Notenboter : macadamia en brazil noten

Notenboter : macadamia en brazil noten

Lekker zelfgemaakte notenboter. Vrij van additieven en een heerlijke smaak. Lekker als smeersel op een broodje of cracker, maar ook als basis voor lekkere tussendoortjes.

Het is wel handig als je een keukenmachine hebt, want het pureren van noten vergt even tijd. Het is vaak afhankelijk van de soort noten hoe lang het duurt voor er een notenboter ontstaat. Al naar smaak kun je er nog van alles aan toevoegen. Zoals bv kaneel of cacao.
Er zijn veel variaties mogelijk. En er volgen nog wat recepten van binnenkort. Daarnaast ook recepten wat je allemaal met notenboter kunt doen.

Hier onze vlog op youtube:

Macadamia noten zijn bij uitstek geschikt voor een koolhydraatarm dieet.
De macadamia noot is een van oorsprong Australische noot van planten uit het geslacht Macadamia. De noot is door botanicus Ferdinand Mueller (1825-1896) genoemd naar de Schotse chemicus en medicus John Macadam.Ze worden ook wel ‘Queensland nuts’ genoemd, naar het land van herkomst.

Botanicus Allan Cunningham ‘ontdekte’ als westerling de noot in 1828 aan de oostkust van Australië. Bij de oorspronkelijke inwoners van Australië was de noot al sinds onheuglijke tijden bekend. Eind 19e eeuw begon men de noot te verbouwen op plantages in onder andere Hawaï, Kenia, Malawi, Zuid-Afrika, Guatemala en Puerto Rico. Australië is nog steeds de grootste exporteur van de macadamianoot gevolgd door Hawaï en Zuid-Afrika.

De macadamianoot is de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Er is een druk van meer dan twintig kilo per vierkante centimeter voor nodig. Mede hierom ligt de prijs hoog, al is door het ruime aanbod de noot wel goedkoper geworden.

De noot bevat het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten van alle noten. Hij is bovendien rijk aan vitamine B1 en bevat daarnaast ook de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium. Uit de macadamianoot wordt ook olie geperst.

Voedingswaarde macadamia noten
Als noten nog geen deel uitmaken van je dagelijkse voeding, wordt het wel eens tijd. Macadamia noten zijn namelijk heel erg gezond, zo blijkt wel uit hun voedingswaarde. Ze zijn een goede bron van essentiële vitamines en mineralen. Ze bieden heel veel voordelen voor je lichaam en je algehele gezondheid. Ze zijn goed voor hart en vaten, goed voor je botten en goed voor je algehele welzijn. Daarnaast zijn deze natuurlijke vitaminebommen natuurlijk ook gewoon lekker.

Macadamia noten zijn een bron van essentiële vitamines en mineralen, die de bouwstenen vormen van het lichaam.
100 gram macadamia noten leveren:
27,3% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B1, wat groei en ontwikkeling bevordert en essentieel is voor je hart en zenuwstelsel.
10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B2, wat zorgt voor gezonde rode bloedcellen.
25% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Fosfor, wat samen met calcium helpt bij de opbouw van sterke botten en tanden.
41,7% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Magnesium, wat belangrijk is voor de enzymprocessen en je stofwisseling.
6,5 gram voedingsvezels, bijna een derde van onze dagelijkse inname. Voedingsvezels helpen tegen het hongergevoel.
Macadamia noten zijn cholesterolvrij en zijn een goede bron van gezonde voedingsvetten die essentieel zijn om het lichaam te helpen om de vitamines A, D, E en K op te nemen en voor de hersenontwikkeling. Deze gezonde onverzadigde vetten zijn goed voor het hart en helpen om de slechte LDL-cholesterol te verlagen, zelfs bij personen met diabetes (suikerziekte). Het LDL-cholesterol gehalte kan stijgen als gevolg van overmatige consumptie van verzadigde vetten, die een grote bedreiging vormen voor hart-en vaatziekten zoals arteriosclerose (verharding van de slagaders).
Macadamia noten zijn glutenvrij en passen dus in een dieet voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten, een tarwe allergie en coeliakie patiënten.
Ze zijn een goede bron van selenium, een krachtige antioxidant die veroudering tegen gaat en de vorming van vrije radicalen voorkomt.
Ook worden de noten toegepast in een ketogeen dieet dat wordt gebruikt om epilepsie te behandelen.

Voedingswaardetabel-macadamia-noten

De voordelen die macadamia noten kunnen bieden voor de gezondheid zijn een gezond hart en bloedvaten, het tegengaan van veroudering en het verlagen van het cholesterolgehalte. Ze helpen bij het voorkomen en verlichten van diabetes en bieden ze bescherming tegen kanker. Ook zorgen deze noten voor sterke botten en tanden en helpen ze je om op je ideale gewicht te blijven.

Gezond hart en bloedvaten
Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van macadamia noten de kans op hart- en vaatziekten verlaagt dankzij de enkelvoudig onverzadigde vetzuren in de noten die zorgen voor een verlaging van de kans op trombose, bloedproppen en ontstekingen, alle drie factoren die hart- en vaatziekten veroorzaken.

Gaat veroudering tegen
Hetzelfde onderzoek vond ook bewijzen dat het eten van macadamia noten de oxidatieve stress verlaagt. Oxidatieve stress veroorzaakt schade aan de cellen in ons lichaam en wordt beschouwd als een belangrijke factor in de ontwikkeling van ziektes en veroudering.

Verlaagt slechte cholesterol
Er zijn meerdere onderzoeken geweest die bevestigen dat macadamia noten het slechte cholesterolgehalte (LDL) in het bloed verlagen. Dit is belangrijk voor een gezonde cholesterolbalans, wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Diabetes (suikerziekte)

Mensen die lijden aan diabetes kunnen macadamia noten op een dagelijkse basis eten, omdat deze noten een hoge hoeveelheid meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten. Daarnaast hebben gezonde mensen het voordeel dat macadamia noten helpen om de kans op diabetes te verkleinen. Het eten van noten is omgekeerd evenredig met het risico op diabetes type 2, volgens onderzoek.

Wist je dat je macadamia noten in gerechten kunt gebruiken voor een heerlijke en gezonde bite?

Bescherming tegen kanker
Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten, fytosterolen en tocoferolen in macadamia noten helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Vrije radicalen zijn zeer reactieve deeltjes die cellen en weefsels kunnen oxideren en daardoor beschadigen, waardoor kanker kan ontstaan.

Sterke botten en tanden
Het fosfor en calcium in macadamia noten speelt een verscheidenheid aan rollen, waaronder het versterken van de botten en tanden, daarnaast kan fosfor ook het ontstaan ​​van aan leeftijd gerelateerde aandoeningen zoals osteoporose voorkomen. Daarnaast bevatten de noten mangaan, wat het lichaam helpt om nieuw botweefsel aan te maken, zodat je botten sterk blijven als je ouder wordt.

Op gewicht blijven

Macadamias worden door sommige mensen vermeden omdat ze een hoog vetgehalte hebben, maar deze Australische noten bevatten juist de gezonde vetten! Vetten die essentieel zijn als bouwstof en voor onze gezondheid. Ze zijn de enige noten die Omega 7 enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten. Deze vetzuren leveren bouwstenen voor de enzymprocessen in ons lichaam en zorgen voor de verbranding van vet en het intomen van de eetlust. Omega 7 Palmitoleïnezuur verhoogt de vetstofwisseling en vermindert de vetopslag.

Tip: kun je geen ongezouten macadamia noten vinden, koop dan gezoute macadamia noten en spoel het zout af.
Tip: noten kun je het beste een nachtje laten weken in water voor je ze gaat pureren.
Tip: rooster zelf de noten 5 tot 8 minuten in een droge koekenpan. Dit geeft een heerlijke smaak aan je notenboter.

Print Friendly
Macadamia-brazil-notenboter-slank4u2
Notenboter : macadamia en brazil noten
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Lekker zelfgemaakte notenboter. Vrij van additieven en een heerlijke smaak. Lekker als smeersel op een broodje of cracker, maar ook als basis voor lekkere tussendoortjes.
Porties
10 porties van 25 mg
Porties
10 porties van 25 mg
Macadamia-brazil-notenboter-slank4u2
Notenboter : macadamia en brazil noten
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Lekker zelfgemaakte notenboter. Vrij van additieven en een heerlijke smaak. Lekker als smeersel op een broodje of cracker, maar ook als basis voor lekkere tussendoortjes.
Porties
10 porties van 25 mg
Porties
10 porties van 25 mg
Ingrediënten
Porties: porties van 25 mg
Eenheden:
Instructies
  1. Rooster de noten 5 a 8 minuten in een droge koekenpan op matig vuur.
  2. Voeg de noten toe aan je keukenmachine en begin met pureren. het kan 5 minuten duren voor de noten een puree worden. de olie in de noten moet vrijkomen en maakt zo een smeuiige massa.
  3. Voeg het zout en de vanille toe. Evt andere smaakstoffen naar keuze. Tip: vind je het mengsel te droog voeg dan 1 a 2 el neutrale olie toe om het geheel wat dunner te maken.
  4. Vermeng alles goed en doe over in een schone pot met deksel. Buiten de koelkast prima een flink aantal weken houdbaar.
Notities

1 portie is 2 eetlepels is 25 gram

Let op: Onze recepten zijn berekend met een Amerikaans voedingswaardesysteem.
Dit betekent dat je de vezels van de koolhydraten moet aftrekken in de onderstaande voedingswaarde tabel!

Voedingswaarde
Notenboter : macadamia en brazil noten
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 51 Calorieën uit Vetten 45
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 5g 8%
Verzadigd Vet 1g 5%
Meerv. Onverzadigd Vet 0.04g
Enkelv. Onverzadigd Vet 2g
Natrium 30mg 1%
Kalium 10mg 0%
Totaal Koolhydraten 1g 0%
Voedingsvezels 1g 4%
Suikers 0.3g
Eiwitten 1g 2%
Vitamine C 0.03%
Calcium 1%
Ijzer 1%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deel dit Recept