Warme salade van sperziebonen met geitenkaas

Warme salade van sperziebonen met geitenkaas
Koolhydraatarm, glutenvrij, vegetarisch, ei-vrij.

Geschikt als voorgerecht bij een dineetje of als hoofdgerecht, met een stukje vis of vlees, of neem een dubbele portie, zeker als je vegetarisch bent.

De combinatie van warme sperziebonen, walnoot, geitenkaas en rode wijnazijn maakt dit tot een smakelijk gerecht. Mag je al wat meer koolhydraten en ben je niet meer zo streng, gebruik dan balsamico azijn. dit geeft een nog intensere smaak aan je gerecht.

Een warme salade is weer eens iets anders als de altijd gebruikte sla in een voorgerecht. Je kunt dit gerecht dus zelfs gewoon gebruiken als hoofdgerecht met bv een feestelijk stukje kalkoen bij je kerstdiner. Zeker in de winter is een warme salade heel erg lekker, dan hebben we toch al meer behoefte aan voeding die ons opwarmt.
Je kunt van te voren allerlei dingen al klaar maken zodat de werkelijke kooktijd minder bedraagt dan een half uur en zelfs korter.

Dit gerecht past in alle fases van het koolhydraatarme dieet, mits je idd maar geen balsamico azijn gebruikt, maar rode wijnazijn. Balsamico azijn bevat meer koolhydraten tegenover rode wijn azijn 0.

Wat is nu Blasamico azijn?
Balsamicoazijn is een azijnsoort. Deze aromatische azijn wordt van trebbianodruiven gemaakt, die groeien in de omgeving van Modena, Noord-Italië en die vrij laat geplukt worden.

Balsamicoazijn die de naam aceto balsamico tradizionale verdient moet minstens twaalf jaar oud zijn, maar sommige zijn meer dan honderd jaar oud. Voor zeer oude balsamico betaalt men soms honderden euro’s voor een half kopje. Daar staat tegenover dat er slechts zeer weinig nodig is om smaak te geven aan een gerecht. Ook kan men balsamicoazijn kopen die jonger is dan 12 jaar, en daardoor veel goedkoper.

Traditioneel verwarmt men de geperste druiven boven een zacht vuur. 30% tot 70% van het vocht laat men hierbij verdampen. Het afgekoelde vocht wordt aangevuld met balsamicoazijn uit het oudste vat. Vervolgens begint het in houten vaten te fermenteren. De suikers worden hierbij omgezet in alcohol en vervolgens in azijnzuur. Er worden geen kruiden of andere smaakstoffen toegevoegd aan de balsamicoazijn.

Balsamicoazijn kan niet alleen bij pittige, maar ook bij zoete gerechten gebruikt worden. Bij verse, gekookte of gegrilde groente, vis of vlees en in soepen en sauzen geeft het smaak. Balsamicoazijn op aardbeien of frambozen versterkt de smaak van deze vruchten. Ook wordt het soms in nagerechten gebruikt. Het wordt afgeraden om met balsamicoazijn te pekelen of er kruiden mee in te maken. Ook wordt er weinig mee gekookt, omdat veel mensen dit zonde vinden van een dergelijk duur product. Het verhittingsproces zorgt er wel voor dat de smaak zoeter wordt.

Balsamico in gerechten kan eventueel vervangen worden door sherry-azijn of rode wijnazijn.
Balsamico azijn bevat 17 gr koolhydraten per 100 ml.

Gebruikte bron: Wikipedia

Print Friendly
warme-salade-van-sperziebonen-met-geitenkaas-slank4u2
Warme salade van sperziebonen met geitenkaas
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Geschikt als voorgerecht bij een dineetje of als hoofdgerecht, met een stukje vis of vlees, of neem een dubbele portie, zeker als je vegetarisch bent. Makkelijk te maken, je hoeft geen keukenprinses te zijn. Wachttijd 1 uur door het marineren van de geitenkaas.
Porties Prep Tijd
4 porties 30 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 60 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 30 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 60 minuten
warme-salade-van-sperziebonen-met-geitenkaas-slank4u2
Warme salade van sperziebonen met geitenkaas
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Geschikt als voorgerecht bij een dineetje of als hoofdgerecht, met een stukje vis of vlees, of neem een dubbele portie, zeker als je vegetarisch bent. Makkelijk te maken, je hoeft geen keukenprinses te zijn. Wachttijd 1 uur door het marineren van de geitenkaas.
Porties Prep Tijd
4 porties 30 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 60 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 30 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 60 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Meng in een schotel de olie met de azijn, de fijngesnipperde ui, het geperste knoflookteentje en de tijm. Snij de korst van elk uiteinde van de kazen (een fijn randje) en snij de kazen dan in 4, zodat je 8 dikke schijven hebt. Wikkel ze in de marinade en laat ze er, afgedekt, 1 uur in de koelkast in marineren.
  2. Neem de kaas uit de koelkast.
  3. Breek de uiteinden van de sperziebonen af, leg de bonen in een steelpan met gezouten kokend water. Laat terug aan de kook komen en 5 min. doorkoken (ze moeten knapperig blijven). Hak de noten grof en rooster ze in een antiaanbakpan.
  4. Neem de bakplaat uit de oven en zet de grill aan. Laat de kaasschijven goed uitlekken en leg ze op de met bakpapier beklede ovenbakplaat. Zet ze onder de hete grill tot ze lichtjes beginnen te bruinen. Bewaar de marinade.
  5. Meng, ondertussen, de uitgelekte bonen met de marinade en verdeel over 4 borden. Voeg de schijfjes kaas toe, bestrooi met noten en dien meteen op.
Notities

Tip:
Snij de kazen niet in fijnere schijven want dan zouden ze te snel smelten.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 7 gr koolhydraten.
Geschikt voor : strenge fase.

Voedingswaarde
Warme salade van sperziebonen met geitenkaas
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 697 Calorieën uit Vetten 567
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 63g 97%
Verzadigd Vet 24g 120%
Meerv. Onverzadigd Vet 8g
Enkelv. Onverzadigd Vet 27g
Cholesterol 77mg 26%
Natrium 417mg 17%
Kalium 322mg 9%
Totaal Koolhydraten 11g 4%
Voedingsvezels 4g 16%
Suikers 4g
Eiwitten 27g 54%
Vitamine A 40%
Vitamine C 26%
Calcium 50%
Ijzer 19%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept