Spinaziequiche met gruyère

Spinazie is een snelgroeiende, eenjarige bladgroente, die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is. Het is een oude groente die voor het eerst in Perzië geteeld werd.

Het woord spinazie is afkomstig van het Perzische woord اسفناج ‘Esfenaj’. Spinazie groeit over de gehele wereld met uitzondering van de tropische gebieden. Hoewel spinazie al eeuwen geteeld werd in China bereikte de plant Europa pas in de twaalfde eeuw met de komst van de Moren in Spanje. In de 16e eeuw was spinazie nog een nieuwigheid in Italië, maar wel al ingeburgerd in Engeland. Het eerste gebruik bleef beperkt tot laxeermiddel. Het laxeereffect is te danken aan het hoge oxaalzuurgehalte.

Om de consumptie van spinazie te stimuleren is in de Verenigde Staten de tekenfilmheld Popeye in het leven geroepen. Iedere keer als Popeye in nood zit blijkt er op de vreemdste momenten een blik spinazie voorhanden, waarna het conflict snel beslecht is. Van spinazie ging lang het verhaal dat het een hoog ijzergehalte had. Spinazie bevat inderdaad meer ijzer (3-4 mg) dan veel andere groenten, maar het ijzergehalte van spinazie is lange tijd zeer sterk overschat, en nog steeds hebben veel mensen dit beeld voor ogen bij spinazie. Toen in 1937 een nieuwe analyse werd uitgevoerd door Duitse wetenschappers, bleek het ijzergehalte tien keer zo laag te zijn als werd aangenomen. Hoe dit foutje had kunnen gebeuren is niet helemaal duidelijk; een theorie is dat de resultaten van onderzoek met gedroogde spinazie op verse spinazie overdragen werden, een andere dat er een komma op de verkeerde plek werd gezet.

Spinazie is rijk aan caroteen, vitamine E en antioxidanten en bevat per 100 gr vers product maar 0.6 gr koolhydraten.

Recept: Jolanda Peeters

Print Friendly
Spinaziequiche met gruyère
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een echt heerlijke quiche, die als lunch en hoofdmaaltijd kan dienen. Makkelijk mee te nemen, want hij is koud ook goed te eten. Samen met wat zalm een volwaardige koolhydraatarme maaltijd.
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Spinaziequiche met gruyère
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een echt heerlijke quiche, die als lunch en hoofdmaaltijd kan dienen. Makkelijk mee te nemen, want hij is koud ook goed te eten. Samen met wat zalm een volwaardige koolhydraatarme maaltijd.
Porties
6 porties
Porties
6 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. De oven voorverwarmen op 180°C.
  2. Een taartvorm van 23 cm licht invetten.
  3. In een grote koekenpan op een matig hoog vuur de olie verhitten en daarin ui en paprika onder af en toe roeren zacht bakken. Spinazie toevoegen en koken tot het overbodige vocht is verdampt.
  4. In een grote kom eieren, kaas, zout en peper vermengen. Door de spinaziemix roeren en in de ingevette taartvorm scheppen.
  5. Ong. 30 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot het ei stevig is. 10 minuten laten afkoelen alvorens te serveren.
Notities

Tip: Lekker met gebakken zalm of zalm door de spinazie mengen in de quiche. Of met een frisse gemengde salade, ligt aan je koolhydraten aantal voor de dag. Ook lekker koud bij de lunch. Goed in te vriezen in porties, daarna even opwarmen in een gesloten koekenpan op laag vuur of oven of magnetron.

recept Jolanda Peeters

Deel dit Recept