Smakelijke courgetterolletjes als borrelhapje

Courgeterolletjes
Koolhydraatarm, glutenvrij, vegetarisch, borrelhapje.

Wil je eens iets anders op tafel zetten tijdens een verjaardag of feestje, dan zijn deze courgetterolletjes uitermate geschikt. Succes verzekerd! Door de mozzarella, geitenkaas en basilicum hebben ze een Italiaanse twist. En natuurlijk zeer geschikt voor iedere koolhydraatarme levenswijze.

Courgette:
De courgette (ook wel: mergpompoen) is een groente, de vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De meeste rassen vormen geen ranken.

Het Nederlandse woord courgette voor de vrucht komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. Een courgette kan geel of groen zijn. Het behoort tot de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.

De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten, maar ze kan ook rauw worden gegeten. Ook kan de vrucht in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden. De meeste mensen vinden een courgette het best eetbaar als die niet te dik en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit, worden verhandeld als ‘courgette fleur’ en worden in Italië en Griekenland als een delicatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden.

De courgette past uitstekend in een koolhydraatarme levensstijl. Het is wel een pompoensoort, ook wel zomerpompoen genoemd, dus voor de eerste fase van bepaalde diëten is 100 gr meer dan voldoende. In latere fases mag je uiteraard meer.

De courgette is makkelijk te verwerken en te bereiden, niet alleen als alternatief voor spaghetti, zie ons recept van Courgetti : pasta van courgette, maar ook is courgette geschikt om rauw te eten. Vind je dit een vreemd idee of vind je het echt niet lekker, dan vervang je de courgette door komkommer.
Courgetterolletjes kun je uiteraard met allerlei andere variaties aan ingrediënten vullen en maken en aanpassen aan je eigen smaak.

Mozzarella:
Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijke mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Beide zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur. De mozzarella di bufala is porseleinwit (net als de buffelmelk) terwijl de koemelkmozzarella een licht gelige kleur van het in koemelk aanwezige caroteen heeft. De mozzarella di bufala wordt als een delicatesse beschouwd en is duurder dan de koemelkmozzarella.
Buffelmozzarella is ook goed te gebruiken door mensen met een lactose intolerantie omdat er geen/weinig lactose in zit.

Gebruikte bron: courgette mozzarella

Print Friendly
Courgetterolletjes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een anders dan anders borrelhapje. Succes verzekerd.
Porties Prep Tijd
20 stuks 35 minuten
Porties Prep Tijd
20 stuks 35 minuten
Courgetterolletjes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een anders dan anders borrelhapje. Succes verzekerd.
Porties Prep Tijd
20 stuks 35 minuten
Porties Prep Tijd
20 stuks 35 minuten
Ingrediënten
Porties: stuks
Eenheden:
Instructies
  1. Schaf met een kaasschaaf lange linten van de courgette. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
  2. Doe 2/3 van de basilicumblaadjes met 3 eetlepels citroensap en de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper.
  3. Verhit een grillpan. Bestrijk de courgettelinten met wat basilicumolie en grill in porties 3 minuten. Keer halverwege.
  4. Scheur de mozzarella in 10 stukjes en de rest van de basilicum in 20 stukjes. Snijd de geitenkaas in 10 stukjes.
  5. Leg op de helft van de courgettelinten 1stukje mozzarella met een blaadje basilicum, rol op en zet vast met een cocktailprikker. Leg op de andere helft van de courgette een stukje geitenkaas en basilicum, rol op en zet vast met een cocktailprikker.
  6. Leg alle rolletjes op een schaal, besprenkel met de rest van de basilicumolie, bestrooi met het citroensap en peper.
  7. Serveer direct.
Notities

Recept van Allerhande.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie (1 stuks) bevat dit gerecht 1 gr koolhydraten.
Geschikt voor : strenge fase

Voedingswaarde
Courgetterolletjes
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 82 Calorieën uit Vetten 63
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 7g 11%
Verzadigd Vet 3g 15%
Meerv. Onverzadigd Vet 1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 4g
Cholesterol 10mg 3%
Natrium 69mg 3%
Kalium 133mg 4%
Totaal Koolhydraten 2g 1%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 1g
Eiwitten 3g 6%
Vitamine A 5%
Vitamine C 13%
Calcium 7%
Ijzer 2%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept