Sauzen en Dressings 5/5 (2)

SAUZEN EN DRESSINGS

Rode salsa :
– 2 middelgrote tomaten, zaden verwijderd en gehakt
– 30 ml olijfolie extra vergine
– 1 ½ el gehakte basilicum
– ½ el rode wijnazijn
– ½ el fijngehakte knoflook
– Snufje zout
– Snuf zwarte peper
Doe alle ingrediënten in een kom. Laat minimaal 30 minuten de smaken intrekken. Zijn je tomaten wat zurig dan kun je wat zoetstof toevoegen. Deze hoeveelheid is goed voor 5 porties van 60 ml. Je kunt dit 1 a 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Wil je het langer bewaren dan moet je geen tomaten toevoegen en deze pas toevoegen voor je het gaat eten ( min ½ uur). Per portie 1,5 KH

Aioli:
– 2 tenen gepelde knoflook
– ½ tl zout
– 2 grote eidooiers
– 1 tl dijonmosterd
– 125 ml olijfolie
– 125 ml mais olie
Haak de knoflook heel fijn op een snijplank en bestrooi met zout. Haal het blad van een koksmes ( breed blad) heen en weer over de massa en strijk uit tot een pasta. Dit kan ook met een vijzel. Doe over in een kom. Voeg eidooiers en mosterd toe en meng. Doe de oliën in een maatbeker en schenk al kloppend telkens een paar druppels bij het eimengsel tot het mengsel dikker wordt. Voeg dan de olie sneller en sneller toe, in een gestage sliert, al kloppend tot een dikke massa. Deze hoeveelheid is genoeg voor 8 porties van 2 el. Per portie 0 KH.

Bruine botersaus:
– 115 gr roomboter
– 1 el citroensap
– ½ tl zout
– Snufje witte peper
Smelt de boter in een klein steelpannetje op middelhoog vuur tot de boter begint te bruinen en nootachtig ruikt ( ongeveer 5 minuten). Haal de pan van het vuur en roer de rest van de ingrediënten erdoor. Genoeg voor 4 porties van 2 el. Per portie 0 KH.

Kruidenboter:
– ½ tl zout
– 1 tl fijngemalen zwarte peper
– 125 ml olijfolie
– 2 tenen knoflook
– 3 takjes oregano ( 7,5 cm lange takes en daar alleen de blaadjes van)
– 5- 10 verse basilicum blaadjes
– 250 gr roomboter op kamer temperatuur
– 125 ml mais olie
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine, behalve de boter en de olie zodat alle ingrediënten klein zijn. Voeg boter en olie toe en draai tot een gladde massa. Doe over in een bak met deksel. 1 maand houdbaar in de koelkast/ genoeg voor 32 porties van 1 el. Per portie 0 KH.

Griekse vinaigrette:
– 6 el olijfolie
– 1 teen fijngehakte knoflook
– ½ tl gedroogde en verkruimelde oregano
– ½ tl zout
– ½ tl zwarte peper
– 2 el verse citroensap
– 1 tl rode wijnazijn
Klop alle ingrediënten behalve citroen en azijn in een kommetje op. Daarna citroen en azijn toevoegen en doorkloppen, meteen gebruiken. Genoeg voor 4 porties van 2 el. 2 dagen houdbaar in de koelkast in een afgesloten bakje. Schudden voor gebruik. Per portie 1 KH.

Caesar salade dressing:
– 60 ml mayonaise
– 3 el geraspte Parmezaanse kaas
– 1 el ansjovispasta ( tube)
– 1 el vers citroensap
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– 2 tl olijfolie
– 1 tl worcestersaus
– 1 tl dijonmosterd
– ½ tl witte peper
– Tabasco of hot pepper saus
Roer in een kom alle ingrediënten in een kom door elkaar. 2 dagen in de koelkast houdbaar in een afgesloten doos. Genoeg voor 4 porties van 2 el. Per portie 1,5 KH.

Blauwe kaas dressing:
– 120 gr blauwe kaas verkruimeld
– 125 ml mayonaise
– 125 ml zure room
– 80 ml room ( kook)
– 1 el vers citroensap
– ½ tl dijonmosterd
– ½ tl witte peper
Maal de Parmezaanse kaas extra fijn in een blender ( of koop een strooibus). Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar. 2 dagen in de koelkast houdbaar in een afgesloten doos. Genoeg voor 14 porties van 2 el. Per portie 1 KH.

Italiaanse dressing:
– 175 ml olijfolie
– 4 el rode wijnazijn
– 2 el vers citroensap
– 2 tenen knoflook , uit de pers
– 3 el verse peterselie gehakt
– 1 el verse bascilicum gehakt
– 2 tl gedroogde oregano
– ½ tl chilivlokken
– ¼ tl zout
– ¼ tl zwarte peper
– ½ tl zoetstof in poedervorm
Meng alle ingrediënten in een pot met goed sluitende deksel en schud stevig door elkaar. Het kan ook in een blender gedaan worden. 3 dagen in de koelkast houdbaar in een afgesloten doos. Genoeg voor 8 porties van 2 el. Per portie 1 KH.

Zoete mosterddressing:
– 80 ml grove mosterd
– 80 ml ciderazijn ( of witte wijnazijn)
– ½ tl zout
– ¼ tl peper
– 160 ml maisolie
– Zoetstof ( poedervorm) naar smaak
Meng alle ingrediënten, zonder de olie, door elkaar. Voeg de olie er al kloppend in een dunne sliert aan toe en klop tot een dik geheel. 2 dagen in de koelkast houdbaar in een afgesloten doos. Genoeg voor 10 porties van 2 el. Per portie 1 KH.

Parmezaanse peperdressing:
– 3 el vers citroensap
– 3 el vers geraspte parmezaanse kaas
– 1 teen knoflook gehakt
– 1 tl rode wijnazijn
– 1 tl zoetstof in poedervorm
– 1 tl grof gemalen zwarte peperkorrels
– ½ tl zout
– 125 ml olijfolie
Meng alle ingrediënten, zonder de olie, door elkaar. Voeg de olie er al kloppend in een dunne sliert aan toe en klop tot een dik geheel. 3 dagen in de koelkast houdbaar in een afgesloten doos. Genoeg voor 8 porties van 2 el. Per portie 1 KH.

Citroen Dille dressing:
Maak de Parmezaan-peperdressing zoals aangegeven in het recept, maar vervang de kaas door 1 el uitgelekte kappertjes en 1 el gehakte verse dille.

Franse dressing:
– 125 ml lowcarb ketchup ( zonder suiker)
– 125 ml maisolie
– 60 ml ciderazijn
– 1 el zoetstof in poedervorm
– ½ tl zout
– ½ tl knoflookpoeder ( of een geplet teentje knoflook die je verwijderd)
– Snufje cayennepeper
Meng alle ingrediënten door elkaar. 3 dagen in de koelkast houdbaar in een afgesloten doos. Genoeg voor 10 porties van 2 el. Per portie 1 KH.

Mayonaise:
– 1 grote eierdooier
– 2 tl vers citroensap
– 1 tl dijonmosterd
– ½ tl zout
– ½ tl witte peper
– 125 ml olijfolie of maisolie
Meng alle ingrediënten, zonder de olie, door elkaar. Voeg de olie er al kloppend in een dunne sliert aan toe en klop tot een dik geheel. 4 dagen in de koelkast houdbaar in een afgesloten doos. Genoeg voor 8 porties van 2 el. Per portie 0 KH.

Recepten Atkins : voel je goed met het nieuwe Atkins dieet, bewerkt door Jolanda Peeters

Print Friendly

Please rate this