Ik lust/eet geen…………………….waarmee kan ik dit vervangen? 5/5 (3)

Ik lust/eet geen.................waarmee kan ik dit vervangen? Dit is iets wat ik dagelijks lees en wat heel veel gevraagd wordt. Sommige mensen lusten bijvoorbeeld geen spruiten. In deze levensstijl wordt dit regelmatig gebruikt in ovenschotels en andere gerechten. Je kunt ervoor kiezen om het hele gerecht te vervangen. Maar je kan er ook voor kiezen om alleen datgene te vervangen wat je niet lust, of wat je niet kan of wil kopen. Veel is mogelijk en zeker met een beetje fantasie. Eet je bijvoorbeeld geen vlees, kijk dan eens onderaan het artikel naar mogelijke koolhydraatarme vervangers. Of kies ervoor om meer koolhydraten te nemen uit peulvruchten. Lust je het vervangende product ook niet, laat het dan gewoon weg, voor sommige producten is gewoon geen koolhydraatarm alternatief voor handen. Tel wel de koolhydraten van het vervangen product, aangezien niet alles hetzelfde aantal koolhydraten heeft. Vervangingen van <-->: aardbeien --> tomaat met zoetstof andijvie --> postelein, spinazie artisjok -> palmhart asperges --> schorseneren aubergine --> courgette basilicum --> oregano bieslook --> uienpoeder bonenkruid --> basilicum bosbessen --> aalbessen, zwarte bessen braadworst --> gehakt bramen --> aardbeien, frambozen broccoli --> bloemkool, spruitjes corned beef --> lunchworst courgette --> komkommer forel --> makreel gehakt --> braadworst, rookworst, tongenworst groene/rode/witte kool --> savooie-, Chinese kool ijsbergsla --> rauwe andijvie kabeljauw --> kool- of schelvis kalkoen --> kip, varkensschnitzel(ongepaneerd) karwijzaad --> anijszaad kervel --> peterselie kip --> kalkoen, kalfs- en varkensvlees kippenlevertjes --> kalfsnier koolraap --> knolselderij, winterwortel koriander --> salie lamsvlees --> rund- en varkensvlees mayonaise --> slasaus mint --> kruizemunt mosterd --> weinig sambal olijven --> niet te vervangen door koolhydraatarm alternatief oregano --> majoraan paprika --> tomaat rolmops --> zoute haring rookvlees --> rauwe ham salami --> chorizo, cervelaatworst salie --> basilicum schol --> tarbot schouderham --> bacon, leverworst sperziebonen --> peultjes, snijbonen spruitjes --> bloemkool, broccoli tong --> schol tuinkers --> raapstelen, veldsla ui --> lente ui venkel --> bleekselderij venkelzaad --> dragon zalm (blikje) --> makreel/tonijn (blik) zure room --> koffieroom met citroensap zuurkool --> witte kool Groenten in gerechten kun je vaak vervangen door groenten met dezelfde consistentie. Bol- en knolgewassen: Ui Knolselderij Venkel Prei Knoflook Bieslook Koolgroenten: Bloemkool Boerenkool Rode kool Broccoli Spruiten Witte kool Chinese kool Zuurkool Savooiekool Spitskool Koolrabi Bladgroenten: Andijvie Raapsteeltjes Witlof Paksoi Postelein Spinazie Sla Bonen/peulvruchten: Snijbonen Sperziebonen Peulen Tuinbonen Vruchtgroenten: Aubergine Komkommer Paprika Courgette Tomaat Augurk Stengelgroenten: Bleekselderij Rabarber Asperges Alternatieven voor ei Ei-vervanger voor zowel eiwit als eigeel, kun je kopen bij de reformwinkel. Je kunt eieren vervangen in ovenschotels, voor de binding, door voor elk ei, 1 el chiazaad te gebruiken die je oplost in 3 a 4 el water. Alternatieven voor zuivel Als je lactose intolerant bent : lees dan eens dit artikel Hoe zit het nu met zuivel en kha afvallen? Vleesvervangers In de meeste vlees vervangende producten zitten helaas veel te veel koolhydraten. Je kunt kiezen voor groenten die eiwitten bevatten of andere bronnen. 1. Eiwitten uit groente Wist je dat groente een hele goede bron is van eiwitten? De meeste mensen realiseren zich dat niet. Ik geef je hier wat voorbeelden met een indicatie van de hoeveelheid eiwitten die je lichaam uit groente haalt: - 1 avocado – 10 gram eiwit - 250 gram broccoli – 5 gram eiwit - 200 gram gekookte spinazie – 5 gram eiwit - 200 gram zoete aardappel – 5 gram eiwit (niet in afvalfases) (Ter vergelijking: 100 gram kip – 23 gram eiwit) 2. Eiwitten uit bonen en peulvruchten Bonen en peulvruchten zijn een superbron van eiwitten. Niet iedereen kan bonen en peulvruchten goed verdragen. Als je last krijgt van je darmen haal je eiwitten dan uit de andere categorieën. Dit zijn wat voorbeelden van de hoeveelheid eiwitten die je uit bonen en peulvruchten haalt: 100 gram gekookte linzen – 10 gram eiwit (niet in afvalfases) 100 gram hummus – 6 gram eiwit (niet in afvalfases) 100 gram kidney bonen – 7 gram eiwit (niet in afvalfases) 100 gram tempé (gefermenteerde sojabonen) – 12 gram eiwit 3. Eiwitten uit noten en zaden Noten en zaden zijn een prima bron van eiwitten. Als je gevoelige darmen hebt zorg dan dat je de noten eerst 12 uur weekt in koud water en dan afspoelt. Ik geef je hier wat voorbeelden van eiwitten uit noten en zaden: 50 gram walnoten – 7 gram eiwit 50 gram pistachenoten – 10 gram eiwit 50 gram amandelen – 10 gram eiwit 1 glas amandelmelk – 2 gram eiwit 1 eetlepel chiazaad – 3 gram eiwit 1 eetlepel hennepzaad – 6 gram eiwit 4. Eiwitten uit plantaardige proteïne poeder Onderstaande lijst is zeker niet compleet, maar geeft een indicatie. Heb je zelf aanvullingen, laat het dan even weten in een reactie onder dit artikel (website).

Please rate this

Geef een reactie