Zalm-saffraansoep met zeeaster

Zalm-saffraansoep met zeeaster
Heerlijk voorgerecht wat uitermate geschikt is voor een bijzonder diner, zoals het kerstdiner.

Een iets complexer gerecht, maar niet al te moeilijk om te maken in weinig tijd en je kunt het meeste van te voren voorbereiden en net voor het opdienen warm maken en afmaken.
De soep smaakt naar vis en de zilte smaak van de zee door de visfond, de zalm en de zeeaster.

Zeeaster wordt ook wel lamsoren of zulte genoemd.
Zulte werd vroeger in Zeeland in het wild verzameld door arme mensen. De jonge bladeren van de zulte worden nog steeds als groente gegeten. Ze worden dan onder de naam lamsoren te koop aangeboden. Langs de Westerschelde neemt de plant echter soms dergelijk hoge concentraties aan zware metalen uit het vervuilde water op, dat deze niet meer geschikt is voor consumptie.

Zeeaster is een onmisbare voedselplant voor twintig soorten insecten: motten, vliegen, kevers, wespen en bijen. De schorzijdebij kan ook niet zonder de zeeaster. Deze soort maakt nesten in zandige plekken op de kwelder, en bepleistert die met slijm. Dat ziet er zijdeachtig uit, vandaar de naam.

Ook voor mensen is zeeaster een lekkernij. In Zeeland en bij de groenteboer heten bladen van zeeaster ‘lamsoren”. Dat is verwarrend, want echte lamsoor is een heel andere plant, met bladeren die niet te eten zijn. Lamsoor zelf is geen eetbare plant die op de kwelders groeit. Deze heeft als botanische naam Limonium vulgare.

Print Friendly
Koolhydraatarme-Zalm-saffraansoep-met-zeeaster-slank4u2
Zalm-saffraansoep met zeeaster
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijk voorgerecht wat uitermate geschikt is voor een bijzonder diner, zoals het kerstdiner.
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Koolhydraatarme-Zalm-saffraansoep-met-zeeaster-slank4u2
Zalm-saffraansoep met zeeaster
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Heerlijk voorgerecht wat uitermate geschikt is voor een bijzonder diner, zoals het kerstdiner.
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Eenheden:
Instructies
  1. Fond met 4 dl water aan de kook brengen. Saffraan erbij doen en ca. 3 minuten meekoken.
  2. Koksroom bij de fond schenken soep nog 1 minuut zachtjes laten koken.
  3. Als de soep niet direct geserveerd wordt dan de pan van het vuur nemen. Afgekoelde soep afgedekt tot gebruik in de koelkast bewaren.
  4. Soep (opnieuw) aan de kook brengen. Zeeaster erdoor scheppen en in 2-3 minuten laten slinken.
  5. Sherry en zalmblokjes door de soep roeren.
  6. Op smaak brengen met zout en peper.
  7. Soep over kommen verdelen.
Notities

Tip: Vervang de zeeaster (ook wel lamsoren genoemd) door kleine blaadjes verse spinazie.

Tip: safraan kun je vervangen door kurkuma, dat is goedkoper en geeft ook een gele kleur, echter is vrij sterk in smaak. Wees voorzichtig want een vlek krijg je moeilijk uit je kleding en van je handen.

Tip: Lekker met warm stokbrood met licht gezouten boter voor familie en vrienden.

Koolhydraten 1 tot 3 pp, afhankelijk van de ingredienten

Geschikt voor alle fases (zonder sherry)

Recept allerhande, aangepast door Jolanda Peeters

Deel dit Recept