Shirtake Noodles 5/5 (2)

Wat zijn Shirtake Noodles?

Shirtake Noodles (of miracle noodles, of konjak noodles of konnyaku noodles) zijn een populair gerecht in de Aziatische keuken. Het is gemaakt van de konjak plant die geoogst wordt en dan in noodles, spagetti of zelfs rijst wordt verwerkt. De meeste Shirtake Noodles zijn 0 Kcal en 0 KH. Ze bestaan uit 96% water, 3 % vezels en sporen van proteïne, vet en calcium. Ze bevatten 4 kcal en 1 gr KH per 100 gr Shirtake Noodles. Verpakkingen die zeggen dat er 0 kcal en 0 kh in zitten mogen dit doen, omdat de voorschriften dit toestaan, als er minder dan 1 gr Kh/vet/proteine per 100 gr in zit mag er 0 op staan.

Voordelen en bijwerkingen

Voordelen:
Studies tonen aan dat de vezels, genoemd glucomannan, die gevonden worden in Shirtake Noodles, kunnen helpen om gewicht te verliezen en gezondheidsvoordelen heeft.
– Laag in kcal en verlaagd de energieratio van het geconsumeerde voedsel
– Zorgt ervoor dat het verzadigingsgevoel langer vast wordt gehouden.
– Vertraagt de vertering met als gevolg een langer verzadigingsgevoel
– Het voorkomt koolhydraten opname en verbetert de glycemische waarden van voeding ( verlaagt bloedsuiker spiegels en voorkomt insuline pieken)
– Het reduceert vet en proteïne opname (alleen voordeel bij excessieve kcal opname)

Bijwerkingen
– Het kan gastro-intestinale klachten geven zoals borrelen, gas en lichte diarree. Als dit zo is, reduceer dan de portie.
– Het kan invloed hebben op orale medicatie. Vermijd het nemen van medicatie en supplementen tegelijkertijd. De medicatie moet minimaal 1 uur tot 4 uur genomen worden voor je een maaltijd eet die glucomannan bevat.
– Er zijn incidenten gemeld van slokdarm keel en maag/darm blokkades door het innemen van glucomannan tabletten, die grote hoeveelheden water absorberen. NB: de tabletten zijn niet hetzelfde als de Shirtake Noodles, die al veel water bevatten en deze risico’s niet met zich mee brengt.
– Omdat het amper nutriënten bevat, eet er toch niet teveel van producten die glucomannan bevatten. Het overgrote deel van je dieet moet bestaan uit echt voedsel (eieren, vlees/vis/kip, niet zetmeelhoudende groenten, avocado’s ,noten enz.)

Verschillende producten
Je kunt allerlei soorten producten vinden die glucomannan bevatten: noddles, spaghetti en zelfs rijst. Mijn favoriet is de rijst, omdat de textuur ervoor zorgt dat je dit makkelijk kunt mengen met andere ingrediënten, met minimalisering van de rubberachtige sensatie.
Er bestaat ook glucomannan poeder, wat gebruikt kan worden als verdikkingsmiddel in smoothies of ipv xantaan gum.
Vermijd producten die gemengd zijn met andere soorten melen.

Hoe maak je Shirtake Noodles nu klaar?
Wat zijn de veel gemaakte fouten bij het gebruik van de Shirtake? In het begin dacht ik zelf ook, dat het genoeg was om de shirtake te wassen om de natuurlijke, maar niet plezierige geur te verwijderen. Ik kwam erachter dat dit niet genoeg was. Om het beste resultaat te krijgen is het nodig om ze te koken en roerbakken.

Als je echt van de shirtake noodles wil genieten, heb dan geen hoge verwachtingen, ze zullen nooit als echte pasta of rijst smaken en proeven. Het beste kun je het gebruiken in een roerbak gerecht ipv gebruiken als een echt pasta gerecht. De truc is om de noodles in kleine hoeveelheden te gebruiken en ze goed te mengen met andere ingrediënten zoals groenten, vlees of kaas. Dit en de onderstaande kookmethode zullen de textuur verbeteren. Met het toevoegen van kruiden, specerijen, knoflook, gember en andere ingrediënten verbeterd de smaak van de noodles en dan smaken ze goed.

Om de beste resultaten te behalen kun je het beste het volgende doen:
– Giet de inhoud van het zakje in een vergiet met kleine openingen, laat het water eruit lekken en was het onder stromend water.
– Doe de noodles in een pan met kokend water en kook ongeveer 2 a 3 minuten. Hierdoor verwijder je de geur en maakt het wat zachter.
– Giet de noodles goed af in een vergiet en doe ze over in een hete bakpan zonder vet of vloeistof. Bak op medium vuur ongeveer 10 minuten. Er komt een hoop stoom vanaf, en dat is wat je wil bereiken. Verwijder zo veel mogelijk water zonder dat ze uitdrogen. Als ze te droog worden gaan ze inkrimpen. Gebruik een tang om noodles om te scheppen en te voorkomen dat ze uitdrogen. Deze stap is erg belangrijk voor de textuur!
– Als je klaar bent, doe het in een kom en kun je het toevoegen aan je roerbakmengsel.

Een andere methode is om de shirtake noodles in de verpakking te laten zitten en 1 a 2 minuten op vol vermogen in de magnetron te doen. Maak wel een heel klein gaatje in de verpakking anders ontploft de zak in je magnetron.
Laat ze even nagaren door ze gewoon te laten liggen in het zakje. Daarna verwerken in je gerechten.

Waar koop je nu shirtake noodles?
De goedkoopste kun je kopen bij de Action en heten Zero. Het is een seizoensproduct dus niet het hele jaar verkrijgbaar.
In diverse supermarkten en online shops bieden ze shirtake producten aan, dus er is keuze, maar het is niet hoe duurder hoe beter. Ze zijn allemaal hetzelfde.

Auteur Jolanda Peeters

Print Friendly

Please rate this