Gebakken pompoen met knoflook

Pompoenen zijn een zeer oud cultuurgewas en vormen een familie met kalebassen en komkommers. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. De pompoen wordt geleverd door soorten van het geslacht Cucurbita, dat totaal een dozijn soorten omvat. Sommige soorten zijn eetbaar, de zogenoemde kalebassen kunnen alleen worden gebruikt voor decoratieve doeleinden. De pompoen is vooral in het straatbeeld te zien rond eind oktober. Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Ook de oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten en zijn een lekker borrelhapje. Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. In Mexico wordt deze bloem dikwijls in de keuken gebruikt bij de garnering en decoratie van gerechten. De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. In de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje alvorens gefrituurd te worden.
Een van de eetbare pompoen soorten.
Een van de eetbare pompoen soorten.
Courgette De naam van de courgette (Cucurbita pepo) of Kussa is afkomstig uit Frankrijk, heet in het Italiaans zuchetti en wordt in Amerika zucchini genoemd. Een courgette wordt altijd in een onrijp stadium geconsumeerd. In Amerika worden onrijpe pompoenen ook wel summer squash genoemd. Als de vrucht rijp is dan spreekt men van een winter squash. De term squash kan worden gebruikt voor alle eetbare soorten uit het geslacht. De courgette is meestal niet rankend en heeft vaak komkommerachtige vruchten. Er zijn echter ook ronde vruchten in de handel, een veel gebruikt ras is 'Ronde de Nice'[3]. Voor een optimale vruchtzetting is bestuiving door bijen of hommels nodig, in de professionele teelt worden parthenocarpe rassen gebruikt[4]. In Griekenland en Italië worden de zeer jonge vruchten met de gele kroonblaadjes er nog aan als een delicatesse gegeten. Meestal worden de vruchten, die een flauwe smaak hebben, geoogst als ze ongeveer 20 cm lang zijn. Bij latere oogst worden ze sponzig. Ook de mannelijke bloem van het ras Costata Romanesco wordt als delicatesse geserveerd. Patisson Patissons behoren tot de soort Cucurbita pepo. De planten zijn niet klimmend. De vruchten zijn ongeveer 15-20 cm groot, wit, geel of lichtgroen van kleur en zijn schotelvormig met een gelobde rand. Het vruchtvlees is licht van kleur en lijkt het meest op dat van een courgette. Ze zijn geschikt om te vullen en lekker in stoofschotels of soepen. Zij worden ook wel als siervrucht gebruikt, bijvoorbeeld in bloemstukken. Patissons zijn eenvoudig in de magnetron gaar te krijgen en smaken heerlijk bij vis. Spaghettipompoen De Spaghettipompoenen behoren ook tot de soort Cucurbita pepo en heeft grote, langwerpige, bleekgele vruchten. Alleen de jonge vruchten hebben een redelijke smaak. Het gekookte vruchtvlees lijkt op spaghetti. Muskuspompoen De muskuspompoen (Cucurbita moschata) blijft kleiner en heeft als enige donkergeel vruchtvlees. Eikelpompoen De Eikelpompoenen zijn klein en hartvormig met een diepgroene of oranje kleur of een mengsel van beide. Ze worden geschild in plakken of in hun geheel gebakken. Andere toepassingen Uit grote pompoenen worden in de Verenigde Staten voor het Halloween-feest lampionnen gesneden. Daarvoor heeft men een goed scherp mes nodig omdat de wand van de vrucht vrij stevig is. Deze traditie vindt men ook steeds meer terug in West-Europa. Verder worden ondermaatse vruchten gebruikt voor het pompoenslingeren of als decoratie zoals op een pompoendag. Ook kunnen uitgeholde pompoenen gebruikt worden om in te varen, zoals jaarlijks gebeurt tijdens de regatta in Kasterlee te België. Hier, als ook in andere plaatsen in Europa en de Verenigde Staten zijn er wedstrijden waarbij de zwaarste pompoen gezocht wordt. De zwaarste pompoen ooit woog 921 kg.
Niet eetbare kalebassen
Niet eetbare kalebassen
Bron Wikipedia
Gebakken pompoen met knoflook
Stemmen: 4
Score: 3.75
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Dit is een lekker bijgerecht in de herfst en wintermaanden. Oranje pompoenen zijn volop verkrijgbaar en passen uitstekend in de afvalfases van een koolhydraatarm dieet.
Porties
8 porties
Porties
8 porties
Gebakken pompoen met knoflook
Stemmen: 4
Score: 3.75
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Dit is een lekker bijgerecht in de herfst en wintermaanden. Oranje pompoenen zijn volop verkrijgbaar en passen uitstekend in de afvalfases van een koolhydraatarm dieet.
Porties
8 porties
Porties
8 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5. Een ovenschaal van ongeveer 20x30 cm invetten.
  2. De pompoen schillen, door de lengte halveren en het zaad verwijderen. In plakken van 1 cm snijden.
  3. De plakken in de ovenschaal leggen en er olijfolie, knoflook en peterselie doorheen scheppen.
  4. 30 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de pompoen gaar is. Dit kun je controleren door een prikker door de pompoen te steken.
Notities

Recept oude facebookpagina 2014, herkomst onbekend.

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.