Varkenshaas met paprikasaus

Veel mensen eten geen varkenshaas om geloofsovertuigingen of omdat ze het te vet vinden.
Je kunt de varkenshaas in dit recept vervangen door een kipfilet. Als je ander vlees wil dan kan dat uiteraard ook.

Lust je geen paprika dan vervang je de paprika door bv courgette of aubergine in hele kleine stukjes. Of je bakt champignons en voegt die later toe.

Varkenshaas is een mals stukje vlees en bevat 0 Kh en weinig vet.
Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, die zich in de rug van een varken bevindt. Het is een schuin toelopend stukje vlees.
Hij bestaat uit een kop, een dik gedeelte en een relatief dun uiteinde. De kophaas is het goedkoopst en wordt veel voor saté gebruikt, het middelste gedeelte is het duurst. Meestal wordt dit gedeelte rosé gebraden (rosé = net aan gaar). Snijdt men de varkenshaas in plakken van circa 2 centimeter dikte, dan krijgt men varkensmedaillons, waarvoor vele recepten bestaan. Een bekend gerecht is gebakken varkenshaas in roomsaus.

Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 119 kcal
Eiwit: 22,8 gram
Vet: 3,1 gram
Koolhydraten: 0 gram
IJzer: 0,3 milligram

Print Friendly
Varkenshaas met paprikasaus
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Snel op tafel gezet en heerlijk met dunne sperziebonen.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Varkenshaas met paprikasaus
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Snel op tafel gezet en heerlijk met dunne sperziebonen.
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Verhit in een pan de roomboter en bak hierin de varkenshaasjes op hoog vuur aan.
  2. Bestrooi het vlees met zout en peper en laat vervolgens op matig vuur 10 minuten braden.
  3. Het vlees is dan nog niet helemaal gaar.
  4. Verwijder ondertussen van de paprika’s de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  5. Neem het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie.
  6. Bak de paprikablokjes in het achtergebleven vet ca. 3 minuten.
  7. Verkruimel het bouillontablet erboven.
  8. Voeg room toe en laat kort aan de kook komen.
  9. Pureer de saus met de staafmixer of in de keukenmachine.
  10. Doe de saus terug in de pan, leg de varkenshaas erbij. Verwarm nog even goed door.
  11. Bind de saus eventueel met allesbinder.
  12. Snijd de varkenshaas in plakken van ca 1,5 cm. Serveer de varkenshaas met de saus erover, garneer met fijn geknipte peterselie.
Notities

Recept oude facebookpagina.
Foto van Miriam van de Port.

Deel dit Recept