Spruiten met spaanse peper, knoflook en mosterd

Spruiten met spaanse peper, knoflook en mosterd
Glutenvrij, lactosevrij, ei-vrij, vegetarisch, koolhydraatarm.

Het is weer spruitentijd.
Spruiten zijn nu weer volop verkrijgbaar in de winkels. Dit recept is net even anders dan de standaard gekookte versie. Lekker met kip of vis.
Je kunt spruiten op allerlei manieren klaar maken. Traditioneel gekookt, maar ook roerbakken met allerlei extra kruiden en specerijen, in de oven, rauw en als chips.

Oorsprong
Oorspronkelijk komen spruitjes uit het Middellandse Zeegebied, waar ze al duizenden jaren worden geteeld. Na de Oudheid is de teelt ervan ook in Noord-Europa begonnen, maar wanneer is onduidelijk. Volgens sommigen was dit reeds in de 5e eeuw, volgens anderen zijn spruitjes pas in de 13e eeuw of nog later in de omgeving van Brussel beland. Via Franse kolonisten zijn ze uiteindelijk ook in Noord-Amerika beland, het eerst in Louisiana.

De oorspronkelijke Franse naam is “Choux de Bruxelles”. In heel wat talen, waaronder het Afrikaans (Brusselspruit), het Engels (Brussels sprouts), Italiaans (cavolini di Bruxelles), Pools (brukselka), Turks (Brüksel lahanası) en het Zweeds (Brysselkål) verwijst men nog steeds naar Brussel.

Variaties
Er bestaan zowel groene als paarse spruiten en ze zijn een belangrijke wintergroente.
Er bestaan ontelbare variaties in allerlei maten, maar ook smaken.
In Nederland geven we de voorkeur aan de middelmaat spruiten. Landen zoals Zweden en de USA geven de voorkeur aan de grote maat spruiten. In Belgie en het Engeland geven ze de voorkeur aan de kleine maat.

Spruitjeslucht
De term “spruitjeslucht” slaat op de typerende geur die in huizen blijft hangen als spruitjes of andere koolsoorten te lang gekookt worden. Koolsoorten hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken van kool ontstaat dan ook door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen, zoals H2S.

Macronutrienten
Spruitjes zijn rijk aan vitamine C en hebben (mogelijk) een positief effect bij het tegengaan van kanker doordat ze glucosinolaten bevatten.

100 gram verse (ongekookte) spruitjes bevat:
Voedingsstoffen
koolhydraten: 5,2 g
eiwit: 4 g
vet: 0,5 g
Mineralen
Calcium: 30 mg
IJzer: 1 mg
Vitaminen
Caroteen: 1 mg
B1: 0,12 mg
B2: 0,12 mg
C: 150 mg

Print Friendly
Spruiten-met-spaanse-peper-knoflook-en-mosterd-slank4u2
Spruiten met spaanse peper, knoflook en mosterd
Stemmen: 2
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Het is weer spruitentijd. Dit recept is net even anders dan de standaard gekookte versie. Lekker met kip of vis.
Porties
2 porties
Porties
2 porties
Spruiten-met-spaanse-peper-knoflook-en-mosterd-slank4u2
Spruiten met spaanse peper, knoflook en mosterd
Stemmen: 2
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Het is weer spruitentijd. Dit recept is net even anders dan de standaard gekookte versie. Lekker met kip of vis.
Porties
2 porties
Porties
2 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
  2. Spruitjes wassen, schoonmaken en in de lengte halveren. Rode peper fijnsnijden en knoflook in stukjes snijden.
  3. De spruitjes met de pepers, knoflook , olie en mosterd mengen. Wees ruim met de zwarte peper en matig met het zout, goed vermengen.
  4. Mengsel op een bakblik uitspreiden en 20-25 minuten bakken. Let wel op na 20 minuten, kan snel zwart worden.
  5. Je kunt naderhand nog wat klein gesnipperde knoflook en rode peper over het gerecht strooien voor je het op dient.
Notities

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 8 gr koolhydraten.
Geschikt voor alle fases.

Voedingswaarde
Spruiten met spaanse peper, knoflook en mosterd
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 235 Calorieën uit Vetten 135
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 15g 23%
Verzadigd Vet 2g 10%
Meerv. Onverzadigd Vet 2g
Enkelv. Onverzadigd Vet 10g
Natrium 544mg 23%
Kalium 961mg 27%
Totaal Koolhydraten 17g 6%
Voedingsvezels 9g 36%
Suikers 7g
Eiwitten 8g 16%
Vitamine A 40%
Vitamine C 395%
Calcium 10%
Ijzer 21%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Recept: Jolanda Peeters

Deel dit Recept