Koolhydraatarme taartbodem (piedeeg)

Koolhydraatarme taartbodem (piedeeg)

Een lekker piedeeg, of te wel engels korstdeeg.
We missen soms de bodem, dus hier een recept voor een taart bodem, al dan niet zoet of hartig.
Je kunt het makkelijk invriezen na het blind bakken en ook makkelijk kleine taartjes van maken. Zo kun je in een keer een aantal maken en dan heb je voor een aantal weken genoeg. Het vullen en afbakken is zo gebeurd op een door de weekse dag. Zo heb je altijd een voorraadje bij de hand.
Glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm, suikervrij. Geschikt voor alle fases.

What’s ín a Pie?
Pie komt uit het Engels. In The Oxford Companion to Food van Alan Davidson staat dat een pie oorspronkelijk een magpie was, een ‘ekster’, omdat er in die eerste pies allerlei ingrediënten zaten, zoals in een eksternest van alles bij elkaar gesprokkeld is door de hebberige vogel. Hij noemt echter geen bron voor dit feit. Samuel Johnson geeft in zijn Dictionary of the English Language uit 1755 andere mogelijke oorsprongen voor pie: een samentrekking van pasty, en een afleiding van pied (Frans voor voet). Het Online Etymology Dictionary noemt wel magpie en pastry, maar niet pied, als mogelijke oervorm. Een pastei, pasty, bevatte maar één ingrediënt, bijvoorbeeld een hele kapoen. Maar beide werden afgesloten met een deegdeksel. Het onderscheid vervaagt, al in de middeleeuwen heb je pasteien met meerdere ingrediënten, en pies met maar één hoofdingrediënt, en een moderne pie hoeft niet altijd een deegdeksel te hebben, de vulling kan ook worden afgesloten met aardappelpuree. Volgens Davidson hebben Amerikaanse pies helemaal geen topping. Dan kom je in de buurt van onze Limburgse vlaaien, maar die hebben een bodem van gistdeeg in plaats van korstdeeg of bladerdeeg.


Optioneel extra voor een zoete bodem:

1 tl vanille extract of
0,5 – 1 tl kaneel of
1 tl koekkruiden of
1 tl voedingsextract dat je lekker vindt

Dit recept is, zonder de zoetstof, geschikt voor een neutrale bodem.
Als je zelf wat kruiden, zout, peper of iets dergelijks toevoegt, wordt het een bodem voor een hartige taart!

Weeg de droge ingrediënten goed af om een goed bakresultaat te krijgen. Dit recept is ook voldoende voor 8 kleine taartvormpjes.

Print Friendly
blindbakbodem-koolhydraatarm-piedeeg-slank4u2
Koolhydraatarme taartbodem (piedeeg)
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Dit recept is, zonder de zoetstof, geschikt voor een neutrale bodem. Als je zoetstof toevoegt krijg je een zoete bodem, als je zelf kruiden toevoegt krijg je een bodem voor een hartige taart. Je kunt dit recept makkelijk invriezen en later vullen en afbakken.
Porties
8 porties
Porties
8 porties
blindbakbodem-koolhydraatarm-piedeeg-slank4u2
Koolhydraatarme taartbodem (piedeeg)
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Dit recept is, zonder de zoetstof, geschikt voor een neutrale bodem. Als je zoetstof toevoegt krijg je een zoete bodem, als je zelf kruiden toevoegt krijg je een bodem voor een hartige taart. Je kunt dit recept makkelijk invriezen en later vullen en afbakken.
Porties
8 porties
Porties
8 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Mix de droge ingrediënten: amandelmeel, wheypoeder en zoetstof.
  3. Voeg het ei en olie toe en mix goed.
  4. Pak een vlaaibakvorm met losse bodem en doe een stukje bakpapier op de bodem. doe het deeg er in en verdeel het over de bodem en de opstaande randen. Je kunt het deeg ook in 8 stukken verdelen als je losse vormpjes wilt gebruiken.
  5. Leg op de deegbodem zogenaamde bakbonen of bakkorrels om de bodem blind te kunnen bakken. Van tevoren kan je met een vork wat gaatjes in de bodem prikken. Dit alles is nodig om te voorkomen dat de bodem tijdens het blindbakken grote bubbels vormt. Bak de bodem 12 tot 15 minuten voor op 175 graden.
  6. Na deze tijd is je bodem klaar om te vullen met je favoriete recept! Als je de taartbodem wilt bewaren voor een later moment: laat goed afkoelen en doe deze in een goed afsluitende doos of plastic zak. Je kunt deze ook invriezen.
Notities

Extra:
Optioneel voor een zoete bodem:
1 tl vanille extract of
0,5 - 1 tl kaneel of
1 tl koekkruiden of
1 tl voedingsextract dat je lekker vindt

Dit recept is, zonder de zoetstof, geschikt voor een neutrale bodem.
Als je zelf wat kruiden, zout, peper of iets dergelijks toevoegt, wordt het een bodem voor een hartige taart!

Weeg de droge ingrediënten goed af om een goed bakresultaat te krijgen. Dit recept is ook voldoende voor 8 kleine taartvormpjes.

Engels recept van ketobuddy , vertaald, aangepast en foto's van Diana Voermans.

Aantal koolhydraten per portie (8 porties) : 0,7 gr koolhydraten

Deel dit Recept