Ghee, wat is dat en hoe maak je dit?

Je leest in veel recepten dat je in plaats van roomboter en kokosolie, ghee kunt gebruiken om te bakken of te braden. Boter of roomboter is de gekarnde room van melk. De productnaam 'boter' is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er ten minste 80% melkvet in het product zit. Daarom mag bijvoorbeeld het Amerikaanse peanut butter niet vertaald worden als pindaboter, maar als pindakaas. Margarine (vroeger kunstboter genoemd) is dus geen boter, ook al wordt het in dagelijks spraakgebruik ten onrechte vaak zo genoemd. Geklaarde boter is boter die gesmolten is om de vaste bestanddelen (eiwitten en zouten) en het water te verwijderen van het vet. Geklaarde boter heeft een hoger kookpunt dan gewone boter en wordt gebruikt in sommige keukentoepassingen. Ghee is een type geklaarde boter dat vooral gebruikt wordt in de Indiase keuken. Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden. Anders dan bij het maken van geklaarde boter, waarbij het vocht van het botervet wordt gescheiden door het smelten en weer laten afkoelen van de boter waarna het op het water drijvende botervet afgeschept kan worden, wordt voor het verkrijgen van ghee, de boter langer verhit boven een verkleinde gasvlam, net zo lang tot al het water verdampt is en de boter nog niet gebruind. De melkproteïnen van de boter zijn gezonken naar de bodem van de pan. Eventueel kan het botervet nog door een doek worden gezeefd om de laatste verontreinigingen te verwijderen. Door die langere verhitting krijgt ghee zijn typische nootachtige aroma. Net zoals er naast boter margarine bestaat, is er ook plantaardige ghee op de markt. Je hoeft niet de dure alternatieven uit de winkel te gebruiken maar je kan dit makkelijk zelf maken. Daarnaast bevat het geen koolhydraten meer en kan ook gebruikt worden door mensen met een lactose intolerantie die niet goed tegen roomboter kunnen. De voordelen van geklaarde boter en ghee zijn: - verhitten tot (hele) hoge temperaturen - geen melkeiwitten, waardoor geschikt voor lactose intolerantie - simpel zelf te maken - bevat geen koolhydraten - geen hoge kosten voor alternatieve oliën en vetten - geschikt voor Paleo, keto-paleo- koolhydraatarm Geklaarde boter en ghee zijn heel makkelijk zelf te maken. Hieronder het recept.
Ghee, wat is dat en hoe maak je dit?
Stemmen: 5
Score: 2.8
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
36 eetlepels
Porties
36 eetlepels
Ghee, wat is dat en hoe maak je dit?
Stemmen: 5
Score: 2.8
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
36 eetlepels
Porties
36 eetlepels
Ingrediënten
Porties: eetlepels
Eenheden:
Instructies
  1. Je hebt extra nodig naast de grasboter : steelpannetje trechter schoon zakdoekje of koffie filters schone glazen potjes evt. schenkkan
  2. Doe de boter in een steelpan en zet deze op een laag vuur. Wacht tot de boter gesmolten is, je ziet dat er een transparante gele vloeistof ontstaat en wittige stolsels en vaak ook schuim. Laat dit zo'n 20 minuten pruttelen, de vaste deeltjes zullen meer en meer naar de bodem zakken en bruin kleuren. Goed in de gaten houden, het mag niet verbranden! Als ze beginnen te verkleuren, kun je de gesmolten boter in de trechter met zakdoek gieten en zo de vaste delen eruit zeven. Laat het even uitlekken, maar weersta de verleiding te gaan knijpen in het doekje, je knijpt dan alsnog de eiwitten er doorheen. Vul de potjes, als je het niet meteen direct in de potjes hebt gedaan en laat afkoelen. Je kunt de ghee buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3 maanden goed houden. In de koelkast wel meer dan een jaar.
Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.