Speculaaskruiden en koekkruiden zelf maken!

Speculaaskruiden en koekkruiden zelf maken!

Het duurt niet meer lang totdat Sinterklaas in ons land zal aankomen, laten we het niet hebben over zwarte, witte, gele, stroopwafel of kaaspieten, want ik ben die hele discussie gewoon moe.
Laten we het vooral over de andere super leuke tradities rondom dit prachtige Nederlandse volksfeest hebben.
Een van de belangrijkste onderdelen van het heerlijke avondje is toch buiten de pakjes en de gezelligheid, natuurlijk de lekkernijen als taai-taai, kruidnoten en gevulde speculaas. En wat is een van de meest belangrijke ingrediënten? Die het zijn karakteristieke smaak geeft? Natuurlijk speculaaskruiden!

Kun je dit kruidenmengsel zelf maken? Ja dat kan erg gemakkelijk en bevat minder koolhydraten per 100 gram dan de gekochte kruiden. Verstegen koek en speculaaskruiden bevat bijvoorbeeld 28 kh per 100 gram. Het eigengemaakte mengsel bevat slechts 2 gr koolhydraten per 18 gram. Dat is een flinke eetlepel.

Wat is nu eigenlijk speculaaskruiden of koekkruiden?
Speculaas- en koekkruiden is een mengsel van diverse specerijen en kruiden en het aantal koolhydraten is per merk heel erg verschillend.
De samenstelling en verhouding van de verschillende mengsels varieert tussen de verschillende producenten, maar in het algemeen kan gesteld worden dat :
– Koekkruiden bestaan uit een mengsel van gemberpoeder, kaneel, kardemon en koriander; en
– Speculaaskruiden bestaan uit koekkruiden met daaraan toegevoegd gemalen kruidnagels.
Er is geen vaste samenstelling, hoewel er wel bepaalde kruiden zijn die er minimaal in voor moeten komen om de specifieke smaak te bereiken, zoals kaneel. Kruidnagel wordt niet altijd in alle recepten gebruikt. De verhouding van de verschillende kruiden is naar eigen smaak te bepalen. Vooral kardemom en kruidnagel hebben een sterke, overheersende smaak. De grootste hoeveelheid bestaat uit kaneel.

De geur van heerlijke speculaaskruiden zorgt voor een directe associatie met de koude, gezellige Nederlandse winters. En dat is al lange tijd zo. Hoewel de kruiden tot de 16e/17e eeuw onbetaalbaar waren voor de gemiddelde Hollander, bracht de VOC daar verandering in. In grote hoeveelheden werden de kruiden naar de markten in Amsterdam verscheept en daar daalden de prijzen al snel. Bakkers begonnen met experimenteren en ontwikkelden zo elk een eigen geheime receptuur. De samenstelling van de specerijen maakte de speculaasjes bij elke bakker weer uniek.

Heb je al zin gekregen om, net zoals die Oud-Hollandse bakkers, je keuken in te duiken en jouw eigen unieke speculaaskruidenmengsel te maken? Haal je kruiden potje maar tevoorschijn en check het onderstaande recept voor speculaaskruiden. Je kunt ermee variëren zoals jij dat wilt, door bijvoorbeeld nog anijspoeder toe te voegen of andere verhoudingen te gebruiken.

Check je kasten op kruiden en ga aan de slag met jouw unieke speculaaskruiden mengsel. Kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, gemberpoeder en witte peper staan bij de meeste mensen standaard in het keukenkastje.
Bewaar je mengsel koel en donker voor onbepaalde tijd.

Je kunt mengsels maken van gemalen specerijen die je in je keukenkast hebt staan, maar je kunt ook hele specerijen gebruiken en die fijnstampen in de vijzel. Beide recepten staan hieronder vermeld.

Varianten
Mild
20 gram kaneel
5 gram gemalen kruidnagel
5 gram gemalen foelie
2 gram gemberpoeder
1 gram kardemom

Scherp
15 gram kaneel
2 gram gemalen kruidnagelen
2 gram gemalen nootmuskaat
1 gram witte peper
1 gram gemberpoeder
½ gram kardemom

Print Friendly
zelf-speculaaskruiden-maken-koolhydraatarm-slank4u2
Speculaas-en koekkruiden zelf maken!
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Check je kasten op kruiden en ga aan de slag met jouw unieke speculaaskruiden mengsel. Kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, gemberpoeder en witte peper staan bij de meeste mensen standaard in het keukenkastje. Bewaar je mengsel koel en donker voor onbepaalde tijd.
Porties Prep Tijd
4 flinke el van 18 gr 5 minuten
Porties Prep Tijd
4 flinke el van 18 gr 5 minuten
zelf-speculaaskruiden-maken-koolhydraatarm-slank4u2
Speculaas-en koekkruiden zelf maken!
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Check je kasten op kruiden en ga aan de slag met jouw unieke speculaaskruiden mengsel. Kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, gemberpoeder en witte peper staan bij de meeste mensen standaard in het keukenkastje. Bewaar je mengsel koel en donker voor onbepaalde tijd.
Porties Prep Tijd
4 flinke el van 18 gr 5 minuten
Porties Prep Tijd
4 flinke el van 18 gr 5 minuten
Ingrediënten
Gemalen variant
Vijzel variant
Porties: flinke el van 18 gr
Eenheden:
Instructies
gemalen variant
  1. Schep alle ingrediënten in een schoon glazen potje. Roer goed door elkaar en klaar zijn jezelf gemaakte speculaaskruiden.
vijzel variant
  1. Stamp de specerijen fijn in een vijzel. Een blender of een andere keukenmachine is niet zo goed bruikbaar, omdat de kruiden te makkelijk opwarmen en dan verliezen ze een stuk van hun aroma. Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grotere stukjes opnieuw fijn. Bewaar koel en donker in een goed gesloten glazen potje.
Notities

*** OPMERKINGEN ***
* Wees voorzichtig met kardemom en kruidnagel.
* Anijs en foelie is moeilijk verkrijgbaar en kan evt. weggelaten worden.
* Milder: witte peper weggelaten, nootmuskaat vervangen door foelie (foelie is het vlies dat rond de noot van de nootmuskaat zit en is milder van smaak).

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

De nutriënten zijn berekend voor de gemalen variant.
Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie ( 18 gram) bevat dit gerecht 2 gr koolhydraten.
Geschikt voor : alle fases

Voedingswaarde
Speculaas-en koekkruiden zelf maken!
Hoeveelheid Per Portie (18g)
Calorieën 25 Calorieën uit Vetten 3
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 0.3g 0%
Verzadigd Vet 0.1g 1%
Meerv. Onverzadigd Vet 0.1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 0.05g
Natrium 3mg 0%
Kalium 51mg 1%
Totaal Koolhydraten 7g 2%
Voedingsvezels 5g 20%
Suikers 0.2g
Eiwitten 0.4g 1%
Vitamine C 4%
Calcium 10%
Ijzer 18%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept