Casselerrib-zuurkoolrolletjes met mosterdsaus

Zuurkool is gesneden witte kool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Zuurkool smaakt hierdoor zuur. In Vlaanderen wordt veel choucroute gezegd, naar de Franse verbastering van het originele Middelhoogduitse sūrkrūt. De moderne Duitse vorm is Sauerkraut (in het noorden en midden ook wel Sauerkohl). Zuurkool bevat, in tegenstelling tot vele andere geconserveerde producten, veel vitamine C. Zuurkool bevat onder andere ook vitamine B. Zuurkool heeft een gele kleur. Bij het koken komt niet, zoals bij kool het geval is, de typische koollucht vrij. Men denkt dat zuurkool afkomstig is uit het noorden van China en met de Mongolen en andere volkeren via volksverhuizingen in Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten. Oost-Europese joden zouden zuurkool hebben opgenomen in hun kookkunst en het gerecht verder hebben verspreid naar het Westen en de Verenigde Staten. Joden aten de zuurkool niet met spek of worst, maar met gans of eend. In de tijd van de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook werd bij bootreizen zuurkool meegenomen, om scheurbuik te voorkomen. Dat was in de 18e eeuw. Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd. In Frankrijk wordt, met uitzondering van de Elzas, weinig zuurkool gegeten. In de Elzas is zuurkool, de choucroute, een specialiteit. In Engeland en de Verenigde Staten gebruikt men voor zuurkool de Duitse naam sauerkraut. In Italië is dat buiten het Duitstalige Zuid-Tirol verbasterd tot Crauti. Zuurkool wordt in Nederland veelal als stamppot gegeten. Men kent zuurkool uit het vat, dat in de meeste supermarkten toch ter plekke wordt voorverpakt, en voorverpakte zuurkool uit de fabriek.De meeste mensen vinden zuurkool een typische wintergroente. Sommige mensen houden van een wat minder zure smaak en spoelen de zuurkool voor gebruik onder de kraan af. In Duitsland eet men de zuurkool veelal apart, vaak vermengd met karwijzaad, met Kümmel. De stamppot wordt meestal gegeten met rookworst. Een variatie op de stamppot kan worden gemaakt door aan de zuurkool uitgebakken of gekookt spek, vlees of gehakt toe te voegen. De zuurkool bevat veel pro-biotische bacteriën en grote hoeveelheden vitamine C, evenals vitamine K, B6, foliumzuur en mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, fosfor, natrium en magnesium. Het is een gefermenteerde groente en past uitstekend in een gezonde, maar ook koolhydraatarme levensstijl.
Casselerrib-zuurkoolrolletjes met mosterdsaus
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
In plaats van de traditionele stamppot nu heerlijke rolletjes met zuurkool uit de oven.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Casselerrib-zuurkoolrolletjes met mosterdsaus
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
In plaats van de traditionele stamppot nu heerlijke rolletjes met zuurkool uit de oven.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. In pan met dikke bodem olie verhitten.
  2. Paprikareepjes ca. 5 minuten bakken.
  3. Erdoor scheppen: tijm, zuurkool en 2 el crème fraîche.
  4. Afgedekt 10 minuten stoven. 2 plakjes casselerrib iets overlappend op elkaar leggen.
  5. Verdeel zuurkool evenredig over 12 rolletjes. Rol rolletjes dwars op de naad op.
  6. In groteRolletjes met naad naar beneden in pan ca. 3 minuten bakken. koekenpan olie verhitten.
  7. Halverwege keren. Intussen rest crème fraîche met mosterd, zoetstof en 1 dl water door elkaar roeren.
  8. Rolletjes over 4 warme borden verdelen.
  9. Mosterdmengsel aan bakvet toevoegen en aan de kook brengen.
  10. Op smaak brengen met zout. Binden met johannespitmeel of klontje koude boter. Beetje saus over rolletjes scheppen. Rest van de saus erbij serveren.
Notities

Recept van Jumbo aangepast door Jolanda Peeters.

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.