Witte asperges met zalm en ei

Witte asperges met zalm en ei

Restaurants in vooral Brabant en Limburg hebben speciale aspergemenu’s, er is dit jaar (2016) voor het eerst een officiële dag ter ere van de groente en de eerste oogst van asperges uit de volle grond was landelijk nieuws. Het witte goud is hot.
Het officiële aspergeseizoen wordt namelijk pas geopend op de tweede donderdag van april volgens het Nederlands Asperge Centrum. Het oogstseizoen duurt tot 24 juni, tot Sint Jan, een feestdag ter ere van Johannes de Doper. Daarna hebben de planten rust nodig om het volgende seizoen ‘ook weer te kunnen presteren’.
Telers kunnen wel zelf kiezen om al eerder met de oogst te beginnen van asperges uit de volle grond. Een voordeel daarvan is dat er dan verder weinig asperges op de markt zijn en degenen die al wel asperges te koop aanbieden de prijs omhoog kunnen schroeven.

De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao.

Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. Allereerst in de buurt van Bergen op Zoom en de zandige duingebieden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur pas echt tot leven gekomen en wel in Noord-Limburg. Door de geschikte arme zandgronden en de beschikbaarheid van veel en goedkope arbeid in de vorm van voornamelijk grote Katholieke gezinnen, werd Zuidoost-Nederland het aspergegebied bij uitstek. Tegenwoordig is de asperge in elke Nederlandse provincie te vinden maar ligt het centrum nog steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Nederlandse asperges worden met veel passie geproduceerd zodat je kunt blijven genieten van dit heerlijke seizoensproduct!

Nederlandse asperges zijn uitsluitend in het aspergeseizoen verkrijgbaar. Het seizoen duurt van begin april t/m 24 juni. Het is mogelijk dat er half maart en begin juli ook verkrijgbaar zijn maar let dan goed op de afkomst omdat er dan ook meer buitenlands product wordt aangeboden.

Waar te koop?
De supermarkt is al sinds jaren het belangrijkste aankoopkanaal voor verse asperge. De teler volgt op de tweede plaats en de groenteman en de markt volgen daarna. In de zuidelijke provincies wordt de asperge meestal bij de teler/boer gekocht. Klik hier voor een teler in de buurt.

Wat is vers?
Je gaat er misschien van uit dat alle verkooppunten (dag)verse asperges aanbieden maar helaas is dat niet altijd het geval. Hoe weet je nou of de asperges vers zijn?

-glanzende stengels
-als de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijven, hoor je een piepend geluid
-het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken

Bewaren

Koelkast
Asperge is dagvers het lekkerste maar is ook goed een aantal dagen te bewaren in de koelkast: witte asperges in een vochtige doek, groen en paars in een open plastic zak.

Invriezen
Wil je de asperges langer bewaren, dan kun je ze ook invriezen.
Schil de asperges zorgvuldig. Daarna verpak je de asperges in een plastic diepvrieszakje en vervolgens zo de vriezer in. De asperges zijn nu 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij het bereiden de stengels bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien).

Basisbereiding
500 g verse asperges per persoon
snufje zout

Witte asperge
Was de asperges zorgvuldig. Snijd voor het schillen ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af en leg de asperges dan 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich weer vol zuigen met water en zijn ze beter te schillen. Leg de asperges plat op een werkblad en schil de stengels met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Schil royaal en twee keer geheel rond zodat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Leg de asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes door koken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren. Haal ze met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.

Groene asperge
Groene asperges hoef je in principe niet te schillen. De uitzondering zijn de dikkere groene asperges, daarvan hoef je alleen het onderste gedeelte, 6-8 cm te schillen. Schil die zorgvuldig met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Snijd van de onderzijde ongeveer 1,5 cm af. Breng ze in een pannetje water met zout aan de kook en blancheer de asperges in 3 minuten beetgaar (5 minuten als je van zacht en gaar houdt). Haal ze daarna meteen voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.

Paarse asperge
Paarse asperges hoef je niet te schillen. Het bijzondere aan de paarse asperge is dat deze rauw gegeten kan worden. Vanwege het hoge suikergehalte is de paarse asperge uitermate geschikt voor verwerking in verse salades. Dus alleen even wassen en een stukje van de onderzijde afsnijden.

Tips!
De schillen en de ondereinden kun je bewaren en samen met het kooknat gebruiken als basis voor een overheerlijke aspergesoep. Asperges zijn gaar als je met een vork goed in het uiteinde kunt prikken.

Eet smakelijk!

Print Friendly
witte-asperges-met-zalm-en-ei-slank4u2
Witte asperges met zalm ei
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
witte-asperges-met-zalm-en-ei-slank4u2
Witte asperges met zalm ei
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige onderkanten eraf. Kook de asperges 10 min. in een ruime pan met kokend water en wat zout. Laat de asperges in het warme vocht in nog eens 10 min. gaar worden.
  2. Kook de eieren in 8-10 min. hard. Snijd de peterselie fijn en doe het in een schaaltje. Smelt de boter in een bakje in de magnetron, 30 sec. op vol vermogen.
  3. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water, pel ze en halveer ze.
  4. Neem de asperges met een schuimspaan uit het vocht en leg ze op een warme, platte schaal.
  5. Rol steeds 2-3 asperges in een plakje zalm. Leg de eieren eromheen en strooi er peterselie en nootmuskaat over. Serveer de gesmolten boter er apart bij.
Notities

Voor het gezin geef je er in de schil gekookte nieuwe aardappeltjes bij.
 
Recept van allerhande, aangepast door Jolanda Peeters.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.
Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
Witte asperges met zalm ei
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 152 Calorieën uit Vetten 99
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 11g 17%
Verzadigd Vet 6g 30%
Meerv. Onverzadigd Vet 1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 1g
Cholesterol 131mg 44%
Natrium 137mg 6%
Kalium 320mg 9%
Totaal Koolhydraten 5g 2%
Voedingsvezels 3g 12%
Suikers 3g
Eiwitten 8g 16%
Vitamine A 31%
Vitamine C 15%
Calcium 4%
Ijzer 19%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept