Paté van paddenstoelen

Paté van paddenstoelen.
Koolhydraatarm, vegetarisch,ei-vrij, glutenvrij.
Je kunt het makkelijk zuivel vrij maken door de creme fraiche te vervangen door kokosroom ( dikste gedeelte na een nacht koelen van het blik) of zuivelvrije sojaroom. Zorg er wel voor dat je dikke room gebruikt.

Dit is een luxe receptje voor de feestdagen van Grytsje Gerritsma. Lekker voor bij de “borrel”, maar het misstaat zeker niet als voorgerecht of als lunch. Het past ook bij een Feestelijke koolhydraatarme High Tea.

Je bakt zelf crackertjes.
Ons recept voor zelf gemaakte zadencrackers: Zadencrackers
Het staat je vrij om zelf een andere variant te maken, wellicht dat je een keuze vindt op onze Crackers en brood recepten pagina.
Tegenwoordig zijn in diverse winkels allerlei vierkante en ronde uitsteek vormpjes verkrijgbaar. Of je bakt gewoon een hele bakplaat vol en breekt het in stukken. Mooier is natuurlijk voor een feestelijk diner de uitsteek vormpjes.

In dit gerecht zit alcohol verwerkt.
Hoe gaan we daarmee om, want je mag immers in de strenge- en afvalfase geen alcohol nuttigen.
We kiezen bij dit gerecht er wel voor om alcohol te gebruiken omdat dit een subtiele smaak afgeeft aan het paddenstoelen mengsel. De hoeveelheid alcohol heeft, omdat het verwarmt wordt en doorgekookt, weinig effect meer op je bloedsuikerwaarde. De smaak blijft achter, de alcohol verdampt.
Mag je dit gerecht dan eten in de strenge fase?
Ja dat mag, je kunt er ook voor kiezen om het weg te laten om helemaal zeker te zijn van je zaak. En als je nooit brandy drinkt of gebruikt, dan is het een dure aankoop, alleen voor 2 eetlepels die in dit gerecht verwerkt zijn.

Wat is nu eigenlijk paté ?
Dit is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. De naam heeft dezelfde afkomst als het Nederlandse ‘pastei’; oorspronkelijk stond het voor een bereiding met deeg. Lever is erg bederfelijk, en met deze wijze van verwerking werd bereikt dat het langer houdbaar is. De klassieke methode behelst het malen van lever en het vermengen met andere ingrediënten, waaronder in elk geval vet of spek, waarna het bij een lage temperatuur au bain-marie in een oven gebakken wordt. Het vrijkomende vet ligt dan als een afdichtende laag boven op de paté.

Paté is een mengsel, zodat het eenvoudig te smeren is (op bijvoorbeeld de boterham). Een warme of koude plak paté wordt ook wel als voorgerecht geserveerd.
Wildpaté wordt beschouwd als een culinair hoogstandje en wordt gegeten met veenbessen of uienconfituur.
Er is geen eenduidig recept voor paté, omdat het veel producten kan bevatten en van verschillende soorten lever (kalfs-, runder-, varkens-, ganzenlever, of mengsel daar weer van) kan worden gemaakt.

Wij verwerken geen lever in dit gerecht en noemen het pate omdat het fijngemalen wordt en smeerbaar is.

Gebruikte bron:
Wikipedia

Print Friendly
paddenstoelenpate-feestelijk-en-koolhydraatarm-slank4u2
Paté van paddenstoelen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Lekker voor bij de "borrel", maar het misstaat zeker niet als voorgerecht of als lunch.
Porties
30 porties
Porties
30 porties
paddenstoelenpate-feestelijk-en-koolhydraatarm-slank4u2
Paté van paddenstoelen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Lekker voor bij de "borrel", maar het misstaat zeker niet als voorgerecht of als lunch.
Porties
30 porties
Porties
30 porties
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Week de gedroogde paddenstoelen in een kom met 250 ml heet water. Twee uren of tot ze zacht zijn. Afgieten en 2 eetlepels weekvocht bewaren. Stukken paddenstoel die hard of houtachtig blijven weggooien.
  2. Smelt de boter in een grote koekenpan op matig vuur, voeg de reuzen champignons toe en sauteer 5 minuten. Dus garen in de boter, niet bakken. De knoflook toevoegen, 1 minuut mee garen.
  3. De geweekte paddenstoelen en het bewaarde weekvocht toevoegen en nog 5 tot 8 minuten sauteren, geregeld roeren. De gemengde paddenstoelen en de tijm toevoegen. De brandy er bij doen, 2 minuten mee verwarmen of tot de alcohol verdampt is. Haal de pan van het vuur en laat minimaal 10 minuten afkoelen.
  4. Doe het afgekoelde paddenstoelenmengsel in een keukenmachine, samen met de crème fraîche, de tijm, ½ tl zout en een ½ tl verse gemalen zwarte peper. Maal 4 tot 5 minuten of totdat het fijngesneden is.
  5. Schep de paté in een kom en zet afgedekt minstens 3 uren in de koelkast. Schep 1 tl op elk crackertje, garneer met een flinke drup crème fraîche en een vers peterselieblaadje.
  6. Je kunt het prima een dag voor je het wil serveren maken. Dan ontwikkelt de smaak zich nog meer en krijgt de paté een stevige paddenstoelensmaak. Een goede tegenhanger voor een zadencrackertje.
Notities

Een recept en foto van Grytsje Gerritsma, op een van onze facebookgroepen.

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.

Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Wij hebben dit al voor je gedaan en per portie bevat dit gerecht 0,9 gr koolhydraten.
Geschikt voor : strenge fase.

Voedingswaarde
Paté van paddenstoelen
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 27 Calorieën uit Vetten 18
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 2g 3%
Verzadigd Vet 1g 5%
Meerv. Onverzadigd Vet 0.02g
Cholesterol 5mg 2%
Natrium 1mg 0%
Kalium 40mg 1%
Totaal Koolhydraten 1g 0%
Voedingsvezels 0.1g 0%
Suikers 0.3g
Eiwitten 1g 2%
Vitamine A 2%
Vitamine C 2%
Calcium 0.2%
Ijzer 1%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept