Bloemkool stamppot

Bloemkoolstamppot met zongedroogde tomaat en feta.
Koolhydraatarm, glutenvrij, eivrij. Vegetarisch.
Dit gerecht bevat 13 KH per portie.

Houdt dit recept bij de hand want de bloemkool tijd komt er weer aan. De supermarkten worden de komende weken namelijk weer aangevuld met echte Hollandse bloemkolen. Heerlijk, Nederlandse bloemkolen zijn namelijk veel lekkerder dan de (Franse en Spaanse) bloemkolen die de afgelopen maanden in het schap lagen. Dus pak deze kans, neem een bloemkooltje mee en maak dit lekkere bloemkoolstamppotje. De tijd dat stamppot een traditioneel en winters gerecht was ligt ver achter ons.

Bloemkool
Koken doe je het lekkerst met goede seizoensproducten. Bloemkool is naast de lekkere smaak ook erg gezond. In deze kool zit veel vitamine C, schep lekker op en je hebt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid al binnen. Ook zit in bloemkool veel calcium en stoffen die het lichaam helpen calcium op te nemen, hierdoor is bloemkool dus heel goed voor je botten. Wist je dat er naast de bekende witte bloemkool ook paarse, groene en zelfs oranje bloemkolen bestaan?

Krokant gedroogde ham
Deze bloemkoolstamppot maak je nog lekkerder door hem te serveren met krokant gedroogde ham. Het ziet er ook nog eens mooi uit en kost je nauwelijks moeite. Verwarm je oven voor op 130 graden en leg rauwe ham op bakpapier. Droog de ham z’n 20 minuten in de oven en laat daarna even afkoelen.

Chorizo
Hou je niet van krokante ham, probeer dan eens chorizo blokjes of salami.
Snijd 200 gr chorizo in blokjes en bak dit ook even aan in een koekenpan. Meng het als laatste door je stamppot.

Spekblokjes
Naast gedroogde ham en chorizo zijn krokant gebakken spekblokjes ook erg lekker door deze stamppot. Net als de chorizo, neem je dan 200 gram en doe je ze als laatste er door heen.

Variatie
Door verse kruiden zoals bieslook toe te voegen en andere groenten zoals kortgebakken prei geef je de bloemkool nog een extra smaak dimensie.
Er zijn zoveel combinaties mogelijk, afgezien van de traditionele. Probeer eens te experimenteren met wat je nog in je koelkast hebt. Restjes opmaken en niets verspillen is niet alleen van vroeger, maar ook van deze tijd.

Smaakcombinaties
Bij bloemkool past uitstekend : kaas, uien, room en zelfs witte chocolade
Bij broccoli past uitstekend: kaas, boter, bloemkool, mosterd, limoen

Heb jij nog een lekkere smaakcombinatie met bloemkool, laat het even weten in de reacties, dan kan dit artikel aangevuld worden.

Print Friendly
koolhydraatarme- bloemkoolstamppot-slank4u2
Bloemkoolstamppot
Stemmen: 3
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Lekker en vooral makkelijke zomerse stamppot. Aangevuld met krokant gebakken chorizo of gedroogde ham. Snelle koolhydraatarme maaltijd voor een drukke dag.
Porties Prep Tijd
4 porties 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
koolhydraatarme- bloemkoolstamppot-slank4u2
Bloemkoolstamppot
Stemmen: 3
Score: 4.67
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Lekker en vooral makkelijke zomerse stamppot. Aangevuld met krokant gebakken chorizo of gedroogde ham. Snelle koolhydraatarme maaltijd voor een drukke dag.
Porties Prep Tijd
4 porties 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes en kook ze in 10 minuutjes gaar. Giet de groenten af en stamp met een flinke scheut olijfolie fijn.
  2. Verbrokkel de feta en snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Roer ze door de bloemkoolstamppot. Breng op smaak met een klein beetje zout en lekker veel peper.
  3. Bak gedroogde ham in de oven of chorizo/salami of spekblokjes krokant in een pan en voeg toe aan de stamppot.
Notities

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.
Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
Bloemkoolstamppot
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 511 Calorieën uit Vetten 315
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 35g 54%
Verzadigd Vet 9g 45%
Meerv. Onverzadigd Vet 14g
Enkelv. Onverzadigd Vet 10g
Cholesterol 33mg 11%
Natrium 1507mg 63%
Kalium 3147mg 90%
Totaal Koolhydraten 31g 10%
Voedingsvezels 18g 72%
Suikers 7g
Eiwitten 18g 36%
Vitamine A 21%
Vitamine C 265%
Calcium 97%
Ijzer 13%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept