bruine plekjes. Let erop dat de champignons er mooi gaaf en fris uitzien. Gebruik ze zo snel mogelijk na de aankoop. Hoe bewaar ik champignons? Gebruik champignons het liefst zo vers mogelijk. Bewaren kan in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn. Als ze los zijn, doe ze dan niet in een gesloten plastic zak. Dit verstikt de champignons, waardoor ze vochtig en lelijk worden. Champignons moeten ‘ademen’. Een papieren zak of een droge theedoek kan wel. Bewaar champignons niet bij sterk ruikende groenten, zoals prei en ui. Champignons nemen namelijk gemakkelijk geurtjes over. Bewaar ze ook niet bij fruit, want dan zullen de champignons sneller verouderen. Maak paddenstoelen bij voorkeur "droog" schoon. Veeg ze schoon met een zacht borsteltje of een doekje. Doe dit pas vlak voor bereiding. Je maakt champignons trouwens droog schoon, want als je ze in water legt, dan zuigen ze zich vol. Dat water laten ze bij het bereiden weer los en daarmee gaat wat van de smaak verloren. Snij de onderkant van het steeltje en snij de champignons daarna in plakjes. Restjes aarde of mos schraap je weg met een scherp mesje. Snijd altijd een plakje af van de stam van de paddenstoel. Kleine exemplaren kun je ook heel laten. Grotere exemplaren snij je in plakjes of in vieren. Bereidingstijden van champignons Koken: 5 - 7 minuten Roerbakken: 2-4 minuten Magnetron: 2 - 3 minuten Frituren: 2- 4 minuten Grillen: 2- 4 minuten Smoren: ca. 10 minuten Stomen: ca. 6 minuten Geraadpleegde bron: groenten en fruit buro
Gevulde champignons met spekjes
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijk hapje voor tussendoor, maar ook voor je High Tea tafel of "borrel" of verjaardag.
Porties
15 stuks
Passieve Tijd
15 minuten
Porties
15 stuks
Passieve Tijd
15 minuten
Gevulde champignons met spekjes
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijk hapje voor tussendoor, maar ook voor je High Tea tafel of "borrel" of verjaardag.
Porties
15 stuks
Passieve Tijd
15 minuten
Porties
15 stuks
Passieve Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: stuks
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Borstel de champignons schoon en breek of snijd het steeltje er zo ver mogelijk uit.
  3. Hak de steeltjes samen met de paprika, knoflook en courgette in kleine stukjes.
  4. Bak de spekjes in een koekenpan totdat het meeste vocht verdampt is.
  5. Voeg de fijngehakte groenten en knoflook toe en bak deze 5 minuten.
  6. Bestrooi de binnenkant van de champignons met een beetje peper en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. .
  7. Vul ze met het groenten-spek mengsel en bestrooi met kaas.
  8. Zet ze ongeveer 15 minuten in de oven
Notities

Recept Yummly, vertaald en bewerkt door Jolanda Peeters

Tip: Als je de champignons op een mooi schaaltje wilt serveren kan er nog wat vocht uit komen. Laat de champignons na het bakken daarom even uitlekken op een keukenpapiertje.

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.