Warme chocolade melk met slagroom

Warme chocolade melk met slagroom

Ik heb een pak kokosmelk in de kast staan, gelukkig is deze erg lang houdbaar. Ik was geen melkdrinker en nu nog steeds niet. Het staat er alleen om te gebruiken in recepten. Soms maak ik een shake in de late ochtend als ontbijt met kokosmelk, kokosroom, kokosolie en een schep shakepoeder. Vult enorm en ik kan weer even door.

Zoals we allemaal weten past gewone melk niet in de afvalfases van het koolhydraatarme dieet. Je mag overigens wel weer melk en karnemelk toevoegen als je bijna op gewicht bent, maar wees er zuinig mee i.v.m. de koolhydraten en je koolhydraten grens.
Daarom gebruiken we dus alternatieve “melk” . Het is eigenlijk geen echte melk, want dat komt alleen van de koe, geit, schaap, kameel enz.

De schappen staan tegenwoordig vol met die alternatieven. Amandelmelk, sojamelk, rijstmelk, hazelnootmelk, kokosmelk, havermelk in allerlei varianten en smaakjes en ook dus met de nodige koolhydraten.
Wij nemen altijd de ongezoete versie. Dan hou je amandelmelk, sojamelk en kokosmelk over. In kokosmelk zitten iets meer koolhydraten dan de ongezoete variant van amandelmelk en sojamelk, maar ik vind de smaak persoonlijk lekkerder. Dus je kunt de kokosmelk in dit recept gewoon vervangen door andere ongezoete varianten.

Naast dat melk redelijk veel koolhydraten bevat, is melk eigenlijk helemaal niet goed voor ons, ondanks wat het voedingscentrum en de overheid ons jarenlang heeft voorgespiegeld.
Koemelk is niet gezond voor de mens. Dat is iets wat veel mensen maar moeilijk kunnen geloven.

De bedoeling van melk
Als een vrouw zwanger wordt en bevalt van haar kindje, is ze in staat om haar kind te voeden met moedermelk. Deze melk uit de borst van de vrouw is de meest perfecte en meest gezonde melk die de mens kan drinken. Het is speciaal ‘ontworpen’ om een kindje te geven wat het nodig heeft om te groeien. Na een tijdje hebben we het niet meer nodig en dan stoppen we ook met het drinken hiervan.

Dit proces is precies hetzelfde bij koeien. De melk die koeien geven is bedoeld voor hun kalfjes en bevat (net zoals de moedermelk van de mens voor een baby) alles wat een kalfje nodig heeft om te groeien. Ook kalfjes stoppen na een tijdje met het drinken van deze melk wanneer ze volgroeid zijn.

Waarom kun je beter melk vermijden?
Maar, waarom blijven wij mensen dan toch melk drinken? Omdat ons jarenlang is verteld dat wij koemelk nodig hebben voor onze botten (calcium), dit is echter niet waar. De melk industrie lobbyt bij de overheid om hen over te halen ons ervan te overtuigen dat melk gezond is. Puur een geldkwestie dus.

Ons lichaam zoals dat vandaag de dag is, is al vele duizenden jaren oud. Dat ‘oude’ lichaam dat wij hebben is niet gewend om melk te drinken. De oermens dronk namelijk geen koemelk. Melk bevat ongeveer 5% lactose (melksuiker). Het enzym lactase in onze darmen zorgt ervoor dat lactose in het lichaam kan worden opgenomen. Maar, na de zoogtijd van mensen neem de hoeveelheid lactase af. Dan krijgen mensen moeite met het verwerken van lactose. Dit heet ook wel lactose intolerantie. Zij krijgen na het drinken van melk heftige buikpijn en krampen.

Niet alle mensen zijn lactose intolerant. In de loop der jaren is er een DNA mutatie ontstaan die er voor heeft gezorgd dat sommige mensen wel tegen lactose kunnen. 90% van de Europeanen bevat deze mutatie. Maar hiermee zijn wij ook echt een uitzondering. In andere werelddelen zoals Afrika of Azië bevat bijna niemand deze mutatie.

Naast lactose zit er ook caseïne in koemelk. Caseïne laat een slijmlaag achter in de maag, langs de organen en ook in onze darmen. Een gevolg hiervan kan zijn dat voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Daarnaast bevat koemelk een hormoon dat is bedoeld voor de groei van een kalfje. De mens groeit hier ook van.. alleen dan in de breedte.

Maar we hebben melk (de calcium in melk) toch nodig voor sterke botten? Nee. Calcium kun je ook uit andere dingen halen, doe dit vooral uit groenten. Het dagelijks eten van verse, rauwe bladgroentes zoals spinazie, andijvie, boerenkool, etc, geeft ons lichaam ruim voldoende calcium. Ironisch genoeg heeft melk zelfs een negatief effect op mensen met osteoporose (botontkalking). Melk verergert de ziekte van deze mensen. Daarnaast verhoogt het drinken van melk de kans op de ziekte van Parkinson en borst- en prostaatkanker.

Print Friendly
koolhydraatarme-warme-chocolade-melk-met-slagroom-slank4u2
Warme chocolade melk met slagroom
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Lekkere warme chocolademelk met slagroom. Een verantwoord tussendoortje voor een momentje voor jezelf.
Porties
1 portie
Porties
1 portie
koolhydraatarme-warme-chocolade-melk-met-slagroom-slank4u2
Warme chocolade melk met slagroom
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Lekkere warme chocolademelk met slagroom. Een verantwoord tussendoortje voor een momentje voor jezelf.
Porties
1 portie
Porties
1 portie
Ingrediënten
Porties: portie
Eenheden:
Instructies
  1. Verhit de melk langzaam in een pannetje samen met de cacao, zoetstof, vanille en de koekkruiden.
  2. Roer goed door en laat heel even an de kook komen.
  3. Giet het in een glas of beker en garneer met de slagroom en een snufje koekkruiden of pompoenkruiden.
Notities

Recept en foto Jolanda Peeters

Pas rustig de hoeveelheden aan, want mijn smaak is niet jouw smaak. Ik ben geen zoettekauw dus doe altijd weinig zoetstof of helemaal geen zoetstof ergens in. Tagatesse is de enige zoetstof die ik gebruik en smaakt net zoals suiker, maar je gebruikt maar 1/3 of de helft van de normale hoeveelheid suiker. Ik reken wel altijd koolhydraten voor de tagatesse.

Je kunt ervoor kiezen om sojaroom op te kloppen of kokosroom en die te gebruiken als toefje slagroom ipv gewone slagroom.

Dit recept bevat ongeveer 8 gr koolhydraten (koekkruiden en cacao bevatten de meeste koolhydraten).

Deel dit Recept