Ingrediënt: zout
Keukenzout
Keukenzout (naam voor natriumchloride of NaCl) is bij kamertemperatuur een witte kristallijne stof met een kubische kristalvorm, die goed oplosbaar is in water (het mengsel van zout en water wordt ook wel pekel genoemd). Het komt in de natuur voor in de grond als steenzout op plaatsen waar in een geologisch verleden binnenzeeën zijn opgedroogd. Het wordt daaruit al eeuwen gewonnen (b.v. bij Salzburg, dat niet voor niets zo heet: Salz is namelijk het Duitse woord voor zout). Het is ook de belangrijkste component van de opgeloste stoffen in zeewater en wordt ook daaruit direct door verdamping van het water gewonnen.
Het is bij het grote publiek het meest bekend als smaakmiddel en smaakversterker in de keuken, bij het koken. Het geeft een zoute smaak aan voedsel, bij gewenning aan toegevoegd zout smaken bijvoorbeeld aardappelen, groenten en vlees zonder zout vrij flauw. Ook in chips, zoutjes, kant-en-klaar maaltijden, koekjes, drop en ander snoep, kaas, sauzen, en consumptie-ijs is vaak veel zout verwerkt, vaak om minder dure specerijen te hoeven gebruiken.
Het wordt ook gebruikt als bewaarmiddel: vóór de uitvinding van de koelkast werd vlees en vis bestrooid met zout en bewaard in ‘zoutkisten’ – deze bewerking wordt “pekelen” genoemd. Door voedsel met zout in te wrijven, drogen de aanwezige bacteriën uit, waardoor dit voedsel niet bederft. Voor dit doel is een ander zout, kaliumchloride (KCl), ook geschikt, vooral voor mensen die een natriumarm dieet moeten volgen. De smaak van keukenzout is vrij karakteristiek voor deze stof: andere zouten smaken vaak radicaal anders.
Dagelijks heeft het menselijk lichaam minimaal 1 tot 3 gram zout nodig om goed te kunnen functioneren. In Nederland wordt gemiddeld 10 tot 12 gram zout per dag genuttigd. Vooral kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout, waarbij de pizza het hoogste scoort, maar ook in brood zit vrij veel zout, vooral in glutenvrij brood. Keukenzout bestaat voor 99% uit natriumchloride; op verpakkingen van etenswaren staat het natriumgehalte vermeld. Te veel zout eten veroorzaakt in sommige gevallen hoge bloeddruk, hetgeen weer hart- en vaatziekten kan veroorzaken.
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde eind 2006 om niet meer dan 6 gram zout (2,4 gram natrium) per dag te eten. Nog minder zou beter zijn, maar dat is in de praktijk nauwelijks te realiseren omdat driekwart van het zout dat mensen eten binnenkomt met kant-en-klare voedingsmiddelen, waar de consument weinig invloed op heeft.
Er zijn ook zouten te koop waaraan natriumjodide/kaliumjodide/natriumjodaat of kaliumjodaat is toegevoegd. Voor de consument is het bekend onder de merknaam JoZo, de bakkers gebruik(t)en bakkerszout en broodzout. Jodium is als bouwstof nodig in het lichaam, en door het in zoutvorm te nuttigen kan schildkliervergroting behandeld worden, en helpt jodium bij het aanmaken van schildklierhormonen. Een jodiumgebrek kan optreden bij een te eenzijdig dieet. Jodium krijgt men normaliter bijna uitsluitend binnen door het eten van vis. Door jodiumhoudend zout te eten kan het dagelijks dieet zodanig worden verrijkt dat aan de dagelijks geadviseerde behoefte wordt voldaan. Te veel jodium kan evenwel hyperthyreoïdie veroorzaken of de ziekte van Hashimoto verergeren.
In de geschiedenis werd zout door sommigen beschouwd als een wondermiddel. Allerlei kwalen werden ermee behandeld zoals:
1.Hoesten
2.Keelpijn
3.Tandpijn
4.Huidproblemen zoals Psoriasis
5.en zelfs luiheid.
Ook nu wordt zout gebruikt voor allerlei kwalen. Zo is het een deel van enige infuus vloeistoffen. Een zout waterbad zou goed zijn tegen gezwollen voeten, gorgelen met zout water stilt de pijn van een ontstoken keel en zout water wordt aanbevolen voor het spoelen van de neus bij een verkoudheid.
Binnen de koolhydraatarme levenswijze wordt het gebruik van zout juist gestimuleerd. Door het drinken van veel water en het vele plassen, verlies je veel mineralen, waaronder zout. Zout is essentieel voor het functioneren van je lichaam en een tekort kan allerlei klachten veroorzaken, waaronder spierkrampen.
