Raclette

Raclette

Naast fondue, gourmet en kaasfondue is raclette nog een andere manier van gezellig tafelen en je eigen maaltijd samenstellen.
Ideaal voor de feestdagen, maar ook zonder aanleiding in het weekend een lekkere maaltijd.
Het recept is origineel en er kan naar hartenlust gevarieerd worden met ingrediënten.

Het is naast kaasfondue een van de nationale gerechten van Zwitserland. De naam vindt zijn oorsprong in het Franse woord râcler, hetgeen “schaven” of “schrapen” betekent. Daarnaast is het ook de naam van de kaas die voor dit gerecht gebruikt wordt.

Bij raclette wordt meestal de ronde kaas doormidden gesneden. De kaas wordt eenzijdig verwarmd door een vuur, een speciale oven of een raclette-toestel. Na enige tijd kan de zacht geworden kaas van het grote stuk kaas geschraapt worden. De raclette wordt gegeten met aardappels (in de schil), augurkjes en zilveruitjes en soms ook andere groenten of champignons, die samen met de kaas worden verwarmd. Ook worden er vaak fijne vleeswaren bij gegeten zoals ham, salami of spekjes. Over het algemeen wordt er witte wijn bij gedronken.

Raclette kan ook als schijfjes kaas geserveerd worden, die dan met het gourmetstel kunnen worden bereid. Dit is ideaal voor de Nederlandse keuken, aangezien bijna iedereen wel een gourmetstel in huis heeft.

Het werd genoemd in middeleeuwse geschriften als een bijzonder voedzame maaltijd, die voornamelijk door boeren uit het bergachtige deel van Zwitserland werd gegeten. In het Duitse gedeelte werd het Bratchäs genoemd, wat geroosterde kaas betekent.

Raclette is ook de naam voor het bereiden van groente in de pannetjes van het gourmetstel. Pannenkoeken en omeletten kunnen hier ook bereid in worden.

De oorsprong is te vinden in de traditie van wat de Fransen noemen “la transhumance”: het “overzomeren” van kuddes schapen in het hooggebergte tussen juni en september. Ook de herders bleven ter plaatse. Vers water en verse melk vinden was geen probleem, daarnaast hadden ze bloem meegenomen om platte broden te bakken, en ook nog harde kaas en gedroogd vlees. Om ook eens een warme maaltijd te krijgen, lieten ze een homp kaas, aan een stok gespietst, smelten boven een open vuur en met hun mes schraapten ze de gesmolten kaas op een stuk brood.

Sinds 2004 is raclette een beschermde oorsprongsbenaming. De naam mag alleen gebruikt worden voor kaas die in kanton Wallis geproduceerd is. Raclettekaas is als variatie op het origineel ook te krijgen met toevoeging van knoflook, peper, paprika of wijn.

In 2007 echter maakte de hoogste gerechtelijke Zwitserse instantie een einde aan de raclette-oorlog die verschillende kantons in het land al een tijdje tegen elkaar opzette. “Raclette is de naam van een gerecht, en niet van een kaas van gecontroleerde herkomst”, zo oordeelde de rechter. De federale rechtbank gaf daarmee gelijk aan drie kantons: Bern, Fribourg en Graubünden. Zij hadden in 2005 klacht ingediend tegen de beslissing om de vermelding appellation d’origine contrôlée (gecontroleerde herkomst) enkel toe te kennen aan raclette die in het kanton Wallis gemaakt werd. Het ging om een besluit van de federale landbouwautoriteiten. Maar volgens de rechter benoemt de term een gerecht, en geen kaas, en mag dus om het even welke Zwitserse of buitenlandse producent hem gebruiken. ‘Raclette’ betekent al minstens sinds 1574 ‘een schotel op basis van fondue afkomstig uit Wallis’. Het is nog maar recent — sinds 1970 — dat het woord ook duidt op de kaas die voor het gerecht gebruikt wordt. Het gaat gewoon om een samentrekking van fromage à raclette, aldus de Zwitserse rechter.

Welke kaas?
Er zijn bij diverse supermarkten raclettekazen te koop, vaak voorgesneden in plakjes.
Chimay kaas is uitstekend geschikt voor raclette.

Print Friendly
raclette-koolhydraatarm-genieten-slank4u2
Raclette
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Lekker en gezellig tafelen met de feestdagen of gewoon in het weekend. Een super makkelijk en smakelijke maaltijd, die perfect past in de koolhydraatarme en ketogene levenswijze.
Porties Prep Tijd
4 porties 20 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 20 minuten
raclette-koolhydraatarm-genieten-slank4u2
Raclette
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Lekker en gezellig tafelen met de feestdagen of gewoon in het weekend. Een super makkelijk en smakelijke maaltijd, die perfect past in de koolhydraatarme en ketogene levenswijze.
Porties Prep Tijd
4 porties 20 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 20 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Snij de ham in reepjes.
  2. Snij de kastanjechampignons en de rode ui in fijne schijfjes.
  3. Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika’s en snij in fijne reepjes.
  4. Snij de sla grof en meng met de mosterdvinaigrette. De mosterdvinaigrette maak je door 1 el azijn, 3 el olie en 1 tl mosterd te mengen, evt wat zoetstof toevoegen
  5. Snij de komkommer in schijfjes en besprenkel met de witte wijnazijn. Kruid met peper en zout.
  6. Verdeel alle ingrediënten over verschillende kommetjes.
  7. Voor het gezin of mee-eters kun je nog 600 gr aardappeltjes in de schil koken en toevoegen.
Notities

Iedereen kan naar hartenlust zijn pannetje vullen met groenten en gerookte ham. Doe er een plakje kaas over en wacht tot de kaas gesmolten is en eventueel een korstje krijgt.
Afwerking:
Serveer met de aardappelen en de lookboter, de sla en de komkommer, de zilveruitjes en de augurken.
Tip:
varianten
- Je kan naar smaak variëren met de ingrediënten voor in de pannetjes: reepjes fijn gerookt spek, stukjes verse ananas, stukjes perzik, grote garnalen, reepjes gedroogde tomaat, olijven, salami, chorizo … enz enz

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 9 gr koolhydraten.
Geschikt voor : strenge fase.

Voedingswaarde
Raclette
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 942 Calorieën uit Vetten 639
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 71g 109%
Verzadigd Vet 39g 195%
Meerv. Onverzadigd Vet 4g
Enkelv. Onverzadigd Vet 25g
Cholesterol 240mg 80%
Natrium 2374mg 99%
Kalium 1054mg 30%
Totaal Koolhydraten 12g 4%
Voedingsvezels 3g 12%
Suikers 6g
Eiwitten 64g 128%
Vitamine A 75%
Vitamine C 170%
Calcium 92%
Ijzer 15%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept