Ouderwetse snert koolhydraatarm

Ouderwetse koolhydraatarme snert

Met de koude dagen in de winter heb ik altijd trek in erwtensoep. Maar hoe maak je koolhydraatarme erwtensoep zonder erwten en toch smakend naar erwtensoep?
Makkelijk, met broccoli!

Spliterwten vallen onder de gedroogde peulvruchten en die mag je als je in de afval en opbouwfase zit nog niet eten. Pas als je op gewicht bent voeg je dit weer langzaam toe. Er zijn uitzonderingen die je wel mag eten in de afvalfase en opbouwfase. Ik leg hieronder uit waarom.

Wat zijn nu peulvruchten?
Peulvruchten is een verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Ze worden vaak als groente gezien, maar eigenlijk zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel.
Alle groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden gezien als groente. Ze bevatten namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden als groente gebruikt. Botanisch gezien (indeling in de biologie) behoren ze dus tot de peulvruchten familie.

Een beknopte lijst van eetbare peulvruchten.
– erwt, kapucijner en peultjes
– kikkererwt of keker
– kousenband
– linze of lins
– pinda
– pronkboon
– gewone boon met o.a. bruine boon, sperzieboon en snijboon
– sojaboon
– tamarinde
– tuinboon
– vleugelboon

Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Peulvruchten kunnen een bron van koolhydraten zijn, dienen als groente of als vleesvervanger.
Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid. De meeste peulvruchten kun je beter niet rauw eten omdat ze rauw de natuurlijke gifstof lectine bevatten.
De teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. De consumptie van peulvruchten in plaats van vlees is minder milieubelastend. Peulvruchten zijn goede vleesvervangers.

Soorten peulvruchten
– Verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen en kiemgroenten vallen onder groente en fruit. Peulvruchten zijn eigenlijk geen groente, maar vanwege de plek die ze in de maaltijd innemen worden ze wel onder groente geplaatst.
– Gedroogde of geconserveerde peulvruchten, zoals bruine bonen, zijn koolhydraatrijke producten. Ze horen onder brood, granen, aardappelen, rijst, past en couscous thuis i.v.m. de hoeveelheid koolhydraten.
– Soja is een peulvrucht die veel gebruikt wordt om vleesvervangers te maken. Deze sojaproducten vallen in vak 3 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat vlees, vis, zuivel, ei en vleesvervangers. Sojaproducten kunnen als vleesvervanger dienen.

Peulvruchten zijn in te delen in 5 groepen:
– Verse peulvruchten: doperwten, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen en kousenband
– Gedroogde of geconserveerde peulvruchten: bruine en witte bonen, grauwe en groene erwten, kapucijners,
kievitsbonen, limabonen, linzen, rode- en zwarte nierbonen (kidneybonen) en spliterwten
– Kiemgroente: adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten, taugé
– Sojaproducten: miso, sojabonen, sojadrink, sojameel, sojasaus, tempé en tofu
– Pinda’s

Peulvruchten worden voor het overgrote deel verkocht in glas en blik. Omdat er minder vraag naar is worden gedroogde peulvruchten bijna niet gemaakt in Nederland.
Hoe peulvruchten bereid kunnen worden is afhankelijk van de soort. Vanwege natuurlijke gifstoffen kunnen peulvruchten beter altijd gaar gemaakt worden. Daarmee verdwijnen de natuurlijke gifstoffen

– Peulvruchten uit glas en blik hoeven alleen opgewarmd te worden volgens de bereidingswijze op het etiket.
– Verse peulvruchten worden op dezelfde manier bereid als groente. De meest voorkomende bereidingswijzen zijn
bakken, roerbakken, stomen en koken. Hoe lang ze precies moeten koken, hangt af van de soort.
– Gedroogde peulvruchten moet je eerst altijd koken. Het duurt lang voordat gedroogde peulvruchten gaar zijn. Het gaat sneller wanneer je ze van te voren weekt of een snelkookpan gebruikt. Het koken van peulvruchten in een snelkookpan verkort de kooktijd tot ongeveer een derde. Hoe lang je ze moet koken verschilt per soort. Weken scheelt al gauw zo’n 10 tot 20 minuten. Peulvruchten week je in driemaal hun gewicht in water. De peulvruchten kunnen vervolgens in het weekwater gekookt worden. Zout in het week- of kookwater verkort de kooktijd, maar vergroot de kans op stuk koken.

Welke peulvruchten kun en mag je wanneer eten binnen de koolhydraatarme levensstijl?
Dit is namelijk weer afhankelijk van het aantal koolhydraten per soort en hoeveel koolhydraten je neemt op een dag:

Afvalfase (0-30 kh):
– kiemgroenten -> verwaarloosbare kh
– snijbonen -> 2 kh per 100 gr vers
– tuinbonen -> 4,5 kh per 100 gr vers
– soja produkten -> goed op de verpakking kijken i.v.m. de hoeveelheid koolhydraten
Opbouwfase (30-50 kh):
– sperziebonen -> 6 kh per 100 gr vers
– peultjes -> 7,5 kh per 100 gr vers
– kousenband -> 7 kh per 100 gr vers
Onderhoudsfase (50-100 KH):
– groene erwten -> 16,5 kh per 100 gr vers
– spliterwten -> 45 kh per 100 gr gedroogd
– adukibonen -> 24,8 per 100 gr gedroogd
– bruine bonen -> 18,1 kh per 100 gr
– kidneybonen -> 21,5 kh per 100 gr
– Kievitsbonen -> 43 kh per 100 gr
– limabonen -> 63,5 kh per 100 gr
– zwarte bonen-> 24,0 kh per 100 gr
– kikkererwten -> 48 kh per 100 gr
– doperwten -> 8,9 kh per 100 gr
– sojabonen -> 29,5 kh per 100 gr gedroogd
– pinda’s -> 11,2 kh per 100 gr ongezouten

Opletten!
Veel peulvruchten kunnen beter niet rauw gegeten worden omdat dit schadelijk zou kunnen zijn voor je gezondheid door de natuurlijk gifstof lectine die van nature voorkomt in vele verschillende soorten eetbare peulvruchten. Deze lectine wordt onschadelijk gemaakt door de peulvruchten te koken. Wanneer deze peulvruchten rauw gegeten worden zorgt de lectine voor koorts, braken, lichte diarree en op de lange termijn brengt het onder andere schade aan aan darmen en nieren.

Er zijn mensen, met een overgevoeligheid voor peulvruchten. Deze overgevoeligheid, genaamd favisme, is erfelijk en komt vooral voor bij mensen uit het Middellandse Zeegebied. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan een enzym in het lichaam waardoor de peulvruchten niet goed kunnen worden afgebroken. Dit kan leiden tot ernstige bloedarmoede. Dit is echter gemakkelijk op te lossen door peulvruchten zeer goed te verhitten totdat ze volledig gaar zijn.

Wanneer je allergisch bent voor nikkel kun je ook beter opletten met peulvruchten gezien het hoge gehalte nikkel in peulvruchten. Voor mensen zonder nikkelallergie is dit geen probleem.Ook wanneer je last hebt van je darmen is het verstandig peulvruchten tijdelijk even links te laten liggen aangezien peulvruchten winderigheid kunnen bevorderen.

Print Friendly
koolhydraatarme-snert-slank4u2
Ouderwertse snert
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Met de koude dagen heb ik altijd trek in erwtensoep. Maar hoe maak je koolhydraatarme erwtensoep zonder erwten en toch smakend naar erwtensoep? Makkelijk, met broccoli!
Porties
8
Porties
8
koolhydraatarme-snert-slank4u2
Ouderwertse snert
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Met de koude dagen heb ik altijd trek in erwtensoep. Maar hoe maak je koolhydraatarme erwtensoep zonder erwten en toch smakend naar erwtensoep? Makkelijk, met broccoli!
Porties
8
Porties
8
Ingrediënten
Porties:
Eenheden:
Instructies
  1. Doe de vleeskrabbetje en varkenspoten in een pan met ruim water, doe hierbij wat peper en zout en de laulierblaadjes.
  2. Doe in een andere pan alle groenten met een laagje water zodat ze onder staan. Laat alles lekker lang pruttelen.
  3. Als het vlees goed gaar is dat het zo uitelkaar valt alles plukken en bij de groenten in doen.
  4. Rookworst snijden en erbij doen. Spekjes licht bakken en ook erbij.
  5. Nu voeg je met een soeplepel steeds wat vocht van het vlees bij de pan in tot je de soep op een voor jouw fijne dikte vind.
Notities

Recept en Foto van Christa Nagelhout

Koolhydraten per portie 2 gram

Deel dit Recept