Kokosadvocado ijs

Kokos en avocado zijn uitermate geschikt voor een koolhydraatarm dieet. En je kunt er een heerlijk koolhydraatarm romig ijs van maken. Kokos staat eigenlijk wat mij betreft op nummer 1 in een koolhydraatarm dieet. Echt alles van de kokosnoot is te gebruiken. Kokosmeel is goed te gebruiken in allerlei zoete bak gerechten. Echter het absorbeert veel vocht. Het bevat minder koolhydraten dan nv amandelmeel en het heeft meer vezels (belangrijk voor je stoelgang) en wat ik zelf belangrijk vindt geen fytinezuur die calcium aan mijn botten onttrekt. En kokosolie is een van de beste oliën die je kunt gebruiken ipv boter of olie. De vrucht, de kokosnoot, wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. In diverse landen in onder andere Zuidoost-Azië en Oost-Afrika wordt de kokosnoot vers en jong verkocht, vaak op straat. Men kan dan bij een stalletje een hele vrucht kopen waar men eerst met een rietje het klapperwater uit kan drinken. Vervolgens wordt het vaak jonge, malse vruchtvlees voor de klant uit de schil gehaald door de verkoper. Kokos wordt vers of gedroogd gebruikt in de keuken. * In de Oosterse keuken wordt 'kokosmelk' gebruikt. Dat is een vloeistof die wordt verkregen door geraspte kokos te mengen met warm water en vervolgens uit te knijpen. In de toko is dit te koop in kleine, geconcentreerde blokken, soms onder de naam "creamed coconut" of santen (de Indonesische naam). Ook is kokosmelk en -room te koop in blikken. * Uit het vruchtvlees wordt kokosolie gewonnen. Dit is een laurinezuurrijke olie. * Het klapperwater kan worden gedronken. Het is een veilige drank die gewoonlijk geen ziekteverwekkers bevat in tegenstelling tot veel waterbronnen in Azië. Het wordt ook gebruikt als ingrediënt voor Piña Colada. In sommige Aziatische landen is het vrij gebruikelijk om de gehele noot in ijs te koelen en na opening leeg te drinken en het jonge, zachte vruchtvlees uit de kokosnoot te lepelen. * Van kokosvezels worden onder andere touw, matten, borstels gemaakt. Ook wordt het gebruikt als filter rond drainagepijpen. * Het kokoshout wordt sinds enkele jaren toegepast als parket. Hiervoor worden oude, niet-productieve plantagebomen gekapt. De oude palmen (met een te lage notenproductie en het mooiste hout) worden verwerkt tot planken. * Het restant van de vezelindustrie (celrestanten en korte vezels) wordt opgeslagen en gecomposteerd. Het product (cocopeat) wordt gebruikt als hernieuwbaar alternatief voor veen en turf in de tuinbouw. * Kokos werkt laxerend. * Uit de palm kan ook suiker worden gewonnen. * Indien in Thailand een kokospalm wordt omgehakt, wordt uit de kern van de top een delicatesse gewonnen die in het eten verwerkt kan worden. 1 cup is een Amerikaanse maat. Voor vloeistof staat dit voor 240 ml. Echter voor vaste bestandsdelen zijn de hoeveelheden anders. Je kunt ook een kop/beker nemen met 250 ml inhoud, dat is vergelijkbaar. Tegenwoordig zijn in allerlei supermarkten en huishoud zaken cup maten verkrijgbaar.
Kokos-advocado ijs
Stemmen: 2
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Niet alleen in de zomer is dit ijs heerlijk. Gewoon als toetje of als tussendoortje in elk jaargetijde voor de lekkere trek. Je kunt de ingrediënten verdubbelen en een grotere portie maken die je in de vriezer bewaard. En je kunt variëren met eigen smaken en ingrediënten. De basis blijft hetzelfde.
Porties
3 1/2 cup
Passieve Tijd
2 uur
Porties
3 1/2 cup
Passieve Tijd
2 uur
Kokos-advocado ijs
Stemmen: 2
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Niet alleen in de zomer is dit ijs heerlijk. Gewoon als toetje of als tussendoortje in elk jaargetijde voor de lekkere trek. Je kunt de ingrediënten verdubbelen en een grotere portie maken die je in de vriezer bewaard. En je kunt variëren met eigen smaken en ingrediënten. De basis blijft hetzelfde.
Porties
3 1/2 cup
Passieve Tijd
2 uur
Porties
3 1/2 cup
Passieve Tijd
2 uur
Ingrediënten
Porties: cup
Eenheden:
Instructies
  1. Verhit de kokosmelk, stevia en munt in een sauspan, roeren totdat het heet is en er stoom afkomt. Vuur uitzetten, deksel op de pan en 45 minuten laten staan zodat de smaken goed in trekken.
  2. Halveer ondertussen de avocado’s en blender deze fijn in een keukenmachine met het zout.
  3. Voeg, als de kokosmelk lang genoeg heeft afgekoeld en gestaan, de room zonder de muntblaadjes in de keukenmachine toe, boven een vergiet, en druk de blaadjes naar beneden in het vergiet zodat het sap er uit komt. Blender net zo lang tot je een homogene massa hebt. Laat het afkoelen in de koelkast (tenminste 2 uur) voor je het verder gaat bewerken.
  4. Je kunt nu een ijsmachine gebruiken, anders in een bakje in de vriezer, waar je het elk uur omschept totdat het volledig bevroren is.
Notities

Optioneel: i.p.v. cacao nibs kun je stukjes noten toevoegen.

I.p.v. muntblaadjes kun je sterke koffie toevoegen, dan krijg je een soort cappuccino ijs.

Dit basis recept is uiteraard te gebruiken met eigen smaakjes eraan toegevoegd.

In en latere fase kun je 1 el wodka toevoegen om te zorgen dat het ijs zacht blijft tijdens het maken.

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.