Boerenkool stamppot met worst en spekjes
Koolhydraatarm, glutenvrij, ei-vrij, lactosevrij, vegetarisch te maken ( zonder spekjes en worst). Geschikt voor de afvalfase.
Het is weer kouder weer en we hebben behoefte aan voedzame en vullende maaltijden. De r in de maand zorgt toch altijd voor veranderende eetgewoonten. In plaats van salades en gegrild vlees willen we in dit jaargetijde warme maaltijden die ons voeden tegen de kou buiten en en warm gevoel van binnen geven.
We zijn en blijven Nederlanders met onze eetgewoonten van stamppoten.
Wist je dat
Het gerecht wordt in Nederland, grote delen van Noord-Duitsland en delen van Scandinavië gegeten.
Boerenkool wordt traditioneel gegeten met een kuiltje jus, worst (braadworst, draadjesvlees of rookworst), mosterd en gebakken spekjes. 'Zure' toevoegingen als zilveruitjes, Amsterdamse uitjes, augurk, rolmops, Piccalilly en/of azijn worden ook gebruikt.
Boerenkoolstamppot wordt in Groningen stamppot mous genoemd, in Twente en de Achterhoek moe-oes, in Limburg "boeremoos" en in Friesland boeremoes.
Traditioneel is de groenten groen van kleur. In de eenentwintigste eeuw kwam er ook aubergine kleurige kool in de handel. Deze bevat meer koolhydraten.
Bloemkool
In plaats van aardappelen gebruiken we onze vertrouwde bloemkool. Dit is een prima aardappelvervanger en multifunctioneel in onze levenswijze. Je kunt er zelfs brood(jes) mee bakken. De Hollandse en de Franse bloemkool zijn hiervoor het meest geschikt ivm de neutralere smaak. Spaanse bloemkool is scherper van smaak en ruikt veel sterker.
Koolhydraten
Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie
De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies " om u hiermee de beste surfervaring te geven die mogelijk is. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.
Fantastisch