Kokos spinazie soep met knoflook, gember en limoen

Kokos spinazie soep met knoflook, gember en limoen Vegetarisch, afvalfase, zuivelvrij, eivrij, glutenvrij Smaakvolle en zijdezachte soep, geschikt als lunch, voorgerecht of hoofdgerecht. Heerlijk met een Hartig bloemkool broodje of Ketobroodjes met een lekkere Dip & sausjes, maar je kunt ook soepstengels erbij maken. Spinazie is zo'n groenten die je eigenlijk het hele jaar door kan eten, zomer, winter, herfst of lente, het is altijd lekker. Het is een plant uit de amarantenfamilie die verwant is aan bijvoorbeeld ganzenvoet en melde. Het is een snelgroeiende, eenjarige bladgroente, die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is. Het is een oude groente die voor het eerst in Perzië geteeld werd. Het groeit over de gehele wereld met uitzondering van de tropische gebieden. Hoewel spinazie al eeuwen geteeld werd in China bereikte de plant Europa pas in de twaalfde eeuw met de komst van de Moren in Spanje. In de 16e eeuw was spinazie nog een nieuwigheid in Italië, maar wel al ingeburgerd in Engeland. Het eerste gebruik bleef beperkt tot laxeermiddel. Het laxeer effect is te danken aan het hoge oxaalzuurgehalte. IJzer en vitaminen Om de consumptie van spinazie te stimuleren is in de Verenigde Staten de tekenfilmheld Popeye in het leven geroepen. Iedere keer als Popeye in nood zit blijkt er op de vreemdste momenten een blik spinazie voorhanden, waarna het conflict snel beslecht is. Van spinazie ging lang het verhaal dat het een hoog ijzergehalte had. het bevat inderdaad meer ijzer (3-4 mg) dan veel andere groenten, maar het ijzergehalte van deze bladgroente is lange tijd zeer sterk overschat, en nog steeds hebben veel mensen dit beeld voor ogen bij spinazie. Toen in 1937 een nieuwe analyse werd uitgevoerd door Duitse wetenschappers, bleek het ijzergehalte tien keer zo laag te zijn als werd aangenomen. Hoe dit foutje had kunnen gebeuren is niet helemaal duidelijk; een theorie is dat de resultaten van onderzoek met gedroogde spinazie op verse spinazie overdragen werden, een andere dat er een komma op de verkeerde plek werd gezet. Het is rijk aan caroteen, vitamine E en antioxidanten. Nitrietvorming Net als alle andere bladgroenten bevat spinazie nitraten. Het grootste gedeelte van het in het lichaam opgenomen nitraat wordt uitgescheiden. Een kleine fractie wordt door bacteriën echter omgezet in nitriet. Er zijn twee bezorgdheden met betrekking tot nitrieten in het lichaam. Enerzijds kunnen ze bij zuigelingen aanleiding geven tot een verstoord zuurstoftransport en cyanose (of blauwzucht). Anderzijds bevorderen ze de vorming van N-nitrosoverbindingen zoals nitrosaminen (bijvoorbeeld wanneer spinazie gecombineerd wordt met vis). Volgens sommige onderzoeken zouden nitrosaminen tevens kankerverwekkend zijn, maar andere onderzoeken spreken dat tegen. De bacteriën die nitraten omzetten in nitrieten gedijen het beste in een lauwwarme omgeving. Vroeger werd vaak aangeraden om eenmaal gekookte spinazie niet meer opnieuw op te warmen, omdat in de tussenliggende tijd bij kamertemperatuur meer nitriet gevormd kan worden dan gezond is. Dit advies dateert echter uit de tijd dat koelkasten en vriezers nog geen gemeengoed waren. Met de huidige koeltechnieken kan spinazie ook thuis snel genoeg gekoeld worden, zodat zich geen grote nitrietconcentraties vormen. Het advies om spinazie niet opnieuw op te warmen is dan ook niet meer terug te vinden op de meeste spinazieverpakkingen. Met name bij zwakkere mensen, zoals kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouderen, blijft het echter raadzaam om op te passen met spinazie die niet vers is. Per 100 gram vers product (gemiddelde waarden): Voedingswaarde: 15 Kcal / 63 KJ Water: 93,6 % Eiwit: 2,5 gr koolhydraten: 0,6 gr Suikers: 0,4 gr Vet: 0,3 gr Oxaalzuur: 800 mg Caroteen: 5 mg Vitamine A: 0,8 mg Vitamine B1: 0,11 mg Vitamine B2: 0,2 mg Nicotinezuur (Vitamine B3): 0,6 mg Vitamine B6: 0,2 mg Vitamine C: 52 mg IJzer: 4,1 mg Kalium: 650 mg Calcium: 150 mg Koper: 0,12 mg Magnesium: 45 mg Natrium: 65 mg Fosfor: 55 mg Zink: 0,50 mg Bron: voedingswaardetabel.nl Gebruikte bron:
spinazie soep met kokosmelk en knoflook-slank4u2
Kokos spinazie soep met knoflook, gember en limoen
Stemmen: 2
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke geurige en zijdezachte soep voor elk moment van de dag en ook nog eens snel bereid. Lekker met hartige bloemkoolbroodjes.
Porties Prep Tijd
4 porties 10 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 10 minuten
Kook Tijd
40 minuten
spinazie soep met kokosmelk en knoflook-slank4u2
Kokos spinazie soep met knoflook, gember en limoen
Stemmen: 2
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijke geurige en zijdezachte soep voor elk moment van de dag en ook nog eens snel bereid. Lekker met hartige bloemkoolbroodjes.
Porties Prep Tijd
4 porties 10 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 10 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de fijngesneden uit toe. Bak goudgeel en voeg dan de gember toe. 1 a 2 minuten mee bakken.
  2. Voeg de bouillon toe en breng met een deksel op de pan aan de kook.
  3. Voeg hierna de kokosmelk en het water toe en breng met een deksel op de pan weer aan de kook.
  4. Voeg de spinazie toe en kook 1 a 2 minuten.
  5. Voeg nu de knoflook, limoensap en de kruiden toe, proef en voegt eventueel iets meer toe. 1 a 2 minuten laten doorkoken en gas uitzetten. Laat iets afkoelen en blender de soep met een staafmixer ( kijk uit voor spatten)
  6. Voor het serveren weer opwarmen en besprenkel de borden of kommen met wat olijfolie. Lekker met hartig gebakken bloemkoolbrood.
Notities

Geschikt voor afvalfase.
Slechts 3 KH per portie.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.
Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
Kokos spinazie soep met knoflook, gember en limoen
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 39 Calorieën uit Vetten 18
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 2g 3%
Verzadigd Vet 1g 5%
Meerv. Onverzadigd Vet 0.2g
Enkelv. Onverzadigd Vet 1g
Natrium 96mg 4%
Kalium 199mg 6%
Totaal Koolhydraten 4g 1%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 1g
Eiwitten 1g 2%
Vitamine A 60%
Vitamine C 16%
Calcium 9%
Ijzer 6%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.