Zonnige salade met camembert en aardbeien

Zonnige salade met camembert en aardbeien
Vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij, eivrij. Een heerlijke salade die door de aardbeien een zonnig karakter heeft. Helaas door de toevoeging van diezelfde aardbeien, linzen en camembert niet geschikt voor de strenge (afval) fase. Maar gebruik je wat meer koolhydraten, ben je vegetarisch of ben je al op gewicht dan is dit een erg smakelijke en vooral snelle salade. Lekker voor bij de barbecue met een ciabatta

De zomer is natuurlijk hét seizoen voor heerlijke Hollandse aardbeien. Aan het begin van het seizoen zijn ze vaak nog duur en naarmate het seizoen vordert worden ze goedkoper. Dit komt omdat in het begin er nog niet zoveel beschikbaar is. Profiteer hiervan. Heb je nou buiten het seizoen eens trek in aardbeien, dan zijn ze altijd nog te vinden in de diepvries van de supermarkt. Je kan ze natuurlijk ook in het seizoen (goedkoop) kopen en zelf invriezen of inmaken en bewaren in weckpotten. Dan geniet je het hele jaar door van die lekkere zomerkoninkjes.

Linzen zijn peulvruchten, maar wel peulvruchten met het minste aantal koolhydraten en vol met vezels, mineralen en vitamine. 100 gr linzen bevatten 11,6 KH volgens de Nevo lijst.
Er zijn linzen in vele kleuren. Witte, bruine, groene, rode, gele, oranje en bruin wit gespikkelde linzen vullen de schappen van menig Aziatische toko.
Net zoals alle peulvruchten zijn linzen rijk aan vezels en proteïne. Dat is hun grootste bijdrage aan de gezondheid. Verder zitten er veel gezonde mineralen in linzen. In 100 gram linzen zit twee keer zoveel als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor het mineraal molybdeen. Een onsje linzen bevat 90% van de ADH aan foliumzuur. 100 Gram is goed voor de helft van de ADH aan het aminozuur tryptofaan en het mineraal mangaan. Een onsje linzen is daarnaast goed voor 36% van de ADH aan ijzer, proteïne en fosfor. Verder zit koper en vitamine B1 er in ruime mate in de linze.
Linzen zorgen door hun hoge vezelgehalte voor een goede spijsvertering.

In deze salade gaat ook camembert. Camembert is een Franse kaas, een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. Een camembert dient minstens een uur voordat deze gegeten wordt onbeschermd klaargelegd te worden zodat deze op kamertemperatuur komt (chambreren, net als wijn). Als de binnenkant van de camembert een beetje smelt (huilt) dan is het goed.
Als de camembert wat ouder wordt dan sterft de schimmel af. De schimmellaag is dan te dik en te hard geworden om nog bij de kaas aan de binnenkant te komen. De schimmel eet immers langzaamaan de kaas op. De kaas aan de binnenkant is dan wel heel zacht. Als de schimmel dood is dan moet de buitenste laag, die donker is geworden en naar ammoniak smaakt, eraf gesneden worden.

Het maakt niet uit welke camembert je gebruikt. Neem diegene met de laagste koolhydraten, dan zit je altijd goed.
Wisten jullie dat hoe ouder de kaas, hoe minder koolhydraten dit bevat? En dat voorverpakte geraspte kaas veel toegevoegde zetmelen bevat om het geraspt te houden? Dus dat je hier ook de koolhydraten voor moet tellen?
En teveel kaas je afvalproces in de weg staat?

Dr Atkins beschreef in een van zijn boeken dat voor elke 25 gram kaas 1 gr koolhydraat gerekend moest worden, ongeacht welke kaas. En dat je het beste zelf je kaas kan raspen om ongewenste verborgen koolhydraten te vermijden.
Hou dit in gedachte als je naast kaas over je ovenschotel of lunch gerecht ook nog eens blokjes kaas neemt. Beperk het gebruik tot 50 gram per dag, dan zit je altijd goed. Ongemerkt neem je altijd te veel en als je koolhydraat gevoelig bent, dan ondervind je er de gevolgen van.

Gebruikte bron: camembert

Print Friendly
Zonnige salade met camembert en aardbeien
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke salade die zon en zomer uitstraalt. En dus uitermate geschikt voor bij de barbecue maar ook voor 'zomaar' lunch of zelfs avondeten bij warm weer.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Zonnige salade met camembert en aardbeien
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke salade die zon en zomer uitstraalt. En dus uitermate geschikt voor bij de barbecue maar ook voor 'zomaar' lunch of zelfs avondeten bij warm weer.
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 10 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Halveer de aardbeien.
  2. Pureer met de staafmixer de helft van de aardbeien met de olie en de balsamicoazijn en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verdeel de sla, de linzen, de ui en de rest van de aardbeien over de borden.
  4. Snijd de camembert in puntjes en leg ze op de salade.
  5. Druppel de dressing over de salade.
Notities

Niet geschikt voor de strenge fase.

Recept en foto: Jumbo

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
Zonnige salade met camembert en aardbeien
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 412 Calorieën uit Vetten 234
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 26g 40%
Verzadigd Vet 11g 55%
Meerv. Onverzadigd Vet 2g
Enkelv. Onverzadigd Vet 12g
Cholesterol 45mg 15%
Natrium 731mg 30%
Kalium 1314mg 38%
Totaal Koolhydraten 21g 7%
Voedingsvezels 8g 32%
Suikers 5g
Eiwitten 22g 44%
Vitamine A 15%
Vitamine C 66%
Calcium 27%
Ijzer 4%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept