Olijven-rucolatapenade

Olijven-rucolatapenade

Vegetarisch, strenge fase, zuivelvrij, eivrij, glutenvrij

Tapenade is een dikke koude saus bereid uit olijven en kappertjes. Heel makkelijk te maken en heerlijk op een stukje komkommer of een kha-ciabatta : recept KHA Ciabatta

Van oorsprong is het een Provençaals product. De naam is afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertje. De vroegst bekende publicatie van het recept is van rond 1895, als bedenker wordt Dhr Meynier uit Marseille genoemd. In het oorspronkelijke recept worden kappertjes, zwarte olijven, ansjovis, gemarineerde tonijn en mosterd, fijngemalen en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden.

Inmiddels bestaan er vele varianten, die vaak nog maar weinig op het oorspronkelijke recept lijken.
Het hoofdbestanddeel van al deze varianten blijft echter de olijf. De olijf is de vrucht van de olijfboom. De vrucht zelf wordt gegeten en uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. De olijf is traditioneel en ook vandaag de dag, nog een van de belangrijkste landbouwproducten van onder andere de landen rond de Middellandse Zee. Olijfbomen hebben zich circa zesduizend jaar geleden verspreid vanuit Armenië naar Palestina en vandaar naar de gebieden rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee, zoals Syrië en Anatolië.
Al duizenden jaren wordt de boom in de literatuur van landen rond de Middellandse Zee genoemd, zoals in Griekse mythologie. Volgens de Griekse mythologie schonk Pallas Athene in haar wijsheid een olijfboom aan de stad Athene. Nog steeds staat er daarom een olijfboom op de Akropolis. In de cultuur van het Joodse volk wordt de boom nog steeds als symbool van vrede en geluk gezien.
Rond 600 v.Chr. verspreidde de teelt van olijfbomen zich naar Griekenland, Italië, Noord-Afrika en andere mediterrane landen. Ook in andere delen van de wereld, zoals Australië, Florida, Brazilië, Mexico, en China worden tegenwoordig olijven geproduceerd.

Olijven kunnen in allerlei gerechten verwerkt worden. In Griekenland worden ze veelal met wat feta (geiten- of schapenkaas) gegeten. Verder eet men ze als onderdeel van salades, op pizza’s en andere maaltijden. Veel olijven worden niet ingemaakt, maar door middel van persing tot olijfolie verwerkt, een vloeistof die zeer veel toepassingen heeft zoals voor het bereiden van voedsel, als brandstof voor verwarming en verlichting, als geneesmiddel of als basis voor cosmetica (bijvoorbeeld zeep).
Er zijn heel veel verschillende soorten olijven. In het Grieks wordt onderscheid gemaakt tussen onder meer zes verschillende soorten: elitses (klein van formaat, met weinig vruchtvlees), kalamata (grote zwarte olijf), thasos, Ionische groene en throumpes (gerimpelde olijven). De meeste mensen kennen alleen de groene en de donkere (zwarte) olijven. Groene of zwarte olijf is geen kwestie van soort, maar van tijdstip van oogsten. De groene olijven zijn eigenlijk de onrijpe vruchten. Onrijpe olijven zijn groen, rijpe zijn zwart, diepbruin of paars. De zwarte zijn dan ook zachter en wat sterker van smaak. Tegenwoordig worden groene olijven ook kunstmatig zwart gemaakt. Dat gebeurt door middel van een oxidatieproces en door toevoeging van ferroglucose.
Volgens het Voedingscentrum behoren olijven tot het fruit.

Voedingswaarde per 100 gram olijven:
Kcal: 111
Vet: 11,0 g
Voedingsvezel: 4,0 g
Eiwit: 1 g
Koolhydraten: 0,0 g
Vitamine E: 2,0 mg
Vitamine B6: 0,020 mg
Natrium: 2,250 g
Zout: 5,625 g
Kalium: 91 mg
Magnesium: 22 mg
Calcium: 61 mg
Fosfor: 17 mg
IJzer: 1,8 mg
Koper: 0,23 mg
Zink: 0,22 mg

Olijven zijn uitermate geschikt voor een koolhydraatarme levensstijl doordat er weinig tot geen koolhydraten in zitten en ze de goede vetten bevatten.
Kom je vetten tekort, neem een handje olijven!

Een ander ingrediënt in deze tapenade is rucola. Rucola of raketsla is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie. De plant komt van nature voor op het noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika. Anders dan in het Middellandse Zeegebied waar de plant al sinds de middeleeuwen wordt geteeld, is rucola pas sinds 1981 verkrijgbaar.
Rucola kan vroeg in het voorjaar tot vrij laat in de herfst gezaaid worden. In de winter kan in een kas of onder platglas gezaaid worden. De rijafstand bedraagt 10 tot 15 cm en de zaadhoeveelheid 3 tot 4 gram per m2. In de zomer kunnen de plantjes na 2 tot 3 weken geoogst worden, in het voor- en najaar kan dit oplopen tot 5 weken.
De jonge plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost en de kiemplantjes worden ook op brood gegeten. Ook kan rucola gestoofd worden. De smaak is walnootachtig en enigszins bitter. Bij de smaak spelen de isothiocyanaten, speciaal het 4-methylthio-butylisothiocyanaat en het 5-methylthio-pentylisothiocyanaat een belangrijke rol. Het gebruik in sla is typisch Toscaans.
Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van nitraat bedraagt 3,7 mg per kg lichaamsgewicht. De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een massa van 70 kg mag dus niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 47 gram rucola bereikt wordt.

Mocht je in het buitenland op zoek zijn naar rucola
Duits: Rauke, Raukelkohl, Senfkohl, Arugula
Engels: Arugula, Rocket, Garden rocket, Rocket salad, Rugola, Rucola, Roquette
Frans: roquette , rouquette (Roussillon), riquette (Nice).
Italiaans: rucola (betekenis: raket)

Gebruikte bron:Rucola , Olijf , Tapenade

Print Friendly
Olijven-ruolatapenade-slank4u2
Olijven-rucolatapenade
Stemmen: 1
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke tapenade van een olijven met rucola en kappertjes. Snel gemaakt en lekker op bijvoorbeeld een stukje komkommer of een kha-ciabatta. Het enige wat je extra nodig hebt is een keukenmachine of een staafmixer.
Porties Prep Tijd
4 personen 5 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 5 minuten
Olijven-ruolatapenade-slank4u2
Olijven-rucolatapenade
Stemmen: 1
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Een heerlijke tapenade van een olijven met rucola en kappertjes. Snel gemaakt en lekker op bijvoorbeeld een stukje komkommer of een kha-ciabatta. Het enige wat je extra nodig hebt is een keukenmachine of een staafmixer.
Porties Prep Tijd
4 personen 5 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 5 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Doe de olijven, olie, rucola, kappertjes en knoflook in een keukenmachine.
  2. Maal vervolgens 10 seconden tot een tapenade.
  3. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Notities

Aantal koolhydraten 1.9 pp

Recept uit Allerhande

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.
Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel.

Voedingswaarde
Olijven-rucolatapenade
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 121 Calorieën uit Vetten 117
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 13g 20%
Verzadigd Vet 2g 10%
Meerv. Onverzadigd Vet 1g
Enkelv. Onverzadigd Vet 9g
Natrium 456mg 19%
Kalium 48mg 1%
Totaal Koolhydraten 3g 1%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 0.2g
Eiwitten 1g 2%
Vitamine A 7%
Vitamine C 4%
Calcium 4%
Ijzer 6%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept