Kebab met yoghurt saus

Kebab van kipgehakt met geraspte courgette en een heerlijke yoghurt dipsaus. Verrassend om geraspte courgette in gehakt te verwerken. Hierdoor krijg je niet alleen volume, maar ook een heerlijke smaak als je de kebabs roostert. En het is weer eens wat anders. Kom je niet aan je koolhydraten of heb je een dagje geen zin in groenten, probeer dan dit eens, verborgen groenten zijn ook groenten. Je kunt dit doen in een gril pan, onder de gril, in de oven of in de zomer op de barbecue. Als je kleinere kebabs vormt kun je ze gebruiken voor de gourmet bij feestelijke gelegenheden. In het recept voor de yoghurt dip wordt sumak gebruikt, dit kun je kopen bij een Turkse winkel. Je kunt ervoor kiezen het niet te kopen en dan meer citroensap gebruiken om de fris zure smaak na te bootsen. je kunt kip gehakt gebruiken, kalkoengehakt of lamsgehakt. Uiteraard ook gewoon HOH gehakt, maar dan wordt de smaak anders. Sumak Dit is een kruid die in de Mediterrane en Arabische keuken volop gebruikt wordt. De zo specifieke sumak zoals we die kennen uit de Turkse keuken wordt veroorzaakt door de bodem waarop ze groeit. Sumak van dezelfde kwaliteit vind je daarnaast op Sicilië en in Iran welke dezelfde bodemgesteldheid bezitten. In plaats van de vruchten te malen tot poeder worden ze ook gekookt tot een zure melasse. De smaak heeft dan iets weg van de Indiase Tamarinde en is een smaakmaker voor stoofpotten. Sumak heeft als eigenschap dat ze de overheersende scherpte en geur van ui of knoflook in gerechten neutraliseert. Ze wordt zowel als gedroogd vruchtje, bolletje, gebruikt als gemalen. Wanneer je het poeder over een uiensalade strooit zal je zien dat de ui zijn scherpte verliest. Van zichzelf is sumak licht zurig. Niet alleen aan vis en vlees geeft ze een frisse smaak, ze past met de zurige bite ook heel goed bij aubergine, witte bonen, linzen en met yoghurt voor een dipsaus. De smaak van sumak is zuur en kruidig tegelijk en ideaal voor een salade of om te strooien over kip en visgerechten. Het onrijpe fruit wordt soms ingezet als vervanger van kappertjes en de zaadjes als vervanger van mosterdzaadjes. De rijpe rode besjes kunnen na drogen en vermalen goed gebruikt worden als vervanger van citroensap. De smaak van sumak wordt beschreven als friszuur, bitter en ietwat kruidig tegelijk. Het zure aspect is het gevolg de aanwezigheid van appelzuur, citroenzuur en nog wat andere zuren. De bitterheid ontstaat door de tannines (gebruikt in de leerlooierij: tanning), terwijl de kruidige smaak komt door enkele etherische oliën. De rode kleur van de besjes is het gevolg van anthocyanines, de natuurlijke pigmenten die ook rode kool hun kleur geven. Hoewel sumak voornamelijk in diverse keukens in het Midden-Oosten wordt gebruikt, kunnen ook sommige Griekse gerechten 'aangekleed' worden met de friszure smaak van sumak. Deze specerij kan over gerechten met kip en vis worden gestrooid, maar ook over dressings voor salade. Sumak is een onmisbaar ingrediënt van het kruidenmengsel za'atar, maar soms wordt bij het klaarmaken van de beroemde Griekse tzatziki het citroensap deels vervangen door sumakpoeder. geraadpleegde bronnen: Wikipedia
Kebab met yoghurt saus
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Kebab van kipgehakt met geraspte courgette en een heerlijke yoghurt dipsaus. Verassende smaak combinaties die vragen om meer.
Porties
12 kebabs
Porties
12 kebabs
Kebab met yoghurt saus
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Kebab van kipgehakt met geraspte courgette en een heerlijke yoghurt dipsaus. Verassende smaak combinaties die vragen om meer.
Porties
12 kebabs
Porties
12 kebabs
Ingrediënten
Kebabs
Yoghurt saus
Porties: kebabs
Eenheden:
Instructies
  1. Verhit de gril of verwarm de oven op 180 graden. Afhankelijk van de kookmethode.
  2. Rasp de courgette en laat dit in een vergiet uit druipen .
  3. Maak ondertussen de yoghurt saus. Roer de ingrediënten voor de yoghurt saus in een kom door elkaar tot een homogene massa en zet dit afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  4. Meng het gehakt met de uitgelekte geraspte courgette, het ei, de fijngesneden munt, komijnpoeder en zout in een kom tot een homogene massa. Maak met je handen 12 kebabs, leg ze niet op elkaar, want ze plakken aan elkaar vast. Leg ze op een in geoliede grilplaat , ongeveer 3 a 4 minuten bakken aan elke kant. Afhankelijk van de dikte van je kebabs moet je ze nog een keer draaien totdat ze gaar zijn. Laat ze niet verbranden. Als je geen gril hebt, dan kun je ze in een pan op hoog vuur bakken en daarna 5 a 10 minuten garen in de oven.
  5. Meteen serveren met de yoghurt saus.
Notities

Recept Michael Kanter , aangepast en bewerkt door Jolanda Peeters

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.