Fat Head Pizzabodem
Fat Head Pizzabodem Ketogeen, koolhydraatarm, vegetarisch, glutenvrij, eivrij. Dit is 'm dan: de beroemde Fat Head Pizza! Lekkere dunne maar toch stevige bodem die je echt gewoon met de hand kan eten.... Read MoreWitlofsoep
Witlofsoep Een heerlijke soep voor bij de lunch, als voorgerecht of avondmaaltijd met b.v. een Ketobroodje Koolhydraatarm, glutenvrij, ei-vrij. Geschikt voor alle fases. Vegetarisch te maken door groe... Read MoreChampignongoulash
Champignongoulash Vegetarisch, ei-vrij, glutenvrij, koolhydraatarm en lactosevrij te maken door de slagroom te vervangen door kokosroom. Snel en makkelijk te maken vegetarisch eenpansgerecht. Voor de ... Read MoreEimuffin met braadworst en kaas
Eimuffin met braadworst en kaas Glutenvrij,makkelijk om mee te nemen, strenge fase, afval fase, bijna op gewicht fase Deze eimuffins zijn snel en gemakkelijk te maken en makelijk mee te nemen voor ond... Read MoreGewokte boerenkool met kip en paprika
Gewokte boerenkool met kip en paprika Koolhydraatarm, glutenvrij,ei-vrij, lactosevrij, afvalfase. Al zou je het niet zeggen als je naar buiten kijkt, vandaag begint de herfst. De dagen worden korter e... Read MoreSpruiten met spaanse peper, knoflook en mosterd
Spruiten met spaanse peper, knoflook en mosterd Glutenvrij, lactosevrij, ei-vrij, vegetarisch, koolhydraatarm. Het is weer spruitentijd. Spruiten zijn nu weer volop verkrijgbaar in de winkels. Dit rec... Read MoreKHA Focaccia
KHA Focaccia Brood, oven, vegetarisch Tijdens het koolhydraatarme dieet missen veel mensen wel vaak hun brood, hoe fijn is het dan om toch een broodje te kunnen bakken. Dit is ook nog eens een broodje... Read MoreCourgettepasta met kastanjechampignons en avocadosaus
Courgettepasta met kastanjechampignons en avocadosaus Vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij Courgette kun je , net als bloemkool, eigenlijk niet meer wegdenken uit de koolhydraatarme keuken. Courgette ... Read MoreGevulde paprika uit de oven
Gevulde paprika uit de oven Glutenvrij, lactosevrij, makkelijk Een populair gerecht in de koolhydraatarme wereld is gevulde papika. De paprika vullen met een gehaktmengsel en geraspte kaas komt het me... Read MoreAndijviesalade
Andijviesalade salade, vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij Een heerlijke snelle salade die fris en pittig in één is. Het hoofdbestanddeel van deze salade is andijvie. Een groente die zowel in de zo... Read MoreGeroerbakte spinazie met knoflook
Geroerbakte spinazie met knoflook Makkelijk, vegetarisch, glutenvrij, ei-vrij Spinazie is zo’n groenten die je eigenlijk het hele jaar door kan eten, zomer, winter, herfst of lente, het is altijd le... Read MoreKip van de barbecue
Kip van de barbecue barbecue, glutenvrij, lactosevrij, ketogeen In de zomer gaat de barbecue weer wat vaker aan als het weer het toe laat.Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. ... Read MoreZonnige salade met camembert en aardbeien
Zonnige salade met camembert en aardbeien Vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij, eivrij. Een heerlijke salade die door de aardbeien een zonnig karakter heeft. Helaas door de toevoeging van diezelfde aa... Read MoreLekkere kipspiezen van de barbecue
Lekkere kipspiezen van de barbecue. Glutenvrij, eivrij en lactose vrij te maken door de yoghurt weg te laten en er mayonaise voor in de plaatst te nemen. Complete maaltijd met een heerlijke zomerse sa... Read MoreOlijven-rucolatapenade
Olijven-rucolatapenade Vegetarisch, strenge fase, zuivelvrij, eivrij, glutenvrij Tapenade is een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes. Heel makkelijk te maken en heerlijk op een stukje ko... Read MoreCourgetti met kalkoen
Courgetti met kalkoen. Een koolhydraatarme, glutenvrije maaltijd. Ei-vrij. Om het gerecht lactosevrij te maken kun je de crème fraîche vervangen door lactosevrije yoghurt (Arla) en de mozzarella weg... Read MoreBodemloze quiche Lorraine
Bodemloze quiche Lorraine Wie houdt er niet van een lekkere hartige taart, simpel te maken en genoeg porties voor nog een lunch of diner op een andere dag. Ook je gezin kan mee eten, want ook zij zull... Read MorePesto gevulde eieren
Pesto gevulde eieren Makkelijk te maken receptje en erg lekker. Geschikt voor tussendoortje, maar ook als hapje op een verjaardag of feestje. Zeker geschikt voor het BKE dieet als tussendoortje of maa... Read MoreZalmtartaar met kruidensla
zalmtartaar met kruidensla Zalm is erg gezond door zijn hoge gehalte aan omega 3-vetten en vitaminen. Helaas is niet álle zalm gezond. Beter gezegd: de meeste zalm die in de supermarkt ligt, kan scha... Read More- 1 of 4
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende »