Zelf kruidenmixen maken : deel 1 4.33/5 (6)

Binnen de Koolhydraatarme levenswijze let je op de koolhydraten. Vaak zitten in gekochte zakjes en pakjes veel toegevoegde koolhydraten. Je kunt zelf kruidenmixen maken en bewaren in afgesloten potten of blikken op een koele plaats. Om ze te maken is een ouderwetse elektrische koffiemolen perfect, maar een vijzel of blender/keukenmachine kan ook dienst doen om het fijn te malen.

Ook deze mixen bevatten koolhydraten. Alle kruiden en specerijen bevatten koolhydraten, maar nooit zo veel als in industrieel vervaardigde zakjes en pakjes. Daarnaast weet je precies wat je eet als je het zelf maakt en kun je ook kiezen voor biologisch, dat is helemaal gezond en past uitstekend in de keto-paleo of paleo levenswijze.

Er zijn zoveel kruidenmixen, dat ik er maar een vervolgserie van ga maken. Hier alvast deel 1.

Diverse soorten kruidenmixen

Appeltaartkruiden
(voor 1 appeltaart)
2 tl kaneelpoeder.
1 tl nootmuskaat (gemalen).
1/3 tl gemberpoeder (djahé)

Baharat
Baharat is een Noord-Afrikaanse kruidenmix die ook gebruikt wordt in Libanon, Syrië,
Israël en Jordanië. Baharat betekent gewoon “specerij” in het Arabisch. Dit mengsel
wordt vaak gebruikt voor het kruiden van lamsvlees, maar is een all-purpose
smaakmaker voor vis, kip, rundvlees, tomaten sauzen en soepen.
2 el gemalen zwarte peper
2 el paprikapoeder
2 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1 tl gemalen kaneel
1 tl nootmuskaat
1 tl gemalen kaneel
1/2 tl gemalen kardamom

Baharat – (Turks)
2 el gemalen zwarte peper
2 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1 el gemalen munt
1 el gemalen kruidnagel
1 tl nootmuskaat
1/2 tl gemalen kardemom
mespuntje gemalen kaneel

Barbecuekruiden
1 tl (zee-)zout
1 tl cayennepeper
1 tl zwarte peper
2 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl rozemarijn, zeer fijn gehakt
1 tl komijn
Bovenstaande hoeveelheden leveren ongeveer 2 el barbecuekruiden op, genoeg voor
ongeveer 2 kg vlees

Berbere
Berbere is een zeer pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de keuken
van Ethiopië. Het is samengesteld uit velerlei specerijen, maar essentieel zijn hete
rode peper en fenegriek.
4 tl cayennepeper (of meer naar smaak),
2 tl fenegriekzaad
2 tl gemberpoeder
2 tl kaneelpoeder
2 tl kardamompoeder
2 tl zwarte peperkorrels
1 tl zout
mespunt nootmuskaat
4 tl komijnzaad
3 tl knoflookpoeder
4 tl gedroogde basilicum
Bereiding:
Maal het fenegriekzaad en de zwarte peperkorrels fijn.
Vermeng de chilipoeder, fenegriekzaad, gemberpoeder, kaneelpoeder,
kardamompoeder, zwarte peper en het zout met elkaar.
Rooster de specerijen (zonder olie) in een zware pan op laag vuur voor het verkrijgen
van een meer intense smaak in ongeveer 10 minuten onder voordurend roeren.
Maal het komijnzaad fijn.
Voeg vervolgens de nootmuskaat, gemalen komijn, knoflookpoeder en de gedroogde
basilicum aan toe.
Meng alles goed door elkaar.
Geniet van Berbere en probeer het uit in bijvoorbeeld soep, macaroni, nasi, voor het
bestrijken van kip, rund en lam, voor marinades en sauzen visgerechten en groente
schotels.

Cajunkruiden uit Louisiana
Er bestaan vele soorten Cajunkruiden. Dit is er een van.
2 tl zout
3 tl paprikapoeder
2 tl knoflookpoeder
1 tl gedroogde oregano
2 tl cayennepeper
1 tl zwarte peper
2 tl uienpoeder
1 tl tijm

Nog een recept voor cajunkruiden
1 el paprikapoeder
3 tl zout
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepeper
1 tl witte peper
1 tl zwarte peper
1 tl oregano
1 tl tijm
met als extra toevoegingen (en/of):
selderie – basilicum – dragon – komijnzaad – gemalen laurier (elk 1/2 theelepel)

Chili con Carne kruiden
8 el paprikapoeder
5 el komijn
4 el oregano
4 el zout
3 el cayennepeper
2 el zwarte peper
2 el witte peper
2 el cacaopoeder
1 el gemalen piment
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl kaneel
Voor Chili con Carne 3 – 6 el voor ca. 4 porties.
Naar smaak kan nog extra cayennepeper toegevoegd worden.

Chilipoeder
3 el paprikapoeder
1 el komijnpoeder
2 el oregano
2 tl cayennepeper
1 theelepel knoflookpoeder
1 tl zwarte peper

CousCous kruiden
1 tl koriander
1 tl kaneel
1 tl ui poeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl piment
1 tl peterselie
1 tl gember
1 tl zwarte peper
1 tl kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl komijn

Fajita kruidenmix
2 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl suiker
1 tl uyienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl gemalen komijn
1 tl zout

Frans vierkruidenpoeder (Quatre Épices)
Het mengsel wordt o.a. gebruikt voor paté, worst of terrines
1 el gemalen witte peper
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl nootmuskaat
1 tl gemberpoeder
Er wordt i.p.v. gember ook wel kaneel of piment gebruikt.

Garam masala
Kruidenmelanges in India worden Garam masala genoemd hetgeen “scherpe kruiden”
betekent. Er zijn misschien zoveel soorten garam masala als er families zijn; ieder
heeft zijn eigen recept.
Garam masala “New Delhi”
4 el korianderzaad
2 el komijnzaad
2 el zwarte peperkorrels
2 tl kardemomzaad, gemeten nadat de zaadjes uit de hulzen zijn genomen
3 stukjes pijpkaneel van ca. 10 cm
1 tl kruidnagels
1 hele nootmuskaat
Gebruik voor het roosteren van de ingrediënten een of meer koekenpannen die zijn
gemaakt van gietijzer of plaatstaal. Een koekenpan die is voorzien van een antiaanbaklaag
kan ook goede diensten bewijzen. Rooster elk ingrediënt apart (behalve de
nootmuskaat) in een droge pan. Schud hierbij de pan opdat de zaden en specerijen
voortdurend in beweging zijn. Zodra de zaden en specerijen hun geur loslaten, moeten
ze meteen op een koud bord worden gestort. Nadat alle zaden en specerijen
geroosterd en afgekoeld zijn, kunnen ze in een molentje (of elektrische koffiemolen)
fijngemalen of in een vijzel fijngestampt worden. Daarna dient de hele nootmuskaat
te worden geraspt en door het mengsel te worden geschept. Doe het mengsel in een
pot die is voorzien van een luchtdicht af te sluiten deksel. Wanneer het mengsel op
een koele en donkere plaats wordt bewaard, dan is
het tenminste 1 jaar houdbaar. Daarna is de kans groot dat de smaak en geur
teruglopen.

Gehaktkruiden
Een mengsel dat dicht in de buurt komt van de “Slagers-“ of Verstegen- mix heeft de
volgende verhoudingen.
4 tl zout
3 tl gemalen of vers geraspte nootmuskaat
2 tl gemalen witte peper
1 tl gemalen foelie
1 tl gemberpoeder
1 tl uipoeder
1 tl gemalen koriander
1 tl knoflookpoeder
(eventueel 1/2 tl gemalen kruidnagel, maar niet iedereen houdt daarvan)
Zo′n 3 a 4 theelepels zijn voldoende voor een pond gehakt. De rest kan bewaard (en
eventueel nog aangepast) worden

Gehaktkruiden zonder zout
3 el gemalen korianderzaad
3 el selderieblad
2 el gemalen witte peper
1 el gemalen nootmuskaat
1 el paprikapoeder
1 el gemalen gemberwortel
Ca. 1 eetlepel kruidenmix is voldoende voor de bereiding van 500 g gehakt.
Gebruik:
Kneed 500 g gehakt met 1 ei, 2 verkruimelde beschuiten en 1 eetlepel kruidenmix door
elkaar. Bereid het gehakt verder zoals je gewend bent.

Glühweinkruiden
1 kaneelpijpje (3-4 cm lang)
1 tl gemalen kaneel
5 kruidnagels
1/2 tl gemberpoeder
1/4 tl nootmuskaat
1 tl sinaasappelrasp of enkele druppels sinaasappelolie
Voor ca. 1 fles rode wijn

Goulashkruiden
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl bieslook
1 tl karwij
1 tl komijn
1 tl garam masala
1 tl koriander

Griekse kruiden
Dit is een snelle en eenvoudige manier om een typische Griekse smaak toe te voegen
aan het meeste wat je wilt klaarmaken.
1 el paprikapoeder
2 tl gedroogde oregano
1 1/2 tl uienpoeder
1 1/2 tl knoflookpoeder
2 tl zout
1 tl maïzena
1 tl vers gemalen zwarte peper
1 tl gedroogde peterselie
1/2 tl gemalen kaneel
1/2 tl gemalen nootmuskaat

