Vismousse

Heerlijke vismousse voor op een cracker, koolhydraatarm brood of een toastje bij de borrel

Dat vis regelmatig op het menu zou moeten staan, is wel duidelijk. Maar toch eten wij in verhouding minder vis dan de ons omringende landen. Maar een vijfde van de Nederlanders, zoals aanbevolen door het voedingscentrum, zet netjes twee maal per week vis op het menu. Dit is een gemiddelde, want met name bij jongeren en kinderen zijn de cijfers zelfs nog lager: Maar 8% van deze groep eet twee keer per week vis. Ondanks het feit dat Nederlanders over het algemeen voorop lopen in gezonde voeding, wordt er dus niet voldoende vis gegeten.

Nederlanders eten gemiddeld 70 gram vis per week. Dit komt overeen met 1 x in de 2 weken vis. Er zijn veel mensen die helemaal geen vis eten. Dat haalt het gemiddelde omlaag.
Dit is de top 10 van meest gekochte vissoorten:
gerookte zalm
zoute haring
diepvrieszalm
verse zalm
tonijn in blik
kibbeling (gebakken)
visstick
mossel
naturel kabeljauw
garnalen (diepvries)

De meeste vis is rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B6. Vette vis is bovendien rijk aan vitamine D en B2 en bevat vitamine A. Vislever is rijk aan vitamine A. Vis bevat ijzer, maar minder dan vlees, omdat er minder bloed in zit. Vis bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 2 porties vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis, zoals haring of zalm.
Dat kan door vis te eten bij de warme maaltijd, maar ook bij de lunch of tussendoor. Daarbij hoeft het niet alleen te gaan om verse vis: ook diepvries vis en vis uit blik zijn prima.

Gedeeltelijke bron : Voedingscentrum

Print Friendly
Vismousse
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Snel gemaakte vismousse die heerlijk is op een zelf gemaakte cracker met zaden.
Porties Prep Tijd
4 porties 5 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 5 minuten
Vismousse
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Snel gemaakte vismousse die heerlijk is op een zelf gemaakte cracker met zaden.
Porties Prep Tijd
4 porties 5 minuten
Porties Prep Tijd
4 porties 5 minuten
Ingrediënten
Porties: porties
Eenheden:
Instructies
  1. Laat de sardientjes of makreel uitlekken en doe ze met de roomkaas en het citroensap in een keukenmachine.
  2. Maal tot een grove pasta.
  3. Roer de dille erdoor en breng op smaak met zwarte peper.
Deel dit Recept