Andijvie
Deze week staat andijvie op het menu. Het is in de aanbieding en kan zowel in de zomer als in de winter gegeten worden. In de zomer maak je er al snel salades mee en in de winter kun je lekker experimenteren met ovenschotels.
Het is zo'n soort groente die zowel gestoofd, gebakken als rauw bijzonder smaakvol is. Je kunt er dus alle kanten mee uit. en past eigenlijk overal bij.
Het is een groene bladgroente met een licht bittere smaak. Krulandijvie of frisee is een variëteit met lichtgroene gekrulde bladeren. Deze variant is heel lekker en decoratief in salades. Het kan gekookt of rauw gegeten kan worden. Eet de groente apart of als stamppot. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen.
Deze groente bevat gemiddeld meer mineralen dan andere groenten.
Verwijder eventuele lelijke bladeren en was de krop door deze onder te dompelen in ruim water. Snij het blad in reepjes en laat ze goed uitlekken. Als er veel zand in zit, is het slim om de andijvie daarna nogmaals te wassen. Reken op 300 tot 400 gram per persoon voor gekookte andijvie – andijvie slinkt snel bij het koken! – en 100 gram per persoon voor salades. Het kookvocht gooi je weg want daar zit nitraat in.
Het bestaat voor een groot deel uit water en dat maakt dat deze groente snel kan verleppen. Let er daarom op dat de andijvie bij aankoop een fris uiterlijk heeft en stevig aanvoelt. De onderkant van de stronk mag niet bruin of vochtig zijn.
Andijvie is een kwetsbare groente, die je het beste zo snel mogelijk na aankoop kunt eten. Het is ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast, en 1-3 dagen op een koele plaats (tot 15 C). Verpakt in een plastic zak met gaatjes kan andijvie enkele dagen in de koelkast worden bewaard. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je andijvie, na minimaal 2 minuten blancheren, ook in de diepvries bewaren. Hij is bij minimaal -18 C tot 12 maanden houdbaar.
Bereidingstijden:
Koken: 10 - 13 minuten
Roerbakken: 6 - 8 minuten
Magnetron: 5 - 6 minuten
Smoren: 7 - 8 minuten
Stomen: ca. 15 minuten
Bevat ongeveer 1.3 gr kh per 100 gram rauwe andijvie.
Geraadpleegde bron: groenten en fruit buro
Andijvie ovenschotel
Stemmen: 91
Score: 4.1
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke andijvieschotel met spekjes en gehakt. Makkelijke avondmaaltijd waar de oven het werk voor je doet.
Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie
De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies " om u hiermee de beste surfervaring te geven die mogelijk is. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.
Net deze schotel gemaakt, met per ongeluk kruiden creme fraise van de lidl. Ook maar 1 bekertje had ik, maar echt heerlijk gegeten!
Hallo, is deze schotel ook te maken zonder kaas? Ik lust dit niet maar ben bang dat het niet indikt dan.