Spaanse omelet met gebakken ui en chorizo

Spaanse omelet met gebakken ui en chorizo

Een heerlijk hartig ei-gerecht met een spaanse touch. Geschikt als lunch, voorgerecht maar met een lekkere salade ook als hoofdgerecht.
Glutenvrij, lactosevrij en koolhydraatarm.

Wat is Chorizo?
Dit is een van oorsprong Spaanse worstsoort die kruidig van smaak en roodachtig van kleur is en een stevige, grove structuur heeft. Een kenmerkend ingrediënt is de pimiento choricero, een paprika(poeder) (al dan niet pittig) dat niet alleen zorgt voor de smaak en de rode kleur van de worst, maar dankzij de daarin aanwezige etherische oliën ook bijdraagt aan een betere houdbaarheid. Normaal gesproken wordt chorizo vervaardigd van zeer grof gehakt, vettig varkensvlees (maar niet per se exclusief). Andere belangrijke bestanddelen zijn zout, knoflook, oregano, suiker en eventueel andere kruiden zoals komijn.

De worst is zowel vers als gedroogd te verkrijgen en in het laatste geval soms ook gerookt. De worst wordt gebruikt als broodbeleg, in stoofschotels meegekookt, gebraden of soms ook gegrild gegeten.

Vooral in Spanje bestaan veel (lokale) varianten van de worst. Zo zijn er bijvoorbeeld tamelijk exclusieve soorten die gemaakt zijn van het vlees van het Iberische varken, of minder vettige en fijnere varianten die onder andere populair zijn voor tapas. Een bekende variant is de Pamplona die van iets fijner gehakt, of eventueel zelfs gemalen vlees gemaakt is.

Buiten Europa zijn vooral de Mexicaanse of Caribische varianten van de chorizo bekend die een ander kruidenaroma hebben en vaak gemaakt zijn van gemalen vlees in plaats van grof gehakt. Bovendien worden deze vooral vers aangeboden, terwijl voor de Europese/Spaanse varianten gedroogd en/of gerookt juist gebruikelijker is.

Wereldgerechten
Chorizo con huevos (chorizo met eieren) is een populair ontbijtgerecht in Mexico en het zuiden van de V.S. en wordt gemaakt door eenvoudigweg tijdens het bakken van een roerei stukjes worst erdoorheen fijn te prakken zodat beide tijdens het garen goed vermengd raken.

Huevos con chorizo (eieren met chorizo) moet niet met bovenstaande verward worden en is een traditioneel gerecht in sommige streken van Spanje, waarbij chorizo en eieren naast elkaar (niet door elkaar) gefrituurd worden in een pan met een diepe laag olijfolie of varkensvet op hoge temperatuur. Hiervoor wordt doorgaans een verse chorizo gebruikt die niet geschikt is voor rauwe consumptie.

Choripán is een populaire snack in veel Zuid-Amerikaanse landen. Dit is een gegrilde chorizo in een broodje of tussen sneetjes witbrood, met mayonaise of andere sausjes zoals chimichurri. Als een over de lengte opengesneden (maar niet helemaal doorgesneden) gekookte chorizo gebruikt wordt spreekt men van een mariposa (vlinder). In Peru wordt met choripán eigenlijk altijd impliciet de mariposa-versie bedoeld.

Bron: Wikipedia

Print Friendly
koolhydraatarme-spaanse-omelet-met ui-en-chorizo-slank4u2
Spaanse omelet met gebakken ui en chorizo
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijk hartig ei-gerecht met een spaanse touch. Geschikt als lunch, voorgerecht maar met een lekkere salade ook als hoofdgerecht.
Porties
2 porties
Porties
2 porties
koolhydraatarme-spaanse-omelet-met ui-en-chorizo-slank4u2
Spaanse omelet met gebakken ui en chorizo
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijk hartig ei-gerecht met een spaanse touch. Geschikt als lunch, voorgerecht maar met een lekkere salade ook als hoofdgerecht.
Porties
2 porties
Porties
2 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Snijd de gepelde uien in dunne ringen.
  2. Snijd de chorizo in plakjes of kleine blokjes.
  3. Klop de eieren los met de melk. Roer de peterselie door de geklopte eieren.
  4. Giet de olijfolie in een koekenpan en de bak de uienringen zacht en glazig. Verspreid de uienringen over de bodem van de pan. Verdeel de chorizo over de uien.
  5. Giet de losgeklopte eieren in de pan.
  6. Bak de omelet op een vrij laag vuur. Leg even een deksel op de pan zodra de bovenkant van de omelet bijna droog is.
  7. Verwijder het deksel zodra de bovenkant gestold maar nog wel smeuïg is.
  8. Bestrooi de omelet met een beetje peper en zout.
  9. Snijd de omelet in vieren en serveer meteen.
Notities

Per portie ongeveer 4 gr koolhydraten.

Origineel recept, aangepast en bewerkt door Jolanda Peeters

Deel dit Recept

2 thoughts on “Spaanse omelet met gebakken ui en chorizo