Gyroskruiden
3 el paprikapoeder
2 tl zout
2 tl kerrie
2 tl komijn
1 tl chilipoeder
1 tl uienpoeder
2 tl knoflookpoeder
1 tl zwarte peper
2 tl oregano
2 tl tijm
2 tl rozemarijn

Italiaanse kruiden
2 tl basilicum
2 tl peterselie
2 tl oregano
1 tl uiensnippers
2 tl tijm
2 tl knoflookpoeder
1 tl zwarte peper
1 tl salie
½ tl gemalen laurier

Jamaicaanse Jerk
Jerk is een stijl van koken afkomstig uit Jamaica. Het vlees wordt ingewreven met
een zeer heet specerijenmengsel. Jerk kruiden worden traditioneel toegepast op
varkens- en kippenvlees.
1 el uienvlokken
2 tl gemalen tijm
1 tl gemalen piment
1 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen zwarte peper
3 tl cayennepeper
1 el uienpoeder
2 tl zout
1/2 tl gemalen nootmuskaat
2 tl suiker
2 tl bieslook
Een theelepel gemalen gemberwortel en/of paprikapoeder kunnen dit mengsel nog
verrijken. Ook wat oregano zal het er goed in doen.

Kerriepoeder (Brits)
2 el kurkuma poeder
2 el gemalen koriander
1 el gemberpoeder
1 el cayennepeper (poeder)
2 tl vers gemalen zwarte peper
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl kruidnagelpoeder
Meng alle ingrediënten. Roosteren of malen niet nodig.

Kipkruiden – 1
5 tl zout
3 tl paprikapoeder
2 tl uienpoeder
2 tl bonenkruid
1 tl koriander
2 tl knoflookpoeder
1 tl zwarte peper
1 tl tijm
1 tl basilicum
1 tl foelie

Kipkruiden – 2
3/4 theelepel salie, verkruimeld
1/4 theelepel tijm blad, verkruimeld
1/4 theelepel peper
snufje marjolein
snufje kruidnagel

Madraskerrie
16 el korianderzaad
8 el komijnzaad
4 el venkelzaad
4 el gedroogde chilipeper, in stukjes (of meer)
2 el zwarte peperkorrels (of meer)
2 el zwart of bruin mosterdzaad
2 tl fenegriekzaad
1 el gemalen kurkuma
2 el gedroogde of verse curry blaadjes
Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma en curryblaadjes in een pan met dikke
bodem en rooster op middelhoog vuur al roerend geurig in 1 à 2 minuten. Laat het
mengsel afkoelen. Voeg de curryblaadjes toe en maal alles fijn in een vijzel of
koffiemolen.
Voeg daarna het kurkumapoeder toe.

Libanese kruidenmix
1 el gemalen zwarte peper
1 el komijnpoeder
1 el paprikapoeder
½ el korianderpoeder
½ el kruidnagelpoeder
1 tl nootmuskaatpoeder
1 tl kaneel
½ tl kardemompoeder

Mexicaanse kruiden
1 el paprikapoeder
1 el uienpoeder of -vlokken
1 el knoflookpoeder of vlokken
1 el oregano
1 el cayennepeper of chilivlokken
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder

Pizzakruiden
2 tl basilicum
2 tl peterselie
1 tl oregano
1 tl uienpoeder
1/2 tl tijm
1/2 tl knoflookpoeder
1 mespunt gemalen zwarte peper
1 mespunt gedroogde salie

Provençaalse kruiden / Herbes de provence
De samenstelling van het mengsel staat niet vast. Traditioneel bestaan de
basisingrediënten uit rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm, waaraan nog
basilicum, salie en lavendel kunnen worden toegevoegd.
Basis:
1 tl rozemarijn
1 el marjolein
1 el tijm
1 el bonenkruid
Extra:
1/2 tl salie
1/2 tl lavendel
1 tl basilicum

Ras el hanout Ras El Hanout is een typisch Marokkaanse kruidenmelange en het
betekent letterlijk “het beste van de winkel”.
Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in
verwerkt.
Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en is te verkrijgen in de meeste
Marokkaanse winkels. Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder
de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim.
Het mengen wordt als een kunst beschouwd.
Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.
10 tl zwarte peperkorrels
8 tl gemberpoeder
8 tl komijnzaad
5 tl korianderzaad
8 tl gemalen kaneel
2 tl geraspte nootmuskaat
2 tl kardemompoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl gemalen kurkuma
2 theelepels zout
2 tl gemalen piment
16 kruidnagels
Bereiding:
Maak alles fijn in een vijzel, en meng het goed door elkaar.
Ik heb een koffiemolen gebruikt, en het gedurende 15 seconden gemalen.
Opmerking: Dit kruidenmengsel heeft al een fantastische geur.

Een variatie hierop is:
2 tl gemalen gember
2 tl gemalen kardemom
2 tl gemalen foelie
1 tl kaneel
1 tl gemalen piment
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl kurkuma
1/2 tl gemalen zwarte peper
1/2 tl gemalen witte peper
1/2 tl gemalen cayennepeper
1/2 tl gemalen anijszaad
1/4 tl gemalen kruidnagel

Shoarmakruiden
Shoarma is in Nederland zo populair dat je zou vergeten dat het uit het Midden
Oosten komt. Er zijn veel verschillende mixen te koop, die allemaal iets anders
smaken. Met dit recept heb je een mix die alle basiskruiden bevat. Je kunt naar eigen
smaak nog variëren. Let op: er zit geen zout in, dat kun je naar eigen smaak
toevoegen.
Ingrediënten
1 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1 el knoflookpoeder
1/2 el paprikapoeder
1 tl kurkumapoeder
1/2 tl gemalen kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl gemberpoeder
1 tl zwarte peper
1/2 tl gemalen kaneel
Meng alle ingrediënten en gebruik het naar smaak.
Circa 1 tl mix per 100 gr vlees (of meer als je dat lekker vindt).

Speculaaskruiden (voor 500 gram meel of bloem)
6 tl kaneelpoeder
2 tl nootmuskaat
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl anijszaad, gemalen

Suya mako – (Boerkina Faso)
Dit poeder is vooral geschikt om er schape- of geitevlees mee in te wrijven alvorens
het op de barbecue te leggen.
1 kopje gedroogde maïskorrels
1 el bloem
1 el cayennepeper
1/2 tl gemberpoeder
2 el paprikapoeder
2 el kerriepoeder
1 el gemalen pinda`s
1/2 tl nootmuskaat
zwarte peper
witte peper

Tacokruiden
4 el bloem
1 ½ el chilipoeder
1 ½ el paprikapoeder
3 tl zout
3 tl uienpoeder
2 tl komijn
2 tl cayennepeper
1 tl knoflookpoeder
1 tl suiker
½ tl zwarte peper

Tex-Mex kruidenmengsel
1/4 kop chilipoeder
4 tl paprikapoeder
2 tl zout
2 tl gemberpoeder
2 tl oregano
1 tl zwarte peper
1 tl gemalen komijn
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl tijm
1 tl cayennepeper

Vijfkruidenpoeder
Een typisch Chinese kruiderij
gelijke delen gemalen
Chinese peper (Szechuanpeper of zwarte peperkorrels)
venkelzaad
kruidnagel
kaneel
steranijs
Vindalookruiden
2 tl. komijnzaad
2 eetl. korianderzaad
1 tl. kurkuma
1 tl. mosterdzaadjes
4 rode pepers
1 tl. gemalen zwarte peper
½ tl. gemberpoeder
½ tl. kardemonpoeder
1/2 tl. kaneelpoeder
1 tl. fenegriekzaad
2 tl mangopoeder
2 teentjes knoflook
3 kruidnagels
½ eetl. zeezout
Rooster de ingrediënten in een koekenpan.
Maal ze hierna in bv. koffiemolen of in de vijzel.
Bewaar dit mengsel in een luchtdicht potje.

Zoutvrije kruidenmix
1 theel cayennepeper
2 theel gedroogde basilicum
2 theel bonenkruid
2 theel uienpoeder
2 theel gedroogde salie
1 theel citroenrasp
2 theel gedroogde foelie of piment
2 theel gedroogde tijm
2 theel gedroogde peterselie
2 theel gedroogde marjolein
2 theel gemalen zwarte peper
1 theel paprikapoeder
Bewaar dit mengsel in een zoutvaatje op de tafel in plaats van zout. Perfect voor een
zoutvrij dieet.
Maal alle ingrediënten samen in een koffie- of kruidenmolen, of vijzel. Laat minstens
een nacht voor het gebruiken staan. Bewaar dit mengsel in een luchtdicht busje.

Nasi of bami kruiden mix
De bami- en nasikruiden mengsels die in de winkel worden aangeboden zit vol toevoegingen en barstensvol zout. Je kunt deze mix echter ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel laos (Thaise gember)
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel ketoembar (korianderzaad)
½ theelepel sereh (citroengras)
½ theelepel koenjit (kurkuma)
½ theelepel djinten (komijnzaad)
¼ theelepel kaneel
2 theelepels fijn zeezout

Bereiden
Neen bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden.
Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn
De kruiden kunnen droog een jaar bewaard worden in een afgesloten pot.
Deze hoeveelheid is voldoende voor twee keer nasi/bami maken voor een familie van vier personen.

Print Friendly

Please rate this