Bloemkool-taart met rode ui

Via via ben ik dit recept tegen gekomen op de site van Jamie Oliver. Uiteraard niet koolhydraatarm door het gebruik van bloem. Dit heb ik vervangen door kokosmeel. Dit is beter dan amandelmeel en minder duur en ook belangrijk, een minder uitgesproken smaak. Daarnaast moet je niet elke dag amandelmeel gebruiken. Dat is op de lange duur niet goed voor je gezondheid, maar daarover later meer. Als je bloem gaat vervangen kost dat even wat reken werk. Bloem is 1 op 1 te vervangen door amandelmeel, maar persoonlijk vind ik het dan wel te droog, dus een extra ei of vloeistof kan geen kwaad. Kokosmeel daar en tegen gedraagt zich heel anders. Als je meel of amandelmeel wil vervangen door kokosmeel dan gebruik je maar 1/3 kokosmeel, plus 1 ei extra, plus water extra. Anders is het te droog! Het oorspronkelijke recept is van Yotam Ottolenghi, hij staat symbool voor het nieuwe koken met groente. In dit recept voor bloemkooltaart combineert hij een oeroud product, - bloemkool - met verrassende en uitgesproken smaken als kurkuma, parmezaan, rozemarijn en basilicum. Een heerlijk makkelijk recept! Koolhydraatarm gemaakt/aangepast door Jolanda Peeters.
Bloemkool-taart met rode ui
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Bloemkool-taart met rode ui
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven op 200°C
  2. Kook de bloemkool roosjes in 15 minuten zacht, giet ze af en zet apart.
  3. Snijd van de rode ui 4 ronde plakken van 1/2 cm dik en bewaar deze plakken. Hak de rest van de ui grof, en smoor deze met de olie en rozemarijn 10 minuten op laag vuur. Roer tot de ui glazig is en laat hem dan afkoelen.
  4. Klop nu de gesmoorde ui, in een kom met de eieren en de basilicum. Doe er bloem, bakpoeder, geelwortel (kurkuma), parmezaan, 1 theelepel zout en flink wat peper bij. Klop alles goed glad voordat je de bloemkool roosjes er voorzichtig door schept. Probeer ze heel te houden.
  5. Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24 cm met pakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter en strooi het sesamzaad er tegen. Giet het bloemkool mengsel in de vorm en verdeel de ui ringen erover. Zet de taart in de oven en bak de bloemkool taart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen.
  6. Haal de vorm uit de oven, laat de taart 25 minuten afkoelen en serveer op kamertemperatuur.
Notities

Dit recept is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van je eetlust.

Oorspronkelijk recept Yotam Ottolenghi, koolhydraatarm gemaakt door Jolanda Peeters
Foto: Annie Vos Zoon

Deel dit Recept

